Regeringen har i en proposition föreslagit att åtgärder skall vidtas för att skapa bättre balans mellan viltstammarnas storlek och intresset av att minska viltskadorna. Markägare, jägare och myndigheter skall ta ett större ansvar för att balansen uppnås.
Ett annat syfte med propositionen är att länsstyrelsernas detaljreglering av administrationen kring älgjakten skall upphöra. Stora och stabila älgjaktsområden skall kunna registreras som älgskötselområden och där får jakträttshavarna själva besluta om avskjutningens storlek. Samrådet mellan markägare och jakträttshavare skall vidare fördjupas, bland annat i de frågor som rör avskjutningens omfattning.
Jag har ingenting emot att administrationen av älgjakten förenklas och blir billigare. Jag tycker också det är bra att mer av ansvaret för avskjutningen och älgstammens storlek förs närmare de närmast berörda. Att pröva älgskötselområdena är ett naturligt andra steg efter den samverkan som nu är vanlig i så kallade grupplicens- och kretslicensområden.
Att samverkan i jakten ökar får emellertid inte innebära att en del jägare missgynnas genom att någon av de ideella jägarorganisationerna ges företräde i de frågor som rör tilldelning eller andra beslut. En sådan ordning strider helt klart mot nuvarande lagstiftning. Tyvärr finns det en viss förvirring vad avser administrationen av älgjakten och arbetsfördelningen mellan myndighet och frivillig organisation. Ett exempel på detta är att länsstyrelsen i Västernorrland nyligen fick ta upp ett tilldelningsbeslut för ny handläggning efter överklagande, som biträtts av naturvårdsverket (beslut 1991-01-14, SNV:s diarienummer 389-3259-90 Nj, 430-3969-90 Nj, 430-5137-90 Nj).
Det är en svaghet i propositionen att den inte är särskilt klargörande i de frågor som rör initiativrätt och huvudmannaskap över älgskötselområdena eller andra samverkansformer. Det kan ge upphov till oklarheter i myndigheternas handläggning och bäddar för att problem som dem jag berört ovan fortsätter att uppstå. En annan svaghet är oklarheten kring hur det lokala samrådet mellan markägare och jakträttshavare skall gå till. Om samråd skall ske inom varje A-licensområde kommer krånglet att öka för jägare och markägare. Varje länsstyrelse kommer att få handlägga tusentals samrådshandlingar och länsstyrelsernas arbete med jaktadministrationen kommer därigenom -- tvärtemot propositionens intentioner -- att öka.
Jag anser att regeringen i tillämpningsföreskrifterna till de nya reglerna bör klargöra ansvarsfrågorna vid olika slag av älgjakt i samverkan samt ge riktlinjer för hur det lokala samrådet skall genomföras utan att byråkratin ökar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningsföreskrifter för ansvarsfrågor vid älgjakt i samverkan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för att minska byråkratin vid lokalt samråd.
Stockholm den 15 oktober 1991 Sigge Godin (fp)