Under efterkrigstiden har sammanslutningar av arrendatorer vid ett flertal tillfällen försökt att få till stånd regler som på ett bättre och klarare sätt reglerar förhållanden i de fall då jakten är undantagen från arrendeupplåtelsen.
Detta har bl.a. framförts i samband med förändringar i arrendelagstiftningen. Arrendatorerna har fått en känsla av att jakt och viltskadefrågorna på arrendeställe kommit att hamna i ett vakuum mellan arrende- och jaktlagstiftningarna. Ett bibehållande av möjligheterna att utan särskilda skäl bryta ut jakten från jordbruksupplåtelsen är mycket tveksam.
Mot bakgrund av de olika uppfattningar som finns mellan brukaren och jaktutövaren kan viltvården komma att försummas. Utan förändringar i arrendelagstiftningen ger ett regelsystem kring viltskadefrågorna endast en dellösning, oavsett i vilken riktning systemet än utformas. Incidenten vid jaktens utövande, t.ex. av hundar eller skottlossning skrämda djur, av jägarna skadade och ej återställda hägnader och liknande, elimineras inte. Har motsättningar en gång uppstått mellan arrendatorn och jakträttshavaren finns det otaliga exempel på åtgärder som dessa kan finna på för att störa varandra. Arrendatorns intresse för hjälp till och skydd av viltet ökar väsentligt om han vet att han vid fall av senare inträffande viltskada har möjlighet att påverka viltstammens utveckling.
Det kan inte vara en rimlig avvägning mellan jakträttshavaren och arrendatorn om den förre skall kunna bestämma avskjutningens omfattning men inte behöva ta konsekvenserna därav. Stora viltstammar kan ligga i jakträttshavarens intresse, både om han själv utövar jakten och när han upplåter jakten till annan.
Viltskadeutredningen har, som också nämns i propositionen, inte närmare undersökt i vilken utsträckning arrendatorn saknar jakträtt eller inte.
En arrendator som saknar jakträtt kan -- enligt propositionen -- ta kontakt med jakträttshavaren, som även kan vara jordägaren, och försöka få denne att öka avskjutningen för att minska skadorna av skilda viltarter.
Man kan vidare hos länsstyrelsen ansöka om skyddsjakt med stöd av jaktlagen. För att en arrendator skall kunna få ut någon ersättning från jakträttshavaren måste arrendatorn bevisa att jakträttshavaren bl.a. försummat sin jaktvård.
I dessa fall gäller de allmänna skadeståndsreglerna om överenskommelse inte kan träffas. Det går inte att komma ifrån att detta kommer att leda till många och onödiga konflikter mellan jakträttshavarna och arrendatorerna. Här kommer med all sannolikhet även domstolar att vara instanser för att få vederbörandes rätt prövad.
Ansvaret för jakten och viltvården bör följa med vid upplåtelse av jordbruksarrende. I sådant läge har arrendatorn sådana möjligheter till påverkan på jakt och viltvård att ytterligare författningsregler inte är påkallade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning som innebär att ansvaret för jakten och viltvården skall följa med vid upplåtelse av jordbruksarrende.
Stockholm den 15 oktober 1991 Owe Andréasson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulla-Britt Åbark (s)