I dag har staten via riksgäldskontoret monopol på utgivning av premieobligationer. Premieobligationer kan sägas vara en kombination av obligation och lotteri. Den som köper en premieobligation vet att han så småningom får tillbaka det nominella värdet på insatsen. Räntan, som regelmässigt är lägre än marknadsräntan, lottas ut bland innehavarna. Beroende av skatteregler, andra placeringsalternativ med mera har intresset för premieobligationer växlat. Särskilt på 1970-talet blev premieobligationer ett skatteplaneringsalternativ. Efter skattereformen och ändrad förmögenhetsbeskattning torde just den marknaden vara begränsad vilket är tillfredsställande. Däremot kvarstår det allmänna intresset hos inte minst småsparare för denna sparform med vinstmöjligheter (lotteri på räntan) som ursprungligen var kännemärket för premieobligationer.
Riksgäldskontorets monopol innebär att det endast är staten som kunnat dra fördel av att ge ut dessa obligationer, med låg faktisk ränta. Det finns skäl som talar för att vissa investeringar som görs ute i kommunerna skulle beredas möjlighet att åstadkomma en fördelaktig finansiering via rätten att utge premieobligationer för ändamålet. Till exempel uppförande av kulturbyggnader av typ Musikens Hus eller stadsteatern borde kunna få finansieras delvis av medborgare och andra intressenter på ett mer okonventionellt sätt.
Ett intressant alternativ skulle i många fall kunna vara just utgivandet av ett premieobligationslån knutet till ett sådant kulturellt investeringsobjekt. Engagemanget att få objektet till stånd skulle då lokalt i den berörda regionen kunna kombineras med det intresse som finns för den spelform som premieobligationer utgör. Invånarna kan individuellt eller i grupp medverka till att en kulturbyggnad kommer till stånd samtidigt som det sker genom en för många småsparare attraktiv spelform. De lägre räntekostnaderna på investeringen som blir följden kan minska trycket på skattefinansiering av driften, vilket i sig är värdefullt.
Det finns alltså skäl att pröva hur ett upphävande av riksgäldskontorets monopol på premieobligationer skulle kunna ske, varvid i första hand kommuner borde ges rätt att utge premieobligationer för vissa kulturella investeringsändamål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om hävande av riksgäldskontorets monopol på utgivande av premieobligationer i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1992 Lennart Hedquist (m)