Kommunerna, barnomsorgen och energifrågorna
Det är på tre punkter som innehållet i kompletteringspropositionen enligt min uppfattning bör kompletteras/justeras. Det handlar om kommunernas ekonomi och sambandet riksdag/kommuner. Vidare berörs synen på barnomsorgen och den aviserade lagregleringen samt slutligen pekas på riskerna som finns för att bioenergin inte skall få en tillräckligt stark ställning inom energisektorn.
Kommunerna
Propositionens förslag om minskning av statsbidragen till kommuner och landsting motiveras av samhällsekonomiska skäl. Vidare anförs att den kommunala sektorn har ett överskott vilket ytterligare motiverar att den kommunala sektorns utrymme minskas. Som det står i propositionen varierar dock förhållandena kraftigt mellan olika kommuner. Det innebär att många kommuner redan har stora svårigheter att upprätthålla en tillfredsställande kvalitet i olika verksamheter. Den ytterligare minskningen av statsbidraget kommer att ytterligare försvåra situationen på många håll. Det positiva är att verksamheterna nu kan konkurrensutsättas. Problemet är dock att det är några år för sent. I dagsläget är det inte helt enkelt att få fram entreprenörer och alternativ till kommunens egna verksamheter. Det hade därför funnits anledning att fundera på ett moratorium för statsbidragsindragningarna under ett par år för att förändringen av offentlig verksamhet skall kunna ske under en period med någorlunda normal ekonomisk konjunktur. Det hade skapat bättre förutsättningar för att lyckas med omstruktureringen. Det är dessutom tveksamt om kommunerna verkligen klarar den neddragning det handlar om de följande åren när man redan nu ser att det blir underskott i den kommunala sektorn. Nu bör ändå noteras att regeringen inte har för avsikt att under de närmaste åren dra ned ytterligare på kommunernas ekonomi vilket tillsammans med det nya statsbidragssystemet kan skapa viss arbetsro ute i kommunerna.
En orsak till att de konkreta problem som kommunpolitiker har att brottas med i ekonomiskt svaga tider inte når fram till statsmakterna kan vara det svaga sambandet mellan kommunal verksamhet och riksdagen. Att regeringen och kommun- och landstingsförbund överlägger om ekonomiska konsekvenser av förslag som regeringen har för avsikt att presentera för riksdagen är en sak. Men att såväl regerings- som riksdagsledamöter skall ha kännedom om effekter ute i vardagen inom äldreomsorg, barnomsorg och skola är inte lika enkelt. Därför borde riksdagen till hjälp för bedömningar och utvärdering av förslag som berör den kommunala sektorn ha ett särskilt forum där landets kommuner är direkt företrädda. I propositionen står att av praktiska skäl kan inte regeringen överlägga med varje enskild kommun. Däremot borde riksdagen kunna arrangera ett särskilt forum för samtliga kommuner som regelbundet träffar riksdagens ledamöter för överläggningar. Formerna för detta kan variera så att man belyser olika frågeställningar och kommunkategorier på ett allsidigt sätt. Det finns också anledning att pröva frågan om inte ett särskilt sekretariat för kommunal ekonomi och verksamhet bör upprättas inom riksdagens ram. Sekretariatet skulle då vara riksdagen behjälpligt med att följa och utvärdera omstruktureringen av den offentliga verksamheten så att riksdagens ledamöter kan få en samlad bild av effekterna av riksdagens beslut avseende kommunernas ekonomi och verksamhet.
Barnomsorgen
I propositionen aviseras att förändringen vad gäller statsbidragen till kommunerna bör föranleda en utvidgad lagreglering på barnomsorgsområdet. Bl a skrivs att en viktig utgångspunkt för ett generellt system är att kommunerna vid utformning och dimensionering av verksamheten gör både resurs- och effektivitetsmässiga överväganden och samtidigt lägger vikt vid den bredare samhällsnytta som bl a barnomsorgen leder till. Dessa överväganden hamnar lätt i strid med regeringsförklaringens anda att familjepolitiken skall underlätta för föräldrarna att själva välja den vård och fostran av barnen och den arbetsfördelning som passar dem och barnen bäst. Det är denna linje som regeringen nu måste fullfölja i de förslag som aviseras till hösten. Det avgörande måste vara vad som är bäst för barnen och föräldrarna och inte i första hand vad som är samhällsnytta. En ev lagreglering på barnomsorgsområdet måste därför ha sin utgångspunkt i att ekonomiska förutsättningar skall tillskapas för dem som önskar vårda barnen i hemmet när de är små. Denna förutsättning saknas idag varför valfriheten på detta område ej existerar. Någon lagreglering enbart för det som idag kallas kommunal barnomsorg är därför ej möjlig om det är rättvisa man avser att skapa med denna åtgärd.
Bioenergin
I stora stycken är propositionens förslag på energiområdet väl avvägt. Frågan är dock om biobränslena får en tillräckligt stark ställning i förhållande till fossila bränslen med den konstruktion och med de nivåer som föreslås. Det hade funnits anledning att avvakta med ställningstagande till dess att hela paketet när det gäller biobränslena kan presenteras.
Den skattenivå som för år 1993 har diskuterats för en samlad energi- och koldioxidskatt inom EG är 3 USD per fat olja. Den diskuterade ambitionen är att skatten därefter successivt skall höjas till 10 USD per fat olja. Propositionen föreslår en nivå på 5 USD per fat vilket motsvarar ca 8 öre per kg koldioxidutsläpp. För att ej riskera att bioenergimarknaden får en svagare ställning gentemot fossilbränslen finns det anledning att verka för att harmonisera avgifterna med dem som EG eftersträvar. Eftersom ikraftträdandet av de föreslagna lagändringarna föreslås ske 1 januari 1993 finns tid för ytterligare överväganden i denna fråga. Regeringen bör återkomma med förslag om högre nivå för koldioxidskatten alternativt ge klara besked om hur biobränslenas ställning skall stärkas gentemot fossilbränslen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om förutsättningarna för och innehållet i ett regelbundet återkommande kommunalt forum som skall utgöra samtalsbas mellan riksdagen och landets kommuner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vad syftet med en eventuell lagreglering av barnomsorgen skall vara,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkande av biobränslenas ställning i förhållande till fossilbränslen.
Stockholm den 11 maj 1992 Dan Ericsson (kds) i Kolmården