Åtgärder mot finanskrisen
A. Varför finanskris?
Den kris som drabbat finansbolag, banker och fastighetsbolag är en del i en mera allmän internationell utveckling.
Under 1980-talet avvecklades kreditrestriktionerna i många länder. Så var fallet i Norge, som genomförde avregleringen ett par år före Sverige. Så var fallet i Finland, som genomförde den parallellt med Sverige.
Så var fallet i USA, Kanada och Storbritannien, som gick i spetsen för avregleringen. Nigel Lawson, som var finansminister i Storbritannien under den här tiden, har beskrivit verkningarna av avregleringen på följande sätt:
Av de sju större industrinationerna, som ingår i G7, har tre genomgått en recession av anmärkningsvärt likartad natur. Det är svårt att tro att det är de ekonomiska konsekvenserna av det engelska språket som förklarar sambandet. Vad som förefaller vara en mycket trolig förklaring är att dessa tre ekonomier har gått allra längst på den finansiella avregleringens väg. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, ekonomiska cykler. Men med krediter i alla möjliga former, lätt tillgängliga efter avregleringen, har dessa tre ekonomier upplevt en särskilt elakartad form av kreditcykel.
Nigel Lawson sammanfattar i Financial Times (den 27 januari 1992) verkningarna av avregleringen så här:
Enskilda och företag kom att låna på ett överdrivet sätt. Myndigheterna underskattade kraftigt den efterfrågeeffekt som avregleringen skulle komma att ge upphov till. Bankerna insåg endast dunkelt hur sårbara de var för kreditcykeln.
Nigel Lawsons självkritiska betraktelse är tillämplig också på de svenska förhållandena. Kreditmarknaden hade under hela efterkrigstiden varit reglerad. Men regleringen hade efter hand förlorat i effektivitet, och en grå kreditmarknad hade vuxit fram. En avreglering var nödvändig. Statsmakternas beslut om avreglering (1985) syftade inte till att åstadkomma en allmän kreditexpansion, utan sågs som ett nödvändigt steg av långsiktig, strukturpolitisk karaktär. Besluten var också en förutsättning för att avveckla valutaregleringen och var på så sätt ett villkor för Sveriges fortsatta deltagande i den internationella integrationsprocessen.
Utvecklingen i Sverige blev alltså densamma som i Storbritannien. Bankerna inledde en kraftig expansion av sin utlåning och drev en hård konkurrens med finansbolagen. Kreditexpansionen stimulerades av de villkor som gällde i det gamla skattesystemet och av de förväntningar som skapades av en lång och ihållande högkonjunktur med hög inflation.
Till detta kom att banker och finansbolag etablerade en ny syn på säkerheter och betalningsvillkor.
De fristående finansbolagens verksamhet präglades under framför allt senare delen av 1980-talet av ett mycket högt risktagande.... Bankerna och de bankägda finansbolagen tog snart efter det säljinriktade koncept som ursprungligen hade lanserats av de fristående bolagen. Konkurrensen om marknadsandelarna hårdnade. Utvecklingen ledde till att bankerna fick in allt sämre krediter i sina portföljer samtidigt som de fristående finansbolagen för att kunna behålla vunna marknadsandelar och för att kunna erövra nya, ägnade sig åt alltmer riskfyllda engagemang (Finansdepartementet, Ds 1991:47).
Bankernas kreditgivning kom därmed att få starka effekter på den allmänna efterfrågan och på prisbildningen. Det medförde också en felaktig allokering: finansiella resurser tillfördes i stor utsträckning den minst konkurrensutsatta sektorn, nämligen fastighetsmarknaden.
Mycket av kreditgivningen byggde på föreställningen om ständigt stigande värden på fastigheter, dvs. en permanent hög inflation. Trots statsmakternas uttalade ambitioner att göra slut på inflationen, fortsatte många med en utlåning som byggde på inflationsförväntningar.
När nedväxlingen från en hög inflation till stabilare priser genomfördes ändrades förutsättningarna radikalt för banker och finansbolag. Därmed blottlades bristerna i kreditgivningen. Först finansbolagen och sedan bankerna tvingades redovisa inträffade och förväntade kreditförluster som var långt större än normalt. Vi har ännu inte sett slutet av denna process.
B. Skall marknaden lösa problemen -- eller behövs det politiska åtgärder mot krisen?
Det finns skäl som talar för att finanskrisen får ha sin gång och att problemen får lösas genom marknadens självläkande krafter.Ett skäl är att kreditmarknaden avreglerats och det ligger i sakens natur att anpassningen till nya förhållanden bör ske utan politiska ingrepp.Ett annat skäl är att den nu pågående processen slår ut de svagare delarna av det finansiella systemet och att de som finns kvar är starka och kan bära upp ett väl fungerande finansiellt system.Ett tredje skäl är att processen innebär en anpassning av värden till en mer realistisk nivå än den som etablerades i slutet av 80-talet.
Men det finns också skäl som talar för politiska åtgärder som dämpar verkningarna av krisen. Dessa skäl hänger samman med att finanskrisen nu får återverkningar på den reala ekonomin, på investeringar, produktion och sysselsättning.Kreditförlusterna har medfört ökad försiktighet med kreditgivningen, främst till de mindre företagen, som ofta tvingas begränsa produktion och investeringar även i sådana fall där förutsättningarna ter sig gynnsamma.Kreditförlusterna har också drivit fram höjda utlåningsräntor för att täcka de ökade kreditriskerna. Det verkar hämmande på investeringar, produktion och tillväxt.Även om dessa problem ter sig allvarliga är ändå det mest oroande att krisen riskerar att ytterligare fördjupas och att återverkningarna på ekonomin då skulle kunna bli mycket dramatiska. En möjlig konjunkturuppgång skulle kunna kvävas och i stället följas av en förlängd och fördjupad lågkonjunktur.
Det måste nu vara en huvuduppgift för den ekonomiska politiken att minska risken för att anpassningen i det finansiella systemet förhindrar en återhämtning i produktion och sysselsättning. En ekonomisk politik som bidrar till en ökad produktivitet, stabila priser, sjunkande räntor och stigande produktion, är det bästa medlet.
Som ett led i en sådan politik behövs det nu också åtgärder på finansmarknaden. Denna motion är inriktad på det senare. Den innehåller förslag till åtgärder som direkt och målinriktat lindrar krisen och minskar risken för en ytterligare fördjupning.
Åtgärder föreslåssom skapar en bättre fungerande fastighetsmarknadsom stimulerar riskkapitalmarknadensom lindrar påfrestningarna på banker och andra finansinstitut och samtidigt ger utrymme för en fortsatt omstrukturering av den finansiella sektorn.
C. Förbättrad tillgång på riskkapital
Riskkapitalmarknadens betydelse ökar när banker och andra kreditinstitut blivit försiktigare och mer återhållsamma i sin kreditgivning. Med förbättrade möjligheter till nyemissioner skulle företagens finansiella bas och kreditvärdighet kunna stärkas. Även bankernas kapitalbehov skulle lättare kunna tillgodoses med gynnsamma effekter på deras kapitaltäckning och utlåningskapacitet.
För de närmaste åren har börsföretagens nyemissionsbehov uppskattats till 15 miljarder kronor per år, vartill kommer ytterligare 5--10 miljarder kronor per år för att ge fastighetsbolag, banker och försäkringsbolag en rimlig finansiell ställning.
Det samlade kapitalbehovet är således mycket stort. Samtidigt är utbudet av riskkapital mycket begränsat och nyemissionsverksamheten på börsen är obetydlig.
För att underlätta näringslivets försörjning med riskkapital föreslås följande åtgärder.
1. Vidga AP-fondens rätt att köpa aktier
AP-fonden har i dag aktier i tre delfonder, 4:e och 5:e AP-fonden samt den s.k. avvecklingsfonden, fond 92--94. Tillsammans förvaltar de aktier för 35--40 miljarder kronor. Vi föreslår att ramen för AP-fondens aktieköp vidgas med 10 miljarder kronor, vilka bör fördelas lika mellan de tre befintliga aktieförvaltande delfonderna. I ett längre perspektiv bör en modernisering av AP-fondens organisation och placeringsregler genomföras så att fondens verksamhet kan bli flexiblare och rationellare. Att nu öka ramen för aktieinnehavet skulle ligga väl i linje med en sådan reform.
2. Låt näringslivets behov gå före statsbudgetens
I nuvarande läge med svår brist på riskkapital bör allt tillgängligt utrymme reserveras för näringslivets behov. Staten bör inte genom utförsäljning av sitt aktieinnehav ta det knappa utrymmet i anspråk och därigenom tränga ut näringslivet från möjligheter att nyemittera. Utförsäljning av statliga företag för 10 miljarder kronor per år är i dagens läge en orimlighet som skulle förvärra finanskrisen. Banker och industriföretag behöver resurserna bättre än statsbudgeten.
3. Bevara utvecklingsfondernas och Norrlandsfondens möjligheter att finansiera mindre och medelstora företag
Utvecklingsfonderna gör stor nytta genom sina insatser för de mindre och medelstora företagen över hela landet. Samtidigt som andra finansieringsmöjligheter nu försämras vill regeringen dra ner utvecklingsfondernas och Norrlandsfondens kapacitet. Det vore åtgärder i helt fel riktning som skulle förvärra dagens problem. De bör därför inte genomföras. I stället bör de regionala riskkapitalbolagens verksamhet utvecklas.
4. Utveckla avvecklingsfondens småföretagsfinansiering
Den s.k. avvecklingsfonden förvaltar nu den betydande mängd småföretagsfinansiering som byggts upp av löntagarfonderna. Nyfinansieringen har upphört och befintliga engagemang är under avveckling. Behovet av denna finansiering är emellertid större än någonsin och verksamheten bör därför hellre utvecklas än avvecklas.
D. Åtgärder för att stärka fastighetsmarknaden
Fastighetsmarknadens utveckling är av strategisk betydelse för hur bankerna och hela finanssektorn kommer att klara de närmaste åren. Fortsatt prisfall för kommersiella fastigheter skulle ge fortsatta mycket stora kreditförluster i bankerna. Men det allvarligaste hotet är trots det risken att prisfallen på villa- och bostadsrättsmarknaden blir så kraftiga att krisen sprids till hushållssektorn i större omfattning. De sociala och ekonomiska effekterna skulle då kunna bli helt oöverskådliga. För att minska påfrestningarna på fastighetsmarknaden och minska risken för spridning till egnahemsmarknaden föreslås följande åtgärder.
1. Ingen ytterligare begränsning av ränteavdragen 1993
Ränteavdragens värde sänks nästa år från 30 till 25 procent. Därmed stiger boendekostnaderna för egnahemsägare, och priserna på villor och bostadsrätter faller ytterligare. Alla med ränteavdrag får höjd inkomstskatt 1993 som följd av avdragsbegränsningen. Risken för att finanskrisen sprider sig till hushållssektorn ökar ytterligare. Någon ytterligare, ensidig begränsning av ränteavdragen bör inte genomföras 1993. Riksdagens beslut bör ändras och kapitalskattesatsen förbli 30 procent också 1993.
2. Inför rullande fastighetstaxering
Fastighetsskatten baseras på en värdering av fastigheten som sker vart femte år. I tider med prisfall kan skatten bli högre än vad som avsetts och ytterligare förvärra problemen. När priserna stiger blir problemen de omvända, skatteuttaget blir lägre än som avsetts vilket skapar övergångsproblem vid nästa taxering. I stället bör en rullande taxering införas, så att skatten kan tas ut på ett så aktuellt underlag som möjligt. Förslag i denna riktning har redovisats av Fastighetsvärderingskommittén (SOU 1984:37--38), och nyligen har även Fastighetsskatteutredningen (SOU 1992:11) anslutit sig till samma idé. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag om kontinuerlig anpassning av taxeringsvärdena till förändrade marknadsvärden.
3. Ingen fastighetsskatt på outhyrda lokaler
Regeringen har föreslagit ett fullständigt slopande av fastighetsskatten på kommersiella fastigheter. Därigenom skulle enligt regeringen fastigheternas lönsamhet stärkas, priserna stiga och kreditförlusterna minska. Det är dock inte troligt att ett slopande av skatten skulle få så starka effekter. Det normala är att fastighetsskatten ej ingår i hyran utan betalas av hyresgästen. Värden kan försöka höja hyran först när kontrakten löper ut, oftast efter 3--4 år. Möjligheterna att då genomföra kraftiga hyreshöjningar är osäkra. Hyresgästerna fick betala skatten när den infördes och höjdes, det är inte självklart att värdarna ensamma kan få ta hand om en sänkning.
Fastighetspriserna påverkas vidare endast i den mån spekulanterna är övertygade om att skatten inte återinförs när krisen är över eller när staten behöver pengar. Med hänsyn till att detta är en skatt som inte ger några problem med EG och uttalanden av vice statsministern om att fastighetsskatten kan höjas i framtiden är det troligt att köparna skulle bedöma risken för ett återinförande som betydande. Effekten på priserna skulle då bli begränsade.
Dessutom ifrågasätter vi om staten genom att ge stora, särskilt riktade skattelättnader skall rädda fastighetsägare eller andra placerare från konsekvenserna av beslut som visat sig förlustbringande. Det hör till bilden att priserna på kontorshus i dag, trots det kraftiga prisfallet de senaste åren, är åtta gånger högre än 1980.
Fastighetsskatten på kommersiella fastigheter ger 1993 3,1 miljarder kronor. I dagens budgetläge är skälen inte tillräckliga för att motivera ett slopande.
Därmed bör den del av fastighetsskatten som är hänförlig till lokaler som ej är uthyrda kunna efterges. En sådan eftergiftsmöjlighet förutsätter att enkla rutiner för detta kan skapas och att kontrollmöjligheterna blir så goda att fusk inte behöver bli något problem. Regeringen bör ges i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna att införa en sådan ordning.
4. Ökade möjligheter till jämkning av taxeringsvärdet
I avvaktan på att ett permanent system för rullande fastighetstaxering kan införas bör andra möjligheter att åstadkomma aktuella taxeringsvärden tas till vara. En sådan kan vara att vidga rätten till jämkning av taxeringsvärdet för fastigheter vars värde genom särskilda omständigheter har sjunkit väsentligt. Denna möjlighet bör prövas. Detta bör ges regeringen till känna.
5. Ökad rätt för AP-fonden att köpa fastigheter
AP-fonden får i dag placera högst 5 procent av sitt kapital i fastigheter eller fastighetsbolag. I linje med vår strävan att ge AP-fonden större frihet att själv välja placeringsinriktning bör denna ram vidgas. Om AP-fonden under de närmaste åren gör bedömningen att det är lönsamt att öka fastighetsinnehavet med hänsyn till de sänkta priserna och den ökade avkastningen bör inte alltför snäva lagregler hindra detta. Ramen bör därför i ett första steg höjas till 10 procent.
6. Inget utbudstryck från staten
Riksdagen har beslutat om en ombildning av byggnadsstyrelsen som bl.a. syftar till att bereda vägen för en utförsäljning av statliga kontorsfastigheter för drygt 20 miljarder kronor. Blotta risken för att detta bestånd kan komma ut på marknaden så snart priserna stabiliserats eller när statsbudgeten behöver förstärkas innebär en belastning på marknaden. Detta hot bör undanröjas.
7. Återhållsamhet med kommunala utförsäljningar
Även kommuner och landsting bör av samma skäl som staten visa återhållsamhet med fastighetsförsäljningar. De bedriver redan nu en omfattande utförsäljning. 1991 nettosålde kommuner och landsting fastigheter för inte mindre än 9 miljarder kronor. Stockholms kommun planerar att sälja fastigheter för 2 miljarder kronor per år 1992--94, oavsett läget på marknaden.
8. Återhållsamhet med försämringar för egnahemsboende 1993--1994
För att bidra till en stabilisering av villa- och bostadsrättsmarknaderna bör riksdagen visa stark återhållsamhet med åtgärder som innebär ökade boendekostnader 1993 och 1994. Helst bör sådana åtgärder undvikas helt.
E. Åtgärder som stärker banker och andra kreditinstitut
Problemen på fastighetsmarknaden har redan träffat bankerna hårt. Olika sorters fastigheter fortsätter att falla i pris, och antalet konkurser ökar i näringslivet. Påfrestningarna på banker och andra kreditinstitut kommer därför med all sannolikhet att fortsätta och kanske ytterligare förvärras framöver.
Ägare och ledning i företag som förlorat pengar på felsatsningar måste själva bära sina förluster. Detta är en hörnsten i marknadsekonomin, det bör också gälla banker och andra kreditinstitut. Först när ägarnas möjligheter är uttömda bör statlig medverkan i fortsatt rekonstruktionsarbete övervägas.
Det är ett starkt intresse att bankernas förpliktelser gentemot andra än ägarna kan infrias. Instabilitet i det finansiella systemet som undergräver förtroendet för detta, leder till en sämre ekonomisk utveckling. Produktion och investeringar försvagas, och arbetslösheten ökar. Offentliga insatser bör endast motiveras av dessa skäl.
Det är inte i alla lägen självklart att alla institut skall bestå. Även på denna marknad bör strukturen kunna förändras. Dock bör sådana strukturförändringar inte leda till att konkurrensen försvagas. Olika institut med olika inriktning och olika karaktär måste finnas om konkurrensen skall vara effektiv.
Ett starkt och effektivt kreditväsende är nödvändigt för näringslivets utveckling och för tillväxten i ekonomin. För att bidra härtill föreslås följande åtgärder.
1. Förändrade regler för avskattning av bankernas obeskattade reserver
Vid övergången till den nya företagsbeskattningen kommer de obeskattade reserver som var en del av det gamla systemet att upplösas. Det finns inte skäl som motiverar speciella regler för hur detta skall ske i bankerna. Samma regler som gäller i näringslivet i övrigt bör gälla också för bankerna. Det innebär i praktiken att bankerna får möjlighet till en viss senareläggning av skatten eftersom de med nuvarande regler behandlas hårdare än andra företag och att de därmed förstärker sin finansiella ställning på kort sikt. Vi tillstyrker regeringens förslag med denna innebörd.
2. Snabb modernisering av Stadshypotekskassan
Stadshypotekskassan har en helt otidsenlig konstruktion som är en kvarleva från en gången tid. En modernisering som gör Stadshypotek till en konkurrenskraftig aktör på dagens marknad borde redan ha genomförts; ett förslag låg på riksdagens bord redan i somras.
3. Statlig inlåningsförsäkring införs
En försäkring som garanterar insättarnas medel bör införas. En sådan skulle stärka förtroendet för banksystemet och öka det finansiella systemets stabilitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot finanskrisen.
Stockholm den 8 maj 1992 Hans Gustafsson (s) Allan Larsson (s) Roland Sundgren (s) Per Olof Håkansson (s) Lisbet Calner (s) Arne Kjörnsberg (s) Sonia Karlsson (s) Alf Egnerfors (s)