Främja biodlingen
Biodlingen i Sverige minskar i omfattning. 1940 fanns det 200 000 bisamhällen. 1988 hade antalet minskat till 90 000 och minskningen fortsätter. Skattereformen innebar att antalet bisamhällen som kan hållas utan att inkomsten blir skattepliktig begränsades. Detta har lett till att många hobbyodlare avvecklat sin verksamhet.
Sverige är långt ifrån självförsörjande med honung och, vad värre är, det råder brist på pollinerande insekter. Kemikaliehanteringen inom jordbruket har gjort att antalet pollinerande insekter minskat drastiskt. En god pollination är av största vikt. För rapsodling kan pollineringen med bin ge en skördeökning på 10 %. Betydelsen för fruktträd är väl känd. Även vilda bär, som blåbär och hjortron, ger ökade skördar med 40--60 %. För att kunna uppnå en fullgod pollinering skulle vi behöva ungefär 300 000 bisamhällen.
Biet är den enda insekt vi håller för livsmedelsproduktion, kanske är det därför som det varit svårt att få biet accepterat som husdjur. Tanken ter sig främmande. Men för biodlarna är det inte fråga om en lek med ord, det handlar om villkoren för vård av och medicin till bisamhällen.
Vänsterpartiet har i annan motion föreslagit ökade resurser för landsbygdsutveckling. Från detta anslag bör medel kunna avsättas för att på olika sätt främja biodlingen i Sverige.
Förändringar i skattereglerna, att räkna bin som husdjur och att via medel för landsbygdsutveckling och småskalig livsmedelsförädling främja biodling är åtgärder som med det snaraste bör vidtas. En fortsatt nedgång för den svenska biodlingen får svåra konsekvenser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att främja biodlingen.
Stockholm den 27 januari 1992 Annika Åhnberg (v)