Tidigareläggning av investeringar i Östergötlands län för att motverka ökande arbetslöshet
Arbetslösheten växer nu snabbt. Särskilt allvarlig är utvecklingen inom bygg- och anläggningsverksamheten. Den viktigaste politiska frågan är att bekämpa arbetslösheten och klara den fulla sysselsättningen.
I Östergötlands län var i april 1992 ca 9 600 personer helt arbetslösa och omkring 4 330 personer omfattades av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Antalet arbetslösa i Östergötland har ökat med 5 700 personer från 1991 till 1992. Det är talande siffror.
För byggverksamheten väntas en dramatisk ytterligare försämring av sysselsättningsläget, något som i sin tur får konsekvenser inom andra områden. Hela 20 procent av industrins produktion går t ex till byggsektorn.
Den borgerliga regeringen tycks, trots upprepade varningar till och med från sina ekonomiska rådgivare, fortfarande inte förstå -- eller vilja förstå -- vad som håller på att ske. På annat sätt kan deras brist på handling inte tolkas.
För första gången i modern tid har en regering övergett den fulla sysselsättningens politik. De passiva åtgärderna i form av kontantstöd ökar nu. Idag är kostnaderna för det passiva stödet i det närmaste lika stora som för de aktiva insatserna.
Vi socialdemokrater vägrar att acceptera denna utveckling. Vi kräver att arbetslösheten bekämpas och att så många arbetslösa som möjligt engageras i aktiva åtgärder, jobb eller utbildning.
Genom ett omfattande arbete ute i kommuner och län har vi socialdemokrater i samarbete med de fackliga organisationerna dammsugit Sverige på jobb och utbildningsmöjligheter. Runt om i landet kan man ge tusentals exempel på viktiga insatser. Det är bara att sätta igång.
Inte minst i Östergötland har byggnadsarbetarna lagt ner ett omfattande arbete för att kartlägga behoven av insatser. Deras dokumentation omfattar allt från upprustning av skolor och andra kommunala lokaler till investeringar i bättre vägar.
Vi har i en motion i januari pekat på behovet av infrastrukturstärkande åtgärder som bör vidtagas för att åstadkomma sysselsättning och en positiv utveckling i Östergötland.
Regeringen har inte vidtagit några som helst åtgärder för att förbättra läget i Östergötland. I de infrastruktursatsningar som regeringen hittills gjort fanns inte ett enda projekt i vårt län.
Vi östgötska socialdemokrater föreslår nu att statliga investeringar i Östergötland tidigareläggs och att kommunerna stimuleras att tidigarelägga investeringar inom ramen för vad som angivits i den socialdemokratiska partimotionen.
Våra viktigaste förslag är följande.
Fullfölj upprustningen av E 4 genom Östergötland. Just nu pågår förbättring och byggande av ny förbifart förbi Norrköping. Även i södra länsdelen förbi Mjölby och Ödeshög är det angeläget att förbättra E 4 till motorvägsstandard. Första etappen söderifrån kan tidigareläggas och påbörjas i början av nästa år.
Riksväg 50 från Ödeshög via Vadstena och Motala mot Örebro är en del i den s.k. Bergslagsdiagonalen. Den bör nu snabbt rustas upp, inte minst för tunga och långväga transporter mot Bergslagen och Norrland. Ombyggnad av riksväg 50 delen ''Ängesby--Nykyrka'' kan ske innevarande år.
I Motala och Vadstena går riksväg 50 rakt igenom städerna, varför behovet av förbifarter är stort. Samma förhållande gäller i Söderköping, där E 66 skär rakt igenom tätorten. I Söderköping behöver också en ny bro byggas över Göta kanal.
Utbyggnad av länsväg 580, Pinnarp--Malexander, riksväg 32, Boxholm--Bleckenstad samt riksväg 51 Falla-- Linköpingsvägen (Finspång) är exempel på vägprojekt som kan startas inom kort.
I Östergötland finns omkring 130 mil grusväg. En målsättning beträffande den framtida beläggningsandelen har antagits. Objekt för omkring 25 miljoner kronor kan genomföras omgående.
Banverket har pekat på behovet av järnvägsunderhåll inom Linköpings kommun.
Återuppbyggnad av Vadstena slotts vallar är angeläget och bör prioriteras. Häktet i Norrköping behöver rustas upp, vilket kan ske omgående.
Till detta kommer ett stort antal kommunala ny- och ombyggnadsprojekt t ex gruppbostäder för senildementa i Valdemarsvik, ombyggnad av ålderdomshem i Söderköping, renovering av sjukhem i Ydre, ombyggnad av Björsäterskolan och Centralskolan i Åtvidaberg samt renovering av skolor i hela länet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av tidigareläggning av investeringar i Östergötlands län.
Stockholm den 8 maj 1992 Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)