Det livsmedelspolitiska beslutet från juni 1990 innebär bl.a. att lantbrukare får ersättning för att under en femårsperiod ställa om från odling av f.d. prisreglerade grödor till annan produktion.
Huvuddelen av den från livsmedelsproduktion friställda arealen är tänkt att kunna användas för olika former av energiråvara. Riksdagen beslutade våren 1991 efter en uppgörelse mellan s, c och fp om kraftiga stimulanser under en femårsperiod för kraftvärmeverk som kan drivas av biobränslen.
Om man härmed skapar en lönsam marknad för produktion av förnyelsebar energiråvara från åkerjord återstår att se. Det sammanhänger bl.a. med utvecklingen av priserna på icke förnyelsebar energiråvara såsom olja och gas och på miljöavgifterna på olika energislag. Genom omställningen har lantbrukarna fått några år på sig innan de behöver ta definitiv ställning. Alternativet -- att fortsätta och producera spannmålsöverskott till dumpade världsmarknadspriser -- ger samhällsekonomiska förluster.
Betalningen för omställningen varierar efter markens godhetsklass. Genomsnittet för den areal som anmäldes redan första året fastställdes till 9.000 kr, för andra året till 6.000 kr -- omfattar då betalning för fyra år -- och för tredje året till 4.000 kr, vilket då omfattar tre år. Drygt 300.000 ha anmäldes till omställning första året. Det bör noteras att ersättningen för omställningsarealen utslaget per år ligger i samma storleksnivå som ersättningen i de trädesprogram vi hade under några år i slutet av 1980-talet.
När nu anmälan skall ske för mark som skall omfattas av omställningen från år två så är läget förändrat på så sätt att Sverige lämnat in en ansökan om medlemskap i EG. En kommission har nyligen tillsatts för att följa omställningen av jordbruket och föreslå åtgärder som underlättar anpassning till EG:s jordbrukspolitik.
Eftersom allt tyder på att Sverige kommer att bli medlem i EG bör vi omgående anpassa villkoren för omställningen så att omställningsarealen vid kommande EG-förhandlingar fortfarande räknas som areal för livsmedelsproduktion.
Det förslag till ny jordbrukspolitik för EG som nu debatteras innehåller en obligatorisk skyldighet till träda på ca 15 % av arealen för att minska överskotten. Eftersom den areal som vi räknar med i det svenska omställningsprogrammet ligger i samma storleksordning, är det viktigt att den vid vårt EG-inträde likställs med EG:s trädesareal så att vi inte åläggs en ytterligare reducering av 15 % för träda.
Jordbruksministern i den förra, socialdemokratiska regeringen deklarerade visserligen att om någon lönsam marknad för energiproduktion på åkermark inte uppstår under omställningsperioden så är lantbrukarna fria att efter periodens utgång återuppta livsmedelsproduktion. Denna deklaration har dock motsagts av andra uttalanden om att omställningen skall vara varaktig och av det faktum att vissa lantbrukare avkrävdes säkerhet i form av pantförskrivning av rörelsetillgångar för att få omställningsersättningen utbetald.
Med hänsyn till EG-medlemskapet är det nu oerhört viktigt att nuvarande regering klarlägger att den åkermark som anmälts för omställning skall räknas som ''livsmedelsareal i vila'' intill dess arealen tagits i anspråk för skogsplantering eller varaktigt övergått till annan produktion.
För att understryka att omställningen i sak är likställd med ett flerårigt trädesprogram eller s.k. jordbank anser vi att det är viktigt att utbetalningen i fortsättningen sker årsvis. Vid uppdelning per år bör de ovan redovisade fastlagda engångsbeloppen ökas med den räntevinst staten gör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klarläggande om omställningsareal inför EG-förhandlingar.
Stockholm den 16 januari 1992 Gudrun Norberg (fp) Elver Jonsson (fp)