Nuvarande världssituation av produktion- konsumtionsförhållande inom pälshandeln visar en bra balans för den närmaste perioden. Efterfrågan väntas bli större än utbudet (speciellt mink- och rävskinn).
Skandinavien har utvecklat sig till ett ledande område vad gäller uppfödning av mink och räv, farmteknologin, djurskyddsfrågor, miljöaspekter, forskning och försöksverksamhet inom pälsdjursnäringen.
I dagens läge är det vetenskapligt bevisat att farmade pälsdjur är husdjur, näringens huvudprodukt -- skinnet -- är en naturlig produkt som produceras miljövänligt och näringens biprodukter -- gödsel, minkfett och slaktkroppar -- innebär potentiella naturresurser som främjar en god miljö och ersätter miljöfarliga produkter (konstgödsel, plastmaterial, syntet, fossila bränslen etc.).
Näringen har de senaste tre åren drabbats av en ekonomisk kris orsakad av överproduktion och extremt milda vintrar. Följden har blivit en kraftig minskning av produktionen, av farmer, av arbetstillfällen, ökade skulder och stor räntebelastning samtidigt som det föreligger en brist på eget kapital med mycket låga investeringsmöjligheter som följd.
För att inte ytterligare nedläggningar av farmer och därmed arbetslöshet för många familjer skall bli nödvändiga, erfordras ett tillfälligt statligt stöd åt näringen, centralt och regionalt.
En ytterligare minskning av näringen innebär också ökade kostnader för såväl fiskeri (60 % av det landförda fisket går till pälsdjursfodret) som slaktindustri, när deras biprodukter måste avyttras på annat sätt än till mink- och rävfoder.
Utan stöd kommer näringen att drabbas av en enorm kapitalförstöring, eftersom alternativanvändning för gjorda investeringar saknas.
På lokal nivå skulle det bli nödvändigt med särskilda stödformer, individuella eller kollektiva, i form av bidrag till gemensamma investeringar, miljöförbättrande och bevarande åtgärder, forskning och fältförsök.
Pälsdjurscentret AB i Mjällby, på Listerlandet i Blekinge, stiftat av pälsdjursuppfödarnas förening, Sölvesborgs kommun, länsstyrelsen med lantbruksenheten i Blekinge län har de senaste åren utvecklat ett omfattande program beträffande informations- och kunskapsspridning, miljöskydd, utveckling av farmteknologin, förädling av näringens biprodukter genom kursverksamhet, egen kontroll av miljöförhållandena (eget laboratorium), forsknings- och försöksprojekt.
Ett statligt miljöbidrag till pälsdjursuppfödare, eventuellt via Pälsdjurscentret, skulle vara nödvändigt också för en fortsättning och utveckling av den påbörjade verksamheten.
Regionala stöd i olika former, investeringsstöd, amorteringsfrihet, räntesubvention, exportstöd är bara några exempel av tillfälligt statligt stöd som inför Sveriges EG-anslutning torde vara avgörande för att den svenska pälsdjursproduktionen skall kunna konkurrera på samma villkor som andra EG-länder (Sveriges minkskinnproduktion representerar ca 10 % av EGs minkskinnproduktion).
Exempel på stöd i grannländer:
Finland -- ca 110 milj. FM (170 milj. SEK) för 1990-91 ca 40 milj. FM (62 milj. SEK) för 1991-92
Norge -- ca 12,5 milj. NKR (11,9 milj. SEK) för foderproduktionsstöd per år ca 20 milj. NKR (19 milj. SEK) transportstöd per år
Danmark -- 2,5 % av exportbud -- det ses som en reduktion av arbetsgivaravgift och gäller samtliga exportnäringar -- statligt lönestöd (amorteringsfrihet under tre år och räntesubvention)
Den svenska forsknings- och försöksverksamheten inom pälsdjursnäringen har sin del i en omfattande nordisk forskningsverksamhet -- en subsektion av NDF -- som har en ledande plats i världen. Till följd av minskade medel måste försöksfarmen vid SLU i Uppsala läggas ned. Hela forskningsverksamheten inom pälsdjursnäringen befinner sig i ett krisläge. Värdefull kunskap och påbörjade projekt riskerar att gå förlorade. Det är nödvändigt att öka resurserna med statligt bidrag till Sveriges Lantbruksuniversitet, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Pälsdjurscentret i Sölvesborg.
Pälsdjursuppfödningen är en miljövänlig sysselsättning i glesbygdsområden. Den har en given plats inom den svenska landsbygdens näringsliv.
I nuvarande krisläge kan flera hundra personer tvingas sluta med pälsdjursuppfödningen och därmed dramatiskt öka arbetslösheten i vissa områden.
Ett statligt tillfälligt stöd kan komma till stor nytta och rädda många arbetstillfällen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillfälligt stöd till pälsdjursuppfödningen.
Stockholm den 24 januari 1992 Christer Skoog (s) Hans Gustafsson (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)