Den strukturförändring som nu genomförs inom det svenska jordbruket syftar till att anpassa produktionen till efterfrågan i landet. Ca en tredjedel av landets åkerareal måste bort räknad på dagens produktions- och intensitetsnivå i jordbruket enligt Jordbrukets utredningsinstitut (Reidius, l990). Olika former av stimulans till ersättningsproduktion (annat än livsmedel) ingår i omsättningsprogrammet samt att odlarna får ett omsättningsstöd för att snabbt genomföra omställningen. På kvarvarande åker drivs jordbruket med hittills brukade konventionella odlingsmetoder.
Enorma förändringar kan komma att ske i det svenska kulturlandskapet. I exempelvis Mellansverige med dess mångsidiga och mer miljövänliga jordbruk från Sörmland i öster till Värmland i väster måste ca hälften av åkerarealen försvinna ur livsmedelsproduktionen -- samtidigt som det mer kemikalieintensiva jordbruket på slättbygden drivs vidare med ökade krav på effektivitet i skuggan av fallande priser.
Effekten i form av omfattande jorbruksnedläggelser kan komma att lindras i den utsträckning andra grödor, respektive andra användningsområden för nuvarande grödor, kan ersätta livsmedelsproduktionen. En svensk etanolproduktion kommer enligt nu gällande planer att kräva spannmål från ca 100.000 ha åker -- en dryg tiondedel av den areal som förväntas avvecklas från livsmedelsproduktionen.
Ett annat sätt att komma till rätta med överskottsproblemen är att reducera kemikalieanvändningen i jordbruket i stället för att minska åkermarken och antalet bönder. På så sätt skulle både produktionsbalans och miljövinster kunna göras till förmån också för ett bibehållet levande landskap. I alternativ/ekologisk odling är skördenivån i regel ca 20% lägre än i konventionell odling. Detta i kombination med mera vallodling även i slättbygderna skulle skapa en produktionsbalans.
I ''Omställning 90'' skapades en möjlighet att få ett treårigt stöd för omläggning till alternativ odling. Omläggningen skulle påbörjas under år 1989 och genomföras under upp till fem år. Stöd utgick med 700- 2.600 kr/ha. Insatsen var mycket framgångsrik. Den areal som odlas med ekologiskt anpassade metoder fyrdubblades från ca 10.000 ha till ca 40.000 ha. Detta innebär dock att endast drygt 1 % av den odlade arealen brukas på detta sätt.
Det borde vara angeläget att möjliggöra en fortsatt sådan omställning. Detta borde utgöra ett naturligt inslag i den pågående omstruktureringen av det svenska jordbruket.
Resurserna för forskning och rådgivning kring alternativa odlingsformer bör därför byggas ut kraftigt. Det bör ske dels inom statliga forsknings- och rådgivningsorgan, dels genom stöd till den alternativa odlingens egna organisationer. Lantbrukare som önskar övergå till odling utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel bör bli berättigade till omställningsbidrag på samma sätt som de som går över till alternativa grödor. Likaså bör odlingar som fyller dessa krav befrias får avgifter som finansierar export av livsmedelsöverskott.
I ett längre perspektiv skulle ytterligare miljöavgifter på handelsgödselkväve kunna leda till minskad kvävegödselanvändning särkilt i slättbygden där användningen är hög. Intäkterna skulle återföras till jordbruket och kunna användas för att ersätta lantbrukarna för jordbrukets landskapsvårdande insatser.
Den lägre intensiteten skulle leda till större arealbehov, ökad vallodling med baljväxter för ökad självförsörjning med kväve samt bästa möjliga utnyttjande av växtnäring i det överskott av stallgödsel som finns på landets djurgårdar. Detta skulle verka i riktning mot principerna för ett ekologiskt/alternativt jordbruk där högsta möjliga recirkulation (hushållning) med växtnäringsämnena eftersträvas samt där åkern och baljväxterna möjliggör självförsörjning med kväve.
Användningen av kemisk bekämpning av ogräs och skadegörare kan upphöra, markens struktur och bördighetsegenskaper förbättras och man kan uppnå ett reducerat växtnäringsläckage osv. Det går att visa att insparade kostnader för handelsgödsel och bekämpningsmedel motsvarar en l5 procent lägre produktionsnivå (A. Granstedt m fl, l988). Alla former av förädling av vallen ger brukaren ytterligare intäkter och ekonomisk ersättning för vallen.
Både företagsekonomiska och samhällsekonomiska beräkningar kan visa att det skulle vara lönsamt att lägga om svenskt jordbruk i enlighet med de metoder som tillämpas i alternativt/ekologiskt jordbruk.
De grundläggande motiven är dock den långsiktiga hänsynen till miljön och resurshushållningen. Detta är värden vi ej kan mäta på någon marknad i form av tillgång och efterfrågan, men som dock är avgörande för vår framtid.
Miljöavgifter i kombination med en ersättning för jordbrukets landskapsvårdande insatser skulle kunna bidraga till att återerövra den svenska landsbygden med ett livskraftigt jordbruk. Rätten och skyldigheten att på detta sätt utveckla jordbruket med resurshushållning som målsättning måste också av Sverige oavvisligt hävdas i de fortsatta internationella förhandlingarna inom GATT, OECD och i relationerna med EG. Detta bör bli förebildligt även för övriga länder. Skyddet för bibehållen åker borde regleras i lag samtidigt som politiska åtgärder skall syfta till största möjliga hushållning med jordens begränsade resurser till förmån för kommande släktled.
I det förslag till jordbruksreform som nu diskuteras inom EG föreslås bl.a. att bidrag införs för att uppmuntra lantbrukare att använda miljövänliga produktionsmetoder. Därmed avses bl.a. ett kraftigt minskat utnyttjande av insatsvaror som kan vara miljöfarliga såsom bekämpningsmedel och handelsgödsel.
En successiv omläggning till ett mer resurs- och miljöanpassat jordbruk kräver, som vi redan framhållit, betydande insatser vad gäller utbildning och rådgivning till samtliga som arbetar inom jordbruket, företag och myndigheter, samt en omorientering av forsknings- och försöksverksamhet.
Ett omställningsstöd skulle kunna utformas så att en tredjedel av arealen på en enskild gård räknas som omställningsareal för gårdar som läggs om till ekologisk odling. Detta skulle innebära ett omläggningsstöd på i genomsnitt 3000 kr per ha som läggs om till odling utan bekämpningsmedel och handelsgödsel. En välutvecklad kontrollapparat finns redan för den ekologiska odlingen och skulle kunna användas också i detta sammanhang.
Regeringen har tagit initiativ till en utvärdering av den nya jordbrukspolitiken. En naturlig utgångspunkt måste givetvis vara att rädda landskapsmiljön och främja en ekologisk utveckling inom det svenska jordbruket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att åtgärder för att främja odling utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel skall ingå i den aviserade utvärderingen av omställningen av det svenska jordbruket.
Stockholm i januari l992 Pär Granstedt (c) Birgitta Hambraeus (c)