Arbetsmarknadssituationen i Södra Älvsborg är precis som i riket i dess helhet utomordentligt allvarlig. Siffrorna på antalet arbetslösa är nu högre än de någonsin varit sedan den stora depressionen i slutet på 20- och början på 30-talet. Orsakerna är flera -- den rådande lågkonjunkturen, tekobranschens speciella problem och den nuvarande regeringens politik.
Bland de fem kommunerna i Södra Älvsborg, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn, är situationen allra värst i de två förstnämnda, Borås och Mark. I dessa börjar arbetslöshetstalen nu närma sig 6 %. I de övriga tre kommunerna pendlar siffrorna mellan 4 och 5 %. De mest utsatta grupperna är tekoanställda och byggnadsarbetare där arbetslöshetstalen är omkring, och i vissa fall över, 20 %. Av elektrikerna, för att nämna ett exempel, var vid senaste räkningen 27 % utan arbete.
Till dessa tal kommer vi om några månader tyvärr att få lägga flera procentenheter när de varsel som anmälts, också de rekordhöga, faller ut.
Naturligtvis inser vi att den rådande konjunkturen är ett stort problem, men till detta måste dessvärre läggas den ''icke-politik'' som till en del bedrivs. Den närmast dogmatiska tro på ''Marknaden'' som regeringen tydligen har, gör att problemen förvärras.
På andra områden leder fattade beslut, framlagda eller aviserade förslag, till att arbetslösheten stiger. Det främsta exemplet på detta är byggnadsbranschen.
De aviserade indragningarna från kommunerna och landstinget kommer, om man får tro de borgerliga ledningarna i dessa, att innebära neddragningar av servicen till medborgarna, men också uppsägningar som ökar arbetslösheten ännu mer, troligen framför allt bland kvinnorna.
I bilagor till den socialdemokratiska partimotionen redovisas resultaten av den ''dammsugningsaktion'' som vi genomfört bl.a. i Södra Älvsborg. Vi nöjer oss därför med att i denna motion endast peka på några få exempel.
Borås kommun
Personalbyggnad nya deponianläggningen Solbacken till en kostnad av 25 milj. kr., upprustning av ett antal skolor 70 milj., va-sanering 10 milj.
Marks kommun
Upprustning av skolorna i Fotskäl, Haby, Berghem, Gullbergs- och Lyckeskolan 10 milj., nybyggnad vattenverk i Skene 6.0 milj., va-sanering centralorten 6.0 milj.
Svenljunga kommun
Gruppbostad Hillared, bro i Svenljunga.
Tranemo kommun
Lågstadieskola 20 milj., högreservoar 8 milj.
Ulricehamns kommun
Ny-, om- och tillbyggnad av skolorna i Älmestad, Marbäck, Hökerum och Tvärred, totalkostnad 48 milj., två barnstugor 10 milj.
Dessa projekt, som endast är ett urval av allt det vår genomlysning av kommunerna har gett, är alla av den karaktären att behovet av att komma igång är stort.
Teko
Sjuhäradsbygden är utan varje jämförelse den del av landet som är mest beroende av tekoindustrin. Påfrestningarna på denna bransch är om möjligt ännu större än på övrig industri. Som vi redovisat i tidigare motioner, menar vi dock att det finns vissa nischer där svensk tekoindustri kan bli konkurrenskraftig. Detta förutsätter dock visst stöd från staten exempelvis genom Nutek. Till detta skall läggas att det enligt vår mening är mycket rimligt att svensk tekoindustri när det gäller importrestriktioner får samma förutsättningar som motsvarande industrier inom EG har.
Det finns nu ingen viktigare fråga än att alla krafter sätts in för att få ner arbetslösheten. De förslag som presenteras i vår partimotion beräknar vi skall leda till att arbetslöshetstalen, i ett första steg, pressas ner till omkring 3 %. Detta skulle för Sjuhäradsbygden, och de människor som bor och verkar där, innebära utomordentligt mycket.
Vi kan inte förstå att vi som nation skulle bli rikare om färre arbetar. Det måste vara tvärt om -- ju fler som arbetar desto rikare blir vårt land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av, och möjligheterna till, sysselsättning i Sjuhäradsbygden.
Stockholm den 11 maj 1992 Arne Kjörnsberg (s) Lahja Exner (s) Berndt Ekholm (s)