Jag har i motioner till de senaste riksmötena aktualiserat ett antal åtgärder i syfte att åstadkomma ett spritt ägande. Till årets riksmöte vill jag framför allt ta upp ett antal problemställningar runt s.k. värdepappersfonder. Dessa är, enligt min mening, en mycket intressant sparform för enskilda människor, men den nuvarande lagstiftningen innehåller ett antal brister, vilket medför för delägarna i en fond att de ej på ett tillfredsställande sätt kan utöva de rättigheter som bör vara förknippade med enskilt ägande.
Värdepappersfonder
Riksdagen beslöt i december 1990 -- på grundval av regeringens proposition 1989/90:153 ''Om värdepappersfonder'' -- om en ny lag för bl.a. allemansfonder. Till grund för lagstiftningen låg promemorian ''En ny aktiefondslag'' (Ds 1989:71), som utarbetats av en arbetsgrupp i finansdepartementet. Den nya lagen skulle ersätta 1974 års aktiefondslag.
Som jag framhållit i motioner under den allmänna motionstiden 1990 och 1991 var en reformering av lagstiftningen i många delar välbehövlig. Vissa frågor i den nya lagstiftningen gavs dock, enligt min mening, en olycklig formulering. Det gäller särskilt följande.
Andelsägarstämma
Delägarna i en aktiefond hade enligt 1974 års aktiefondslag rätt att utse en ledamot i fondbolagets styrelse för varje påbörjat tretal ledamöter. Dessa ledamöter valdes på en s.k. andelsägarstämma. På denna har de som sparade i fonden, ägarna, rätt att förutom att välja ledamöter i det s.k. fondbolag som förvaltar fondens tillgångar, även ställa frågor och få information om förvaltningen. De hade även rätt att utöva rösträtt för fondernas aktier. Ytterst fanns vidare möjligheten, om delägarna av ett eller annat skäl var missnöjda med förvaltningen, att fatta beslut om byte av fondbolag.
Den nya lagen om värdepappersfonden öppnade vägen för fondbolagen och aktiefonderna att avskaffa dessa andelsägarstämmor, eftersom dessa enligt den nya lagstiftningen ej längre är obligatorisk. Detta har också i vissa fall skett, med enligt min mening negativa konsekvenser.
Principiellt är det olyckligt att dem som äger aktiefonden skulle fråntagits rätten att besluta över förvaltningen av fondens tillgångar. Det har vidare resulterat i en utökad maktställning för dem som äger de stora fondbolagen dvs. i praktiken de stora bankerna. Det har också visat sig att när andelsstämman avskaffats har delägarnas direkta insyn och kontrollmöjligheter reducerats.
Riksdagen bör därför besluta att andelsägarna i en aktiefond ska ha bunden rätt att besluta om fondens angelägenheter på en obligatorisk årlig andelsägarstämma.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext i denna fråga.
Antalet delägare i en allemansfond
Ursprungligen fick det i varje allemansfond finnas högst 75 000 delägare. Genom proposition 1987/88:60 höjdes denna gräns till 100.000 personer. På grundval av förslag i prop. 1988/89:50 höjdes åter -- på förslag av Sveriges Värdepappersfonders förening -- högsta antal andelsägare i en allemansfond. Den gången från 100.000 till 150.000 personer.
I DS 1991:85 ''Premiegrundande allemanssparande'' behandlas denna fråga. I denna sägs nämligen att
De nu gällande bestämmelserna avseende allemansfondernas organisation har medfört att de större förvaltarna (huvudmännen) på marknaden vardera har ett flertal allemansfonder -- och därmed också lika många fondbolag -- med sinsemellan i princip identisk inriktning. Genom denna uppsplittring på små enheter har förutsättningarna för en rationell förvaltning minskat. De administrativa kostnaderna har stigit i höjden. Rekryteringsproblemen, vilka bottnar bl.a. i att varje fondbolag enligt lag ska ha en styrelse med minst sju ledamöter, har ökat. De angivna olägenheterna, vilka naturligtvis skall vägas mot bl.a. andelsägarnas intresse av inflytande över förvaltningen, kommer att bli än mer framträdande om antalet sparare i allemansfonderna blir större än vad det är för närvarande.
Vidare framhålls att
Det bör därvid övervägas om bestämmelserna skall ändras, dvs. att högsta tillåtna antalet fondandelsägare höjs, eller om den skall tas bort. Det kan också övervägas om en allemansfonds maximala storlek skall knytas till värdet av tillgångarna i fonden i stället för som nu till antalet andelsägare.
Genom det stora antalet delägare är det praktiskt omöjligt för ägarna att träffas och besluta om fondens angelägenheter. För att ägarna ska ta sitt ansvar och bestämma i sina egna angelägenheter bör det högsta antalet delägare i en fond kraftigt sänkas. Det högsta antalet delägare i en allemansfond bör därför sättas till 50 000 personer.
Genom den av mig föreslagna förändringen får de enskilda delägarna ökade möjligheter att utöva inflytande på fondernas förvaltning. Det blir också fler fonder och fler personer som kommer att sitta i fondernas styrelser. Detta kommer att bidra till maktspridning och pluralism.
Utskottet bör ges i uppdrag att utforma erforderlig lagtext.
Kopplingen aktiefonder och banker
Flera värdepappersfonder är, enligt min uppfattning, i allt för hög grad knutna till de stora bankerna. Det har under 1991 förekommit några exempel där det är motiverat att ställa frågan om allemansfonder utnyttjas för att stärka respektive banks ''intressesfär'' i stället för att prioritera bästa möjliga avkastning på allemansfondsspararnas insatta kapital.
Genom fondernas storlek bidrar den nuvarande situationen till en koncentration av antalet aktörer på marknaden vilket medför flera negativa konsekvenser, bl a att hela marknadens funktionssätt tenderar att försämras.
Kopplingen värdepappersfond/fondbolag/bank bör därför ges ökad uppmärksamhet. De nuvarande reglerna bör därvid enligt min mening ses över. En tänkbar väg som bör utredas är möjligheten att införa en tvingande regel om att en bank med ett flertal fondbolag måste förlägga dem till olika regionbanker/regionalkontor, t ex Göteborg, Malmö, Linköping osv.
Stadshypotekskassan och Statens Bostadsfinansieringsinstitut (SBAB)
I utredningspromemorian ''Hypoteksinstituten i framtiden'' (SOU 1989:103) behandlas bl.a. hur Stadshypoteksföreningarna skall organiseras i framtiden.
Promemorian föreslår en konstruktion som innebär att det kommer att saknas en väl lämpad och väl definierad ägarkrets som är beredd att ta ansvar för kassans framtid.
Stadshypotekskassan och dess föreningar bör ombildas till aktiebolag. Därefter bör de -- liksom Statens Bostadsfinansieringsinstitut (SBAB) -- successivt privatiseras. I detta sammanhang är det angeläget att låntagarna ges visst delägande. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Regelverket för Stockholms fondbörs
De kraftiga kursfall som präglat kursutvecklingen vid Stockholms fondbörs under stora delar av 1990/91 har aktualiserat ett flertal frågeställningar.
Den första är den informationsplikt som de bolag har, vars aktier handlas. En erfarenhet, som personer vilka nära följer utvecklingen på detta område har gjort, är att informationen i flera fall fungerat dåligt från de bolag vars verksamhet utvecklats betydligt sämre än vad deras företagsledning prognostiserat eller antytt i t.ex. bolagsstämmotal.
Utvecklingen i bolaget International Credit kan delvis tas som exempel på detta. Utvecklingen i bolaget medförde -- för många helt överraskande -- att företagsledningen i slutet av 1991 offentliggjorde att bolagets verksamhet måste läggas ned. Detta efter att bolaget suttit i långa förhandlingar med sina huvudägare.
Frågan kan resas om informationen om bolagets problem -- vid sen informationsgivning skett till marknaden -- på ett eller annat sätt nått utanför den avsedda kretsen. I det aktuella fallet finns det -- mig veterligen -- inget som pekar på detta. Men utvecklingen aktualiserar, enligt min mening, likväl stramare regler för informationsgivning för bolag vars verksamhet utvecklas betydligt sämre än vad marknaden förväntar sig.
Ett annat problem är när ett bolag lägger ett bud på ett noterat bolag. Om det förvärvade bolaget är noterat på den s.k. O-listan kan den nya företagsledningen besluta om att bolaget med mycket kort varsel ej längre ska handlas via börsen. Detta kan sätta särskilt de mindre aktieägarna i knipa. En viss period där handeln kan fortgå, även vid denna typ av ägarförändringar, är därför enligt min mening motiverad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att gällande lagstiftning ändras så att det högsta antalet delägare i en värdepappersfond skall vara 50
000 personer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kopplingen banker/värdepappersfonder,
3. att riksdagen beslutar i enlighet med vad i motionen anförts om rätten för andelsägare i en aktiefond att besluta om fondens angelägenheter på en obligatorisk andelsägarstämma,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Stadshypotekskassans och dess föreningars framtid,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Statens Bostadsfinansieringsinstituts (SBAB) framtid,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationsgivningen för bolag vars aktier handlas vid Stockholms fondbörs och på eventuellt andra för allmänheten öppna marknadsplatser,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handeln med vissa bolags aktier vid Stockholms fondbörs och på eventuellt andra för allmänheten öppna marknadsplatser.1
Stockholm den 23 januari 1992 Alf Wennerfors (m)
1 Yrkandena 3, 4, 6 och 7 hänvisade till NU 2 Yrkande 5 hänvisat till BoU