Våren 1991 påträffades bisamhällen smittade med kvalstret Varroa Jacobsoni, en allvarlig och hotande smittosam bisjukdom som slagit ut många biodlingar över hela världen. Angreppet av sjukdomen var begränsat till Malmötrakten. Landet i övrigt var fritt från smitta med undantag av Gotland där smitta uppträdde 1987.
Lantbruksstyrelsen beslöt att snabbt förinta smittan i Malmötrakten genom att avdöda de angripna bisamhällena, samt ytterligare några som misstänktes kunna vara berörda.
Efter den saneringen upptäcktes, i omedelbar anslutning till det smittade området senare hösten 1991, ytterligare fall av Varroa. Enligt uppgift ett 20-tal varav några avdödats. Övriga finns kvar och ägarna vägrar förinta med hänvisning till att ersättningen skulle vara för låg.
Den 20 januari tillkännagavs att två bisamhällen på en bigård utanför Torekov drabbats av det fruktade Varroakvalstret. Nu undersöks alla bigårdar i nordvästra Skåne och Södra Halland, totalt cirka 2 000 samhällen.
Biodlarna är mycket oroade och talar om en hotande katastrof. Risken är stor att om man inte lyckas stoppa smittspridningen, många odlare lägger av med vad det innebär av förluster för folkhushållet. Pollineringen av fruktträd och andra växter kan försämras och produktionen av ren honung med hög kvalitet kan äventyras.
Smittan som än så länge tycks vara begränsad till ett par lokalt avgränsade områden borde bekämpas genom avdödning. De ekonomiska konsekvenserna hotar att bli oöverskådliga vid en ytterligare spridning, som ofelbart sker om inte avdödning av smittade samhällen verkställs.
Vi anser, i likhet med många biodlare, det förvånande och ansvarslöst att man inte förintat alla hittills smittade bisamhällen. Risken för smittspridning till andra delar av landet är stor, och en för folkhushållet viktig näring kan drabbas av ren katstrof.
Djupt beklagligt är att ansvariga myndigheter och vissa företrädare för binäringen drabbats av uppgivenhet då det gäller möjligheten att helt slå ut smittan.
Binämnden tycks vara enig om att förintning av bisamhällen i princip inte är någon framkomlig väg för att komma till rätta med Varroakvalstret. Man säger att målet nu måste vara att begränsa spridningen genom att begränsa flyttningen av avelsbin och vandringsbiodlingar. Vidare avser man gå in för bättre information till biodlare om Varroa och att de som drabbats skall åläggas att vidta skärpta bekämpningsåtgärder.
I praktiken skulle man därmed ha gett upp och gått in för att göra sig beroende av kemikalier och gifter för att om möjligt hålla tillbaka smittspridningen. Att märka i sammanhanget är att de mest verksamma kemikalierna i dag är förbjudna i Sverige.
Att på detta stadium ge upp kampen med hänvisning till att andra länder gjort det anser vi uppgivet och svagt.
Vi stärks i vår uppfattning efter kontakter ute på fältet med aktiva och intresserade biodlare. De har uppenbarligen inte gett upp kampen och anser det självklart att avdödning av smittade bisamhällen än så länge bör ske.
Tiden är kort. Åtgärder måste sättas in den närmaste tiden. I april kan det vara för sent. Vi kräver att regeringen omgående vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt slå ut Varroakvalstret.
Då det gäller kostnaderna kan omprioriteringar i det korta perspektivet med fördel ske av anslag till binäringen. Avdödade samhällen måste ekonomiskt ersättas så att förnyelse så småningom kan ske. Noteras kan att biodlare som inte drabbats är beredda att hjälpa till med förnyelsen.
Kostnaderna för staten och folkhushållet kan bli mångfalt större om man nu ger upp.
Pollineringen kan årligen värderas till mellan en och två miljarder kronor och honungsproduktionen till minst 100 miljoner kronor.
Uppgivenhet nu kan leda till flera tiotals miljoner kronor i förlust årligen för biodlarna. Risken är också stor att många ger upp. Antalet biodlare i landet har redan de senaste fyra åren minskat från 19 000 till 16 000.
Denna för binäringen och folkhushållet viktiga fråga måste snabbehandlas av riksdag och regering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär snabba åtgärder för effektiv bekämpning av varroasmittade bin och beslutar om ekonomiska omprioriteringar i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Eriksson (m) Carl Fredrik Graf (m) Liselotte Wågö (m) Jan-Olof Franzén (m) Lennart Brunander (c) Ivar Franzén (c) Stina Gustavsson (c)