Särskild ö-faktor vid beräkning av statsbidrag till Öckerö kommun
Kommunalekonomiska kommittén skriver att alla tidigare utredningar varit samstämmiga om vilka faktorer som orsaker merkostnader för kommunerna. De anges, utan inbördes rangordning, somklimat befolkningstäthettätortsgradantal tätorter folkmängdavståndexploateringsgradtopografi sysselsättningsgrad.
För att ge en rättvisande bild av Öckerös situation bör även vatten räknas som yta och omräknas med en faktor som anger faktisk tidsåtgång/kostnad för vatten- resp. landtransport.
Om så sker pekar samtliga ovanstående faktorer utom klimatfaktorn på att kommunen har stora extrakostnader p.g.a. sin geografiska struktur.
Samtliga tidigare kommunalekonomiska utredningar har också visat på detta.
Näringsliv
Öckerö kommun var fram till mitten av 1960-talet en kommun med i det närmaste 100 % egensysselsättning. Huvuddelen av befolkningen var sysselsatt inom fisket eller därtill knutna näringar som varv och trålbinderier. Antalet yrkesverksamma fiskare har från att ha varit 1 142 år 1965 minskat till 240 år 1992.
Bortfallet av arbetstillfällen inom fisket har bara till en del kunnat ersättas av nya förvärvsverksamheter inom kommunen. Näringslivet i kommunen består i huvudsak av en tillverkningsindustri (båtpropellrar) med ett sextiotal anställda och ett stort antal småföretag i skilda branscher. Förutsättningarna för nyetablering begränsas av bristande tillgång på exploateringsbar mark.
Omkring 3 000 personer tvingas därför pendla med en eller flera färjetransporter till fastlandet för arbete. Nödvändiga krav på offentlig service på de olika öarna, som var och en utgör en egen tätort, har medfört att andelen offentliganställda överstiger riksgenomsnittet. En begränsning av offentlig service kräver kompensation i form av förbättrade transportmöjligheter mellan öarna. Alla transporter mellan öarna och från öarna till fastlandet måste ske över vatten och innebär därmed för flertalet verksamheter en allvarlig konkurrensnackdel.
Kommunens struktur med tio öar försvårar företagsetableringar och utgör ett hinder för näringslivets utveckling i kommunen.
Kommunikationer
Öckerö kommun är en arkipelag bestående av tio bebodda öar. Tre av dessa öar är sammanbyggda med broar. Övriga öar har kontakt med kommuncentrum via bil- eller personfärjor. Kontakt med fastlandet sker via bilfärjor från Hönö eller Björkö.
Större delen av kommunens service och kommersiella utbud finns naturligt nog på de sammanbyggda öarna.
Ca 3 500 personer pendlar dagligen in till fastlandet för arbete eller studier. Av dessa pendlare utnyttjar ca 1 000 kollektiva färdmedel och resterande använder bil.
Uppbyggnaden av bil- och persontrafiken skapar mycket stora kostnader för kommunen. All varuförsörjning måste ske med färjor. Förutom att färjdriften kostar stora summor årligen erhålls ökade transportkostnader då transportföretagen tar betalt för den mertid som överfarten med färjorna ger upphov till.
Kommunens kostnader för buss- och färjetrafiken uppgår 1992 till 18,1 milj.kr. För denna kostnad får man 30- minuterstrafik med buss under högtrafik, 90-minuterstrafik med buss under lågtrafik, 60-minuterstrafik med färja under högtrafik och 90-minuterstrafik med färja under lågtrafik. Färjetrafiken stoppar vardagar vid 22-tiden på kvällen och de som bor på de mindre öarna måste lämna Göteborg vid 21-tiden för att över huvud taget komma hem.
Kommunens struktur med tio öar försvårar, fördyrar och fördröjer transporter.
Renhållning
Avfallet från samtliga öar transporteras per bil via antingen statlig eller kommunal bilfärja till en centralt placerad omlastningsstation på ön Öckerö.
Vid omlastningsstationen sorteras allt avfall för vidare transport till Göteborgsregionens avfallsaktiebolags anläggningar och till olika återvinningsföretag i Göteborg.
Öckerö är den enda kommunen i regionen som p.g.a. markbrist inte har fysiska förutsättningar att anlägga en byggtipp. Detta innebär att allt avfall måste transporteras till fastlandet för destruktion. Enbart denna kostnad uppgår till 1,5 milj.kr. Dessutom tillkommer stora extrakostnader för sjötransporter mellan kommunens öar och för omlastning.
Trots att renhållningsavgifterna är de högsta i regionen måste kommunen skjuta till ca 1 milj.kr. av skattemedel. Kostnaderna för renhållning i Öckerö kommun är ca 25 % högre än i kommuner på fastlandet.
Kommunens struktur med tio öar försvårar och fördyrar renhållningsverksamheten.
Vatten och avlopp
Tillgång till färskvatten saknas inom kommunen, varför renvatten måste inköpas från Göteborgs kommun och distribueras till öarna via dykarledningar på havsbotten.
Andra kommuner med mer normala förhållanden tillgodoser sin vattenförsörjning med en högreservoar medan Öckerö fått bygga nio högreservoarer samt ett stort antal tryckstegringsstationer.
Avloppsreningen sker i dag via två mindre avloppsverk på Rörö och Hyppeln samt ett centralt reningsverk beläget på Hönö. Dessa förhållanden har medfört att ett stort antal pumpstationer och dykarledningar fått anläggas.
Kommunen har vid två tidigare tillfällen gjort kostnadsjämförelser gentemot en s.k. normalkommun (Stenungsund). Utredningen visade att anläggningskostnaderna låg ca 30 % högre för Öckerö kommuns del.
Det höga kostnadsläget för va-anläggningarna orsakas av transporter över vatten av material och arbetskraft. En annan kostnadshöjande faktor är att allt återfyllningsmaterial i bergsschakt måste transporteras från fastlandet.
Drift- och underhållskostnaderna för va-verksamheten fördyras också då alla transporter till resp. anläggning måste ske över vatten. Det totala värdet av va-anläggningar uppgår till 950 milj.kr. varav ca 400 milj.kr. utgör merkostnad p.g.a. kommunens läge och struktur.
Driftkostnad 1992 inkl. kapitalkostnad är 19,1 milj.kr. varav 6 milj.kr. utgör fördyring jämfört med normalkommunen.
Kommunens struktur med tio öar försvårar och fördyrar va-verksamheten.
Räddningstjänst
För att räddningstjänsten skall fungera effektivt räcker det inte med en räddningsstyrka och en brandstation som i flertalet mindre kommuner. Räddningsstyrkor finns i dag på Öckerö, Björkö och Knippla. Räddningsvärn finns på Rörö, Hyppeln, Kalvsund, Grötö och Fotö. Denna dyrbara organisation beror, utöver kommunikationsförhållandena, på befolkningens koncentration till tätorter på varje ö. Material- och personalkostnader blir givetvis mycket höga.
Kommunens karaktär av skärgårdskommun med tio tätbebyggda öar försvårar och fördyrar räddningstjänsten.
Kultur och fritid
P.g.a. kommunens geografiska struktur finns föreningar med likartad inriktning på kommunens samtliga öar. Behovet av lokaler och anläggningar är därför större än i andra kommuner. På varje ö finns möjligheter till rekreation i form av promenadstigar, motionsspår, badplatser m.m. Underhåll och skötsel som kräver specialkunskaper samt nödvändiga transporter innebär höga kostnader p.g.a. färjetransporterna.
Föreningar tar redan i dag ett aktivt ansvar för delar av verksamheterna. Vissa basresurser svarar dock kommunen för.
Kultur- och biblioteksverksamheten måste i högre grad än i andra kommuner förläggas till närmiljön på resp. ö, eftersom kommunens ö-struktur försvårar utnyttjande av den centrala samhällsservicen på ''huvudöarna'' Öckerö-- Hönö--Hälsö.
Öarna i Öckerö kommun är skärgårdssamhällen som -- i motsats till vad som är fallet i övriga Bohuslän -- lever året runt. Det borde vara ett gemensamt nationellt intresse att dessa samhällen ges möjlighet att överleva.
Undervisning
Öckerö kommun bedriver grundskoleverksamhet för omkring 1 500 elever fördelade på nio öar och 16 skolhus. Gymnasieeleverna går i skola på fastlandet. Öarna i Öckerö kommun har hög tätortsgrad, eftersom vattnet mellan dem inte beaktats som yta vid bedömningen. Likväl klassas öarna Rörö, Hyppeln och Knippla som glesbygd. Antalet elever per kvadratkilometer utgör 58 om endast landytan räknas och 2,9 om även vattenytan ingår i beräkningen.
Att med allmänna kommunikationsmedel färdas från Rörö i norr till Fotö i söder tar lika lång tid som att färdas från Göteborg till Falköping.
Kommunens dilemma är att varje minskning av serviceutbudet på mindre öar måste motsvaras av dyrare, tätare kollektivtrafik.
Kommunens struktur som ö-kommun försvårar och fördyrar undervisningen.
Äldreomsorg
Kommunens struktur med tio öar, av vilka endast tre har fast inbördes förbindelse, medför överkostnader för arbetsresor. Den kvälls/nattpatrull som finns har stationerats på Öckerö och kan endast betjäna de med broar sammanbyggda öarna, Hälsö--Öckerö--Hönö. På var och en av de övriga öarna måste anställd personal finnas för att utföra kvälls- och nattarbete.
Fördyringar uppkommer genom att öarna bara i begränsad utsträckning kan nås på obekväm arbetstid. För arbetsledarna innebär arbetet ett onormalt antal restimmar p.g.a. transportsystemet. Genom väntetider vid färjetransport i samband med läkarbesök, etc. där personal måste medfölja, orsakas kommunen extra kostnader.
Kommunens struktur med tio öar försvårar och fördyrar äldreomsorgen.
Barnomsorg
Av den barnomsorgsverksamhet som i dag bedrivs i kommunen kan en stor del hänföras till kommunens struktur. Således är verksamheten vid fyra av öarna direkt hänförlig till kommunens geografi och vid ytterligare två bedrivs verksamhet huvudsakligen av detta skäl.
Barnomsorgens kostnader uppgår 1992 till 40 423 kronor. Av dessa kan 2 425 kronor direkt härledas till de verksamheter som vid en sammanhållen geografisk struktur ej varit nödvändiga. Till dessa kostnader kommer merkostnader inom administrationen.
Kommunens struktur med tio öar försvårar och fördyrar barnomsorgsverksamheten.
Sammanfattning
Vi anser Öckerö kommun otillbörligt missgynnad av de generella beräkningsgrunder som inte beaktar kommunens särart som skärgårdskommun.
Vår avsikt har varit att summariskt påvisa de faktiska problem som en kommun med tio öar och tio tätorter har att handskas med.
Den ö-faktor som åberopas av utredningen som ett sätt att kompensera Öckerös och Gotlands mycket speciella situation måste, enligt vår mening, vägas in i systemet.
Att hänsyn tas till ö-faktorn vid beräkning av statsbidrag är en förutsättning för att Öckerö kommun skall kunna fortsätta att vara en levande skärgårdskommun.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att en särskild ''ö-faktor'' skall vägas in vid beräkning av statsbidrag till Öckerö kommun.
Stockholm den 11 maj 1992 Karl-Erik Svartberg (s) Lennart Nilsson (s) Lisbet Calner (s) Sverre Palm (s)