Fristående kurser vid högskolan i Luleå
Utbildningsutskottet har beslutat föreslå att lärarutbildning för årskurserna 4--9 förläggs till Luleå i form av 30 platser på ett praktiskt-pedagogiskt år. Tyvärr åtföljdes detta inte av den ökning av anslaget för fristående kurser som behövs för att kunna erbjuda en fullgod bredd på de ämnesstudier som föregår det praktiskt-pedagogiska året. Utskottets vilja att lärare för årskurserna 4-9 utbildas vid högskolan i Luleå blir inte fullödig förrän Luleå tillförs fristående kurser i motsvarande grad. Det är därför angeläget att högskolan i Luleå får en sådan ökning när de 520 årsstudieplatserna för språkundervisning i kompletteringspropositionen fördelas. Högskolan bör tilldelas 60 platser av dessa.
Behovet av språkkunskaper ökar också starkt som en följd av det allt intensivare internationella samarbetet. Det avspeglar sig bl.a. i det stora intresset för språkkurser i framför allt engelska, tyska och franska vid högskolan i Luleå. Intresset är nu mycket större än vad det med nuvarande resurser finns möjlighet att tillgodose.
För att möta det stora intresset inledde högskolan detta läsår en utökad satsning på språk genom att inrätta ett Språkcentrum. Vid Språkcentrum bedrivs undervisning och utvecklingsarbete av ett 10-tal lärare varav flera har disputerat. Ett intressant projekt är att skapa ett ord- och frasbibliotek för teknisk engelska. Kurser i språk ges dels för de studerande på högskolans olika utbildningslinjer, dels i form av ett stort antal fristående kurser. Från och med vårterminen 1992 finns ett utbildningsprogram som leder fram till i första hand en filosofie kandidatexamen i språk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att 60 platser tilldelas högskolan i Luleå av de 520 årsstudieplatser för språkundervisning som regeringen föreslår.
Stockholm den 7 maj 1992 Ewa Hedkvist Petersen (s) Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s)