År 1988 fattade riksdagen beslut om en treårig försöksverksamhet med särskilda skogsvårdsinsatser i norra Sverige. Riktlinjer för verksamheten gavs i regeringens proposition 1987/88:64. Skogsstyrelsen utvecklade i sin förordning närmare bestämmelser för verksamhetens bedrivande.
Uppläggningen av verksamheten skedde i samråd mellan länsstyrelse, skogsvårdsstyrelse och berörda kommuner. Den verksamhetsidé som tillämpats har varit att via fastighetsanknutna åtgärdsplaner åstadkomma en ökad skoglig aktivitet i fråga om såväl skogsvård som avverkning. Åtgärdsplanerna har upprättats i samråd med markägarna, och de skogspolitiska medel som härvid nyttjats har främst varit rådgivning och stimulansbidrag till skogsvårdsåtgärder.
Denna verksamhet har nu utvärderats och några av de positiva effekterna av försöksverksamheten som direkt kan hänföras till stödet är:Ökad sysselsättning på orten, både på kort sikt (skogsvårdsåtgärder, ökad avverkning) och på lång sikt (bättre skogsvård).Åtgärdsplanerna ger skogsägarna en helhetssyn på den egna skogsfastigheten. Den rådgivning skogsägaren får i samband med planen fungerar och blir som en fortbildning, både teoretiskt och praktiskt.Ett utmärkt sätt att väcka intresse och göra markägarna medvetna om naturvärdena och ta hänsyn till miljön på sin fastighet.En satsning på ett mer kvalitetsinriktat skogsbruk är mycket viktig om skogsråvaran skall kunna konkurrera med andra material.
Det är således ett mycket positivt resultat som visas i den genomförda utvärderingen och som rimligen då borde föranleda en fortsättning av verksamheten.
I propositionen under bilaga 1:7 föreslås nu också att försöksverksamheten med särskilda skogsvårdsinsatser i Norrlands inland förlängs med ett år. Vi har självfallet inget att erinra mot detta förslag -- tvärtom borde man med anledning av den höga arbetslösheten utöka verksamheten med skogliga beredskapsarbeten. Då menar vi att området bör utökas till alla skogslän och att beredskapsarbeten ordnas inom såväl skogsvård och naturvård som skogsvägsutbyggnad.
Under tidigare lågkonjunkturer skapades många beredskapsarbeten inom skogssektorn. Detta berodde dels på att skogslänen drabbades svårt av arbetslöshet -- många skogsarbetare blev arbetslösa -- och att det jämförelsevis var billiga arbeten, i de flesta fall var det bara själva arbetskraften som kostade. Till detta skall då också läggas att det fanns behov av skogliga åtgärder, väl motiverade både på kort och lång sikt.
Den bilden är i dag inte nämnvärt förändrad. Skogslänen och skogsarbetarna har i dag en mycket hög arbetslöshet -- för skogsarbetarna närmar sig arbetslöshetstalet 20 %. Det finns ett stort utrymme inom den skogliga sektorn att skapa meningsfulla jobb, värdefulla investeringar för framtiden. Bl.a. finns ett stort behov av att bygga skogsbilvägar -- enbart när det gäller Västerbotten finns det i 30 % av länets skogsmark behov av skogsbilvägutbyggnad.
Förslag
Vi föreslår att skogliga beredskapsarbeten inom skogsvård, naturvård och skogsvägsutbyggnad anordnas i skogslänen. Kostnaderna för dessa beredskapsarbeten bör kunna täckas genom de medel som avsätts för arbetslöshetens bekämpande. Lämpligen bör skogsvårdsstyrelserna få i uppdrag att planera och administrera dessa beredskapsarbeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogliga beredskapsarbeten i skogslänen.
Stockholm den 7 maj 1992 John Andersson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Bertil Måbrink (v)