Högt skattetryck men dålig valuta för pengarna
Sverige har ett mycket högt skattetryck. Det högsta inom hela OECD-området. Under 1991 låg det på 57--58 % av BNP att jämföra med EG-genomsnittet 40 % och OECD-genomsnittet 38 %.
Detta skattetryck måste sänkas om inte annat för att Sverige måste anpassas till Europa. Dessutom har vi sett att det enorma skattetrycket förhindrat utveckling och tillväxt och därmed drastiskt försämrat våra möjligheter att uppfylla de välfärdslöften som under åren givits till medborgarna. De nödvändiga utredningarna om pensionssystemet, arbetsskadeförsäkringen och andra inslag i transfereringarna talar sitt tydliga språk.
Transfereringarna är en del av den offentliga sektorn och måste självklart analyseras och moderniseras.
Produktionen av varor och tjänster är en annan stor och tung sida av den offentliga sektorn. Här kan verksamheten förbättras och effektiviseras. Produktion av vård kan likväl som produktion av varor göras mer eller mindre effektiv. Produkterna kan i bägge fallen bli av hög eller låg kvalitet. Det finns med andra ord stora möjligheter till förbättringar.
Konkurrens höjer produktivitet och produktkvalitet och sänker kostnaderna.
Ledarskap motiverar medarbetare.
Framgång föder framgång.
Den offentliga sektorns produktion av varor och tjänster sker med såväl staten som kommuner och landsting som huvudmän.
Ett belysande exempel -- det bundna fysiska kapitalet inom svenska hälso- och sjukvård
Det bunda fysiska kapitalet inom svensk hälso- och sjukvård har angetts uppgå till 100 och 150 miljarder kronor. I detta belopp exkluderas dock mark.
Siffrorna har erhållits genom att man vid nationalräkenskapernas kapitalstocksberäkning på SCB sammanställt värdet på anläggningstillgångar (AT) för hälso- och sjukvård i Sveriges landsting och de tre landstingsfira kommunerna.
Om AT tas upp till återanskaffningsvärdet fås värdet 153 miljarder kronor. Om man antar linjär avskrivning (nettokostnadsmetod) på tillgångarna över deras ekonomiska livslängd fås värdet 102 miljarder kronor. Ett riktigt marknadsvärde på tillgångarna är naturligtvis svårt att ta fram då taxeringsvärden för fastigheterna saknas och transaktioner är få, men vid linjär avskrivning bör man komma närmast marknadsvärdet.
Vid den linjära avskrivningsmetoden har man försökt göra rimliga bedömningar om vad som skall falla under löpande kostnader och vad som skall räknas till investeringskostnader som skall skrivas av över tiden.
När det gäller att bestämma den ekonomiska livslängden har man försökt bedöma hur länge olika tillgångar faktiskt används. Vid denna bestämning har använts information från en undersökning i Kanada där offentliga organ i enkäter svarat på denna fråga.
Besparingspotentialen är följande.
Från industrin vet man av erfarenhet att den årliga kostnadsbesparingseffekten vid neddragning av det fysiska kapitalet (fastigheter, maskiner, inventarier) uppgår till ca 25 % av det bokförda värdet på kapitalreduktionen. Till detta kan läggas 10--15 % av det bokförda värdet på kapitalreduktionen i reducerade räntekostnader. Vid en neddragning av det fysiska kapitalet på exempelvis 100 kronor vet man av erfarenhet följaktligen att kostnaderna kan förväntas reduceras med 35--40 kronor.
Om man (lågt) värderar det bundna fysiska kapitalet inom svensk hälso- och sjukvård till 100 miljarder och reducerar detta med 25 % får man följande besparingseffekt:
Kapitalreduktion 25 miljarder (100 x 0,25) Kostnadsbesparingseffekt 10 miljarder ( 25 x 0,40)
Summa 35 miljarder
Rationaliseringspotentialen i offentlig verksamhet
Den offentliga sektorns produktion binder kolossala kapitalbelopp.
Som framgått har man hittills inte fäst tillräcklig uppmärksamhet vid det sysselsatta kapitalet. Det har alltså visat sig för all verksamhet att det fysiska kapitalet d.v.s. det kapital som investerats i mark, anläggningar, maskiner, inredningar och lager kostar 40 % per år inklusive en normal räntekostnad i storleksordningen 12--15 %. Underhållet, skötseln, utnyttjandet m m gör att årskostnaden är just ca 40 %!! Med denna kunskap finns enorma -- och tämliga nyupptäckta -- möjligheter att förbättra effektiviteten.
Receptet ärge de producerande enheterna egen balansräkningmät kapitalavkastningenställ krav på t ex minst 25 % höjd kapitalomsättningshastighet (utnyttjande av kapitalet.)
En sådan kapitalrationalisering kräver i sin tur strukturförändringar vilket i sin tur kräver aktivt och kvalificerat engagemang från högsta företagsledningen.
Erfarenheten visar att rationaliseringspotentialen även i välskötta, konkurrensutsatta, större företag är minst 20 %.
Det finns anledning tro att en skyddad monopolverksamhet har minst dubbla rationaliseringspotentialen. Antag att kostnaderna för den offentliga sektorns produktion av varor och tjänster kunde sänkas med 40 % -- med samtidig kvalitetshöjning och ökad motivation hos de anställda -- och vägen till skattesänkningar och höjd levnadsstandard öppnar sig!
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den möjliga rationaliseringspotentialen i offentlig verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av balansräkningar i de producerande offentliga verksamheterna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det fysiska kapitalets betydelse i offentlig verksamhet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att mäta kapitalavkastningen och ställa krav på höjd kapitalomsättningshastighet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om chefsutbildning i syfte att skapa bättre förutsättningar för nytänkande inom den offentliga verksamheten i fråga om behovet av balansräkning, kapitalavkastning och kapitalomsättning,
6. att riksdagen hos regeringen begär utredning med uppgift att närmare utreda rationaliseringspotentialen i statlig, kommunal och landstingskommunal verksamhet samt föreslå åtgärder i enlighet med vad i motionen anförts om balansräkning, kapitlavkastning och kapitalomsättningshastighet.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Lars Moquist (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Harriet Colliander (nyd)