Den svenska yrkesmässiga trädgårdsodlingen som verkar på en öppen och oreglerad marknad möter idag en betydande konkurrens ifrån import av motsvarande produkter. Under en följd av år har lönsamhetssituationen för den svenska odlingen successivt försvagats till följd av en stagnerande prisbild och ett inhemskt ökat kostnadstryck. För växthusodlingen har denna utveckling varit särskilt kännbar och resulterat i betydande ekonomiska svårigheter inom dessa företag. Från näringens egen sida har i framställningar till statsmakterna vid upprepade tillfällen hänvisningar gjorts till de konkurrensfördelar exporterande länder haft för sin trädgårdsproduktion. Detta har gällt marknadsstöd, exportbidrag, gynnsammare energi- och miljöbeskattning, fördelaktigare kreditvillkor m.m. Företrädare för den svenska trädgårdsodlingen har också framställt krav på en statlig trädgårdsnäringsutredning vars uppgift skulle bli att analysera den svenska odlingens konkurrenssituation samt därvid följa upp den av riksdagen 1979 beslutade svenska trädgårdsnäringspolitiken.
Riksdagen som också uppmärksammat denna utveckling inom trädgårdsodlingen beslöt under 1991 (1991/92 JoU 6) föreslå regeringen att en sådan utredning skulle tillsättas. Riksdagen anförde bl.a. att det genom såväl nationella som internationella beslut på områden, där trädgårdsnäringen i vissa fall endast utgör en mindre sektor, har skapats väsentligen ändrade förutsättningar för trädgårdsnäringens produktions- och konkurrensförhållanden. Riksdagen pekade också på de konsekvenser som ett kommande EES- avtal och EG-medlemskap samt de pågående GATT- förhandlingarna skulle komma att få för trädgårdsnäringen. Mot den bakgrunden förordades en skyndsam och allsidig utredning om den svenska trädgårdsnäringen. Under våren har regeringen i linje härmed fattat beslut om och utsett en särskild utredare för denna trädgårdsöversyn.
Energianvändningen i den svenska växthusodlingen utgör en betydande andel av företagens totala produktionskostnad. I företag med tomat- och gurkodling utgör energikostnaden ca 20--25% av omsättningen och för företag med prydnadsväxtodling 15--20% av omsättningen. Mot denna bakgrund har växthusodlingen sedan länge haft en reducerad beskattning på utnyttjad energi. För närvarande erläggs vid växthusuppvärmning endast 15% av gällande allmän energiskatt och koldioxidskatt. Trots detta utgör energiskatten, inkl. svavelskatt, genomsnittligt 5-8% av företagens nettoomsättning. Detta skall ses i relation till att växthusodlingen i de främsta konkurrentländerna, Danmark och Holland, är helt befriade från energibeskattning. För den svenska växthusodlingen har således energibeskattningen ett avgörande inflytande på växthusodlingens konkurrensförmåga.
Växthusodlingens energiskattesituation och konkurrensförhållanden har behandlats av utredningen Konkurrensneutral energibeskattning (SOU 1991:90). Utredningen föreslår en väsentligt sänkt energibeskattning såväl för växthusodlingen som för den tunga energiintensiva industrin. Förslaget har som utgångspunkt även att jämställa den svenska beskattningen med den som föreslås bli införd i EG efter den 1 januari 1993. För växthusodlingens del skulle ett införande av förslaget innebära en förbättrad konkurrenssituation i förhållande till framförallt Holland och Danmark.
I regeringens till riksdagens nu framlagda förslag om en förändrad energibeskattning (prop. 1991/92:150) uttalar regeringen att dess ambition är att genom en lägre beskattning för industrin och växthusnäringen förbättra dess internationella konkurrenskraft. Samtidigt föreslås de särskilda nedsättningsregler som hittills gällt för dessa näringsgrenar slopas. För växthusodlingens del kan emellertid konstateras att de förändringar som föreslås inte får den effekt som regeringens ambition utlovar. Av det bifogande tabellmaterialet kan utläsas att det som för industrin är en väsentlig skattenedsättning för växthusodlingen i själva verket innebär en kraftig skatteskärpning. Även under den föreslagna övergångsperioden, 1993--1994, ger förslaget ett högre skatteuttag för växthusodlingen.
Av tabellerna som finns med som bilaga framgår också den kostnadseffekt som regeringens skatteförslag totalt får för denna bransch. Fullt genomfört ökar förslaget näringens skatteomkostnad med ca 6 milj. kr. Med hänvisning till vad som här framhållits om näringens ändrade konkurrenssituation blir denna skatteökning omöjlig att bära. I det följande vill vi därför föreslå vissa justeringar av propositionens skatteförslag så att den bättre svarar mot regeringens uttalade ambition och de aktuella förhållandena för växthusodlingen.
Beträffande växthusodlingens elanvändning har denna under senare år ökat som en följd av den ökade användningen av belysning i produktion. Skattenedsättning erhålles idag för 75% av den tillförda elenergin, dvs. till den del denna samtidigt medför växthusuppvärmning. Enligt regeringens förslag skall full skattebefrielse erhållas för den elenergi som utnyttjas för uppvärmning meden den övriga (25%) erhåller en skattehöjning från nuvarande 7,2 öre till 8,5 öre/kWh. Genom att liksom för industrin helt befria växthusodlingen från elskatt möjliggörs att införa industritariff även för växthusföretagen. Detta skulle ge väsentliga administrativa fördelar samtidigt som det skulle ge en ytterligare positiv kostnadseffekt i företagen.
Beträffande beskattningen av olja, kol och naturgas ser vi liksom regeringen en fördel i att beskattningen i denna del långsiktigt blir likformig för industrin och växthusodlingen. Även om detta för växthusodlingens del innebär en inte oväsentlig skattehöjning för samtliga dessa energislag borde en sådan lättare kunna bäras mot bakgrund av att våra främsta konkurrentländer sannolikt infört en viss beskattning när denna från 1995 skall tillämpas för växthusodlingen.
Däremot vill vi föreslå att beskattningen övergångsvis, under 1993 och 1994, ändras så att växthusodlingen i likhet med industrin befrias från att erlägga allmän energiskatt samt får bibehålla den 85-procentiga nedsättningen av koldioxidskatten. Genom den generella höjningen av skattesatsen för koldioxidutsläppet innebär detta senare en viss ökning av beskattningen för växthusodlingen i denna del. Genom en justering av övergångsbestämmelserna på detta sätt åstadkoms en omedelbar skattelindring i enlighet med ambitionen i propositionen. Den kostnadsinbesparing som härigenom görs i växthusföretagen borde också kunna ge utrymme för energibesparande åtgärder som kan motverka skatteskärpningen från 1995.
Regeringen föreslår även att systemet för redovisningen av energiskatt ändras så att det enskilda företaget registreras som skatteskyldigt och i efterhand begär återbetalning av erlagd energiskatt. Regeringen avser också att sätta en nedre storleksgräns för sådan registrering. Enligt vår mening skulle ett införande av denna administrativa ordning sannolikt drabba den svenska växthusodlingen hårdare än vad övriga här kommenterade förslag skulle göra. Växthusodlingen omfattar idag ca 1 500 företag. Många av dessa är små och kan antas falla under den gräns som regeringen avser sätta. Ett sådant system skulle innebära en helt förändrad konkurrenssituation inom landet. Marknadsbilden för trädgårdsprodukter skulle kraftigt störas med hänsyn till den försäljningssamverkan som sker där såväl små som stora växthusföretag gemensamt skapar utbudet. Systemet med återbetalning av skatt i efterhand innebär att företagen kommer att ligga ute med betydande kapital under den mest likviditetssvaga perioden i början av produktionssäsongen då energiförbrukningen är som störst. Detta skulle förorsaka företagen ytterligare höga kreditkostnader. Vi föreslår därför att nuvarande administrativa system bibehålls för växthusodlingens skattenedsättning för fossila bränslen. Detta innebär att energileverantören liksom hittills endast debiterar den för växthusodlingen aktuella skattesatsen och på sedvanligt sätt redovisar sitt förfaringssätt till riksskatteverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att växthusodlingen i likhet med industrin fr.o.m den 1 januari 1993 befrias från energiskatt och avseende elskatten erhåller industriabonnemang,
2. att riksdagen beslutar att växthusodlingen under 1993 och 1994 betalar 15
% av koldioxidskatten och därefter 25
% liksom industrin,
3. att riksdagen beslutar att nuvarande administrativa system med direktreduktion av koldioxidskatten vid leveransen bibehålls för växthusnäringen.
Stockholm den 11 maj 1992 Lennart Brunander (c) Ingbritt Irhammar (c)
Fi93 Bilaga Tabell 1. Regeringsförslagets kostnadskonsekvenser för växthusodlingen
Energislag Totalförbrukn. 1993--1994 1995-- Olja 1--5 80 000 m3 + 2,4 milj.kr. + 3,3 milj.kr. Kol 40 000 ton + 1,1 '' + 2,9 '' Naturgas 80 GWh + 0,2 '' + 0,6 '' El 180 GWh1 -- 0,9 '' -- 0,9 '' Summa milj.kr + 2,8 + 5,9 1 Därav 75 % växthusuppvärmning som utgör underlag för elskattenedsättning. Tabell 2. Växthusodlingens energibeskattning Nuvarande beskattning i kr. 85 % nedsättning Energislag Allm. energisk. Koldioxidsk. Totalt Olja m3 81 108 189 Kol ton 35 93 128 Naturgas 1 000 m3 26 80 107 Regeringens förslag till energiskatter i kr.
1993--94
1995-- Energislag Allm. CO2 Totalt CO2 Skatte- energisk skatt skatt höjning Olja m3 81 138 219 230 + 41 Kol ton 35 120 155 200 + 72 Naturgas 1 000 m3 26 102 128 170 + 63