I början av 80-talet infördes ett nytt produktionssystem för utsädespotatis (LSFS 1984:38) baserat på meristemförökning. Den tekniken innebär att tillväxtpunkten i en groddspets prepareras fram och odlas in vitro (i laboratorium) för produktion av meristemplantor (sticklingar, skott). Dessa plantor sticklingsförökas vidare in vitro och uppkomna plantor odlas därefter i växthus för produktion av klass S1, som är den högsta utsädesklassen i det svenska plomberingssystemet för potatis. De tre följande generationerna odlas på särskilda stamutsädesgårdar i norra Sverige, varefter utsädet slussas ut till övriga utsädesodlare i Norrland respektive övriga Sverige. Plomberingssystemet omfattar åtta generationer varav de fem första praktiskt taget helt och hållet odlas i Norr- och Västerbotten. Den totala arealen omfattar ca 400 ha.
Anledningen till att meristemtekniken infördes var framför allt de sundhetsmässiga fördelar tekniken erbjuder och som till fullo också visat sig i praktiken. Svenskt stam- och basutsäde av potatis håller i dag mycket hög kvalitet internationellt sett.
Införandet av meristemtekniken innebar också vissa organisatoriska förändringar vad avser produktionen av grundmaterialet dvs. meristemplantorna, den efterföljande sticklingsfasen och produktionen av klass S1 i växthus. Efter en överenskommelse mellan företrädare för branschen inom ramen för Sveriges Potatisintressenters (SPI) matpotatissektion och med aktivt deltagande från Lantbruksstyrelsen, beslöts att förlägga den verksamheten till IVK Potatis AB (IVK), som vid den här tiden redan hade påbörjat meristemförökning av den egna produktionen. Från SPI:s sida var man samtidigt beredd att stödja produktionen och en överenskommelse träffades avseende matpotatissektorn.
I enlighet med 1990 års jordbrukspolitiska beslut upphörde regleringsorganet SPI:s bidrag till S1- produktionen av utsädespotatis.
Nu har IVK upprätthållit produktionen av klass S1 för hela landets behov under 1991 utan garantier om bidrag till merkostnader. Anledningen har varit att den produktionen utgör grunden för hela den norrländska utsädesproduktionen och på sikt även för landets totala potatisproduktion. Nu planeras för 1992 års S1-produktion, omfattningen av denna kommer i hög grad vara beroende av ett allmänt bidrag till densamma.
Om man tvingas finansiera merkostnaden för S1- produktionen via priset på basutsädet, som utgör grunden för utsädesproduktionen i norra Sverige, så skulle detta få allvarliga konsekvenser för näringens fortsatta utveckling. Anledningen till detta är att volymen är förhållandevis liten, varför påverkan på priset blir alltför stor med sämre konkurrensförmåga som följd.
Mot ovan nämnda bakgrund och med hänvisning till de effekter ett uteblivet bidrag kan innebära föreslås att medel avsätts för en tryggad S1-produktion. Den årliga kostnaden beräknas för närvarande uppgå till ca 700 000 kronor. I SPI:s outnyttjade fonder finns drygt 60 miljoner kronor. En enig styrelse i SPI har föreslagit att 10 miljoner ur dessa fonder avsätts i en ny fondering vars avkastning på sikt kan trygga en svensk stamutsädesproduktion, ett förslag som allvarligt måste övervägas. I annat fall måste budgetmedel anslås för att produktionen skall tryggas och 1990 års livsmedelspolitiska beslut om det norrländska jordbrukets lönsamhet uppfyllas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till stamutsädesproduktion av potatis.
Stockholm den 23 januari 1992 John Andersson (v)