Propositionen ''Jakt och viltvård 1991/92:9'' ger uttryck för en syn på målen för jakt- och viltvårdspolitiken som i stort sammanfaller med vår. Målen för viltpolitiken och viltvården skall innebära en strävan att bevara vitala och livskraftiga viltstammar av hög kvalitet.
Viltstammarnas storlek skall anpassas efter tillgången på föda, de areella näringarnas krav och behovet av säkerhet i trafiken.
Vi anser det också mycket angeläget att en målinriktad utbildning och information till jägare och markägare kommer till stånd.
Vi anser dock att propositionen bör ändras eller förtydligas på följande punkter:
Lokalt samråd
I propositionen understryks det angelägna i att lokala samråd mellan markägare och jägare utgör grunden för förvaltningen av älgstammen. Vi delar denna uppfattning. Emellertid har förslaget om det lokala samrådet, så som det beskrivs i propositionen, getts en olycklig utformning. Ett förfarande, där jägare och markägare i varje enskilt A- licensområde skall redovisa genomfört lokalt samråd till länsstyrelsen, kommer enbart att leda till ökad byråkrati kring älgförvaltningen.
Enligt vår uppfattning bör samrådet ske på jaktkretsnivå. Detta samrådsförfarande, som lämpligen bör genomföras vid diskussioner med markägar- och skogsbruksintressen m.fl., behöver inte formaliseras efter några bestämda linjer, men skall redovisas till länsstyrelsen. Med en sådan ordning erhålles ett bättre grepp över älgstammens utveckling, och byråkratin kring ett samråd inom varje A-licensområde undviks.
En skiss på hur ett sådant samråd kan byggas upp formellt finns redovisat i Älg/skog-gruppens slutrapport, vilken ingår som bilaga 6 i propositionen.
Älgskötselområden
I propositionen föreslås att man inom s.k. älgskötselområden skall få jaga älg utan att länsstyrelsen beslutar om tilldelning i varje enskilt fall. Delägarna i älgskötselområdet skall på egen hand besluta om vården av älgstammen, avskjutningens storlek m.m.
Av propositionen framgår emellertid inte entydigt förfarandet vid bildandet av ett älgskötselområde och framför allt inte vilken part som har initiativrätt till bildandet av älgskötselområden.
Av propositionen framgår att medverkan i älgskötselområdena skall ske på frivillig grund.
Vi delar denna tanke om älgskötselområdenas frivillighet och att marker på enklast möjliga sätt skall kunna anslutas eller utträda ur ett älgskötselområde.
Med denna konstruktion är det enligt vår mening entydigt att det är jakträttsinnehavarna som skall ta initiativ till bildandet av älgskötselområden. I det fall markägaren genom avtal upplåtit jakten till annan, och arrendatorn anslutit marken till ett älgskötselområde, må det ankomma på markägaren att, vid avtalstidens utgång, själv avgöra om marken skall stanna kvar inom älgskötselområdet eller inte.
Jakten efter rådjur
I propositionen föreslås att möjligheten till licensjakt vad gäller rådjur avskaffas. Vi instämmer i detta förslag.
I propositionen anges vidare ett förslag till förlängd jakttid för rådjur samt införandet av en för hela landet gällande jakttid.
Om detta förslag genomförs kommer rådjuret som art att särbehandlas och brytas ut från det system som tillämpas för övriga viltarter.
Enligt vår uppfattning bör jakttiden på rådjur även fortsättningsvis behandlas i samband med att jakttiden för övriga viltarter fastläggs. Regionala hänsyn måste härvid tas till stammarnas storlek, klimatförhållanden m.m. Det är enligt vår uppfattning orimligt att t.ex. ha en allmän jakttid på rådjur, omfattande januari månad i hela Norrlandsområdet.
Viltskadefonderna och viltskaderegleringsfonden
I propositionen föreslås att årskalv av älg inte skall vara belagd med fällavgifter till länsstyrelsen. Utredningen ''Skada av vilt (SOU 1990:60)'' förordade för sin del ett bibehållande av avgiften för årskalv av älg.
Enligt propositionen skulle slopandet av avgiften leda till ''en önskad ökad avskjutning av älgkalv''.
Enligt vår bedömning är inte älgavgiften till länsstyrelsen styrande vad avser avskjutningen av årskalv av älg. En normalstor älgkalv är ett så stort och värdefullt djur att en rimlig avgift även fortsättningsvis bör utgå. Vidare tillförsäkras härigenom en säkrare avskjutningsstatistik, vilket är nödvändigt för en långsiktig skötsel och vård av älgstammen.
Vi anser dock att avgiftsnivåerna, både för vuxet djur och årskalv kan sänkas, bl.a. med hänsyn till minskad administration hos länsstyrelserna. Avgiften för årskalv av älg bör enligt vår uppfattning i fortsättningen utgöra mindre än halva avgiften som tas ut för vuxet djur.
Arrendators ställning
Enligt propositionen skall ersättning för viltskador vad gäller älg och hjort upphöra fr.o.m. den 1 jan 1995. För övrigt vilt skall rätt till ersättning för skador upphöra i och med att ändringen av jaktlagen träder i kraft med undantag av skador av vilt där på grund av beståndens ringa storlek jakt inte är tänkbar i någon form. I propositionen exemplifieras dessa med skador av tranor och sälar.
På många håll förekommer emellertid skador av vilt som överhuvudtaget inte får jagas, exempelvis vissa arter av gäss, eller av i och för sig jaktbart vilt men under tider då jakt av dessa inte är tillåten. Det synes inte rimligt att jordbrukaren själv skall svara för sådana skador om de är av onormal omfattning för orten.
I propositionen har jordbruksarrendatorernas problem med viltskador överhuvudtaget inte beaktats. Det synes förutsättas att ägare och brukare är samma person. Vi föreslår att det inom arrendelagstiftningen ges möjligheter att reglera dessa frågor. Pågående översyn av arrendelagstiftningen bör få i uppdrag att komma med förslag i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalt samråd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildandet av älgskötselområden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jakttiden på rådjur,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fällavgift på årskalv av älg,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för viltskador,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arrendelagstiftningen.
Stockholm den 15 oktober 1991 Carl G Nilsson (m)