Äldreavgång -- arbetspension
Möjligheten att ta delpension, som den borgerliga regeringen ville ta bort, blev kvar. Detta är mycket tillfredsställande för de äldre på arbetsmarknaden. Man har möjlighet att trappa ner arbetstiden med acceptabelt bibehållen levnadsstandard.
En annan fråga, som är mycket viktig för de äldre på arbetsmarknaden, är den s.k. äldreavgången. Denna typ av lösningar på problem har använts i stor utsträckning i samband med neddragningar av arbetsstyrkan på arbetsplatser, exempelvis i Bergslagen.
Dessa avgångar bygger på att arbetstagare som nått 58,3 års ålder, efter en period med arbetslöshetsersättning vid 60 års ålder eller äldre, förtidspensioneras av arbetsmarknadsmässiga skäl. I samband med strukturella förändringar av industrin och stora neddragningar av andra orsaker blir resultatet ofta att man hamnar på denna typ av lösningar. Det är önskvärt av många orsaker att man underlättar möjligheterna till denna typ av uppgörelser.
Det är inte rimligt att arbetstagare med över 40 års yrkesverksamhet bakom sig, i många fall i ett tungt och krävande arbete, skall behöva känna otrygghet. Man kan i sammanhanget peka på att man utomlands i många fall löst problemet genom att sänka pensionsåldern ända ner till 50 år i vissa branscher eller regioner.
Vi upplever nu en situation även på den svenska arbetsmarknaden, där extraordinära lösningar är nödvändiga. Speciellt på orter med stor dominans av ett företag, typ ''bruksorter'', blir problemen speciellt stora om företaget reducerar arbetsstyrkan kraftigt eller lägger ner driften.
Enskilda personer och familjer, speciellt de yngre, drabbas särskilt hårt. Det drabbar också övrigt näringsliv, kommuner och serviceverksamhet.
Vi kan se exempel på denna typ av svårigheter som växer fram i Hagfors, där halva arbetsstyrkan på den dominerande industrin är varslad. Trots löften om skapandet av ersättningssysselsättning vid neddragningar, fattar nu de nya ägarna beslut om en halvering av arbetsstyrkan. Om ett år kan arbetslösheten mycket väl uppgå till 25 %. Därför stöder vi de insatser som görs för att kunna påverka företaget och dess ägare att leva upp till sina åtaganden gentemot de anställda i Hagfors.
Ett alternativ för de äldre kan emellertid vara att i sådana situationer lämna arbetsmarknaden med en så pass hög kompensationsnivå, att systemet blir attraktivt. Det bör undersökas hur ett sådant system skulle påverka samhällsekonomin. Det skulle ge möjlighet för en del av de yngre anställda att ha kvar jobben och tryggheten och det skulle innebära en längre omställningsperiod för kommunen, servicenäringen och annan verksamhet på orten.
En förnyad prövning bör ske, med utgångspunkt i de resonemang som fördes i samband med pensionsberedningens betänkande i ämnet, för att vidare undersöka förutsättningarna för äldreavgångar eller s.k. arbetspension.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta möjligheterna för äldreavgångar.
Stockholm den 8 maj 1992 Bo Finnkvist (s)