Sammanfattning av Ny Demokratis motion med anledning av regeringens kompletteringsproposition
Sverige är i en ekonomisk kris som delvis är hemmagjord av svenska politiker, delvis är internationellt betingad. Krisens värsta kännetecken är en kredit- och bankkris samt en snabbt stigande arbetslöshet -- i sin tur värst bland ungdomarna.
Sverige har en alltför stor och monopolskyddad offentlig sektor, vilket medfört att vi har Europas högsta skattetryck.
Sverige är på väg in i Europa. Det kan medföra vissa svårigheter men framförallt ger det många spännande möjligheter.
Nu gäller det att dels få hjulen att snurra (drag under galoscherna!)
dels skära ned statens utgifter dels avmonopolisera och konkurrensutsätta den offentliga sektorn
För NyD framstår sambanden som tydliga och enkla, men åtgärderna kräver att de politiska aktörerna både släpper prestigen och vågar ifrågasätta och ändra mycket av det som hittills kännetecknat den svenska modellen.
PRIVATISERA STATEN -- LÄGG NED LANDSTINGEN -- RATIONALISERA KOMMUNERNA! Så kan man karakterisera ett av åtgärdspaketen.
Sälj statliga egendomar och företag och statsskulden sjunker, varigenom statsskuldsräntan minskar. (Med planerat budgetunderskott skulle denna ränta i stället stiga 10 miljarder per år!)
Vi måste ta bort all onödig byråkrati. Landstingssystemet har inga tillskyndare utöver dem som lever av det. Här finns cirka 5 miljarder att spara.
Organisationsstödet, som portioneras ut av stat, landsting och kommuner, uppgår till totalt cirka 13.500 miljoner kronor per år. Partistödet kostar svenska folket cirka 1.000 miljoner per år och presstödet cirka 500 miljoner. Vi har sammanfattande använt benämningen politikens träsk på dessa cirka 20 miljarder kronor. Den politiska miljön och Sveriges finanser skulle må väl av att detta träsk dränerades.
Kommuner måste -- liksom all annan offentlig verksamhet -- rationaliseras, dvs bli bättre, effektivare, snabbare, billigare. Rationaliseringspotentialen måste vara mycket stor. Det är den nämligen i all skyddad verksamhet och i alla monopolföretag. Vi är övertygade om att personalens motivation och engagemang skulle stiga väsentligt till glädje för oss alla.
U-HJÄLPEN är ineffektiv och i stora delar skandalomsusad. Mottagarländerna köper vapen för 13 ggr den svenska u-hjälpen. (8,5 ggr om man inte räknar med Indien.) Regeringen har hittills lugnt fortsatt på den väg som tidigare mycket socialistiskt inriktade svenska regeringar slog in på. Detta är idag orimligt. Både den politiska och den geografiska verkligheten har ändrats dramatiskt på sistone. Åtgärderna måste koncentreras till vår närmaste omvärld. Vi måste också vara överens om hur mycket Sverige ska låna för att ge bort till andra. Budgetunderskottet förväntas bli över 100 miljarder. U- hjälpen har aviserats bli drygt 14 miljarder. Genom att ändra enprocentsmålet till den internationellt överenskomna önskvärda nivån på 0,7% skulle svenska staten spara cirka 4,5 miljarder kronor per år.
FLYKTINGPOLITIK och flyktingmottagning är ett växande och ytterst dyrbart problem. Regering och riksdag har inte vågat hantera frågorna. Inte velat upplysa folket om det faktiska läget och inte kunnat fatta rationella beslut som kan omsättas i handling av invandrarverk och polismyndigheter. Budgetöverskridanden i magnifik miljardklass är på väg.
Sverige behöver helt enkelt en konkret och realistisk flyktingpolitik. NyD ställer gärna upp på diskussioner, förhandlingar, informationskampanjer och annat som behövs för att få en ändring till stånd. De fyllda lägren och de långa köerna visar att regeringen inte har grepp över situationen.
INFRASTRUKTUREN är ett lika kärt som eftersatt område. I tiotals år har svenska regeringar negligerat investeringsbehoven. Nu tycks alla vara överens. Det talas mycket. Det viftas med miljardprojekt. Men varför händer så litet? Det verkställande ansvaret ligger, som bekant, hos regeringen.
Visst ska ÅLDERDOMSHEM byggas. Det är bättre för de gamla som -- givetvis frivilligt -- skulle flytta dit. Det är mycket billigare än vård i hemmen. Vad väntar man på?!
MILJÖSATSNINGAR måste göras där man får mest för pengarna, dvs största miljöförbättring per satsad krona. Eftersom 88% av föroreningarna i Östersjön kommer från andra kuster än den svenska och eftersom 89% av svavelnedfallet över Sverige är importerat förstår vi att de lönsammaste miljösatsningarna ska göras på andra ställen än i Sverige. Detta är ännu ett skäl att hjälpa de baltiska staterna. NyD har tidigare motionerat även i denna fråga.
BIDRAG ska ges till de behövande. Fattigpensionärernas förhållanden måste givetvis förbättras. Allt annat är skamligt, men ska miljonärer ha barnbidrag? Inkomstprövade barnbidrag skulle säkert ha stort folkligt stöd. Därför att beslutet vore logiskt och rättvist.
För den TUNGA SVENSKA INDUSTRIN är det en förutsättning att man inte drabbas av skatter som försämrar konkurrenskraften. Då försvinner företagen ur landet. Alltså ska energiskatten sänkas så som föreslagits i regeringens kompletteringsproposition.
Fastighetsskatten på kommersiella fastigheter måste omedelbart bort. Den accelererande bankkrisen är bevis nog. När fastighetsskatten är borta stiger värdena på fastigheterna och därmed minskar bankernas dåliga lån. Åtgärden är -- dessvärre! -- förmodligen självfinansierade flera gånger om.
SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG, måste fungera annars blir den svenska krisen enorm medan företagen rasar som dominobrickor i långa rader. Vissa långsiktiga åtgärder har vidtagits. Regeringens goda vilja är uppenbar, men det krävs mer för hela Sveriges skull.
Förlängd provanställningstid så att man vågar satsa och anställa.
Ändrad prioritering vid konkurser så att leverantörerna inte åker dit före staten.
Konkurrens på lika villkor, bl a innebärande en krafigt sänkt turistmoms till internationellt gångbara 12,5% för restauranger och hotell och 6% för resor m m. Det handlar om en bransch med tusentals småföretag och sammanlagt drygt 200 000 anställda. Det handlar också till stora delar om glesbygd, Norrland, arbetstillfällen för kvinnor osv.
De små och medelstora företagen är utan överdrift Sveriges ryggrad. Det är där välståndet skall skapas. Det välstånd vi alla så gärna vill dela på. Därför är det nödvändigt att ge företagandet bästa tänkbara villkor. I den ekonomiska krisens Sverige är dessvärre förutsättningarna dåliga. Ett starkt bidragande skäl är företagens svårighet att få riskkapital och krediter.
Ny Demokrati är beredd att utnyttja varje tillbuds stående medel för att nå målet som är ett näringsliv som klarar sig igenom den ekonomiska krisen för att sedan kunna slå ut i full blom!
Om en väsentlig bit av de f d löntagarfondsmedlen som idag ligger i Fond 92-94 används för att ge företag -- nya och existerande -- en injektion av riskkapital så kommer kreditmarknaden att göra sitt d v s att företagen efter att ha fått mer riskkapital också kan få de krediter som behövs ifrån affärsbankerna.
Vi föreslår därför bildandet av Investerings AB Sverige (IABS) med följande upplägg:
10-11 miljarder ur Fond 92-94 blir en tillgångsmassa i IABS. IABS egenkapital (10 à 11 miljarder) fördelas lämpligen på max 50% aktiekapital och resten som reservfond.
Bolagets affärsidé är att försörja marknaden med riskkapital. Allt från s k seed capital och venture capital till deltagande i olika former av privata och publika aktieemissioner samt olika former av lånekapital, d v s konvertibla lån, optionslån förlagslån m m.
IABS skall ägas av de företag som betalat in vinstdelningsskatten till löntagarfonderna. Företagen får själva styrka inbetalade belopp. Aktieinnehavet i IABS blir proportionellt till dessa belopp.
IABS skall vara börsnoterat.
Det är av yttersta vikt att verksamheten drivs professionellt. Det är ingen stöd- och bidragsfond utan tvärtom en professionell aktör på riskkapitalmarknaden. Just sådana har Sverige under lång tid lidit brist på.
Genom IABS ges förutsättningarna för affärsbankerna att bidra med den kreditgivning som är nästa inslag i en förstärkning av det svenska företagandet.
Åtgärden brådskar. Uppdraget till regeringen måste därför vara att direkt utse en professionell -- icke politisk -- interimsstyrelse som man har anledning förmoda även kommer att godtas av bolagsstämman. Tillsammans med väl valda personer ur näringsliv och finansinstitut ska man snabbt försöka hitta rätt bemanning av IABS. Kvalitetsfrågan är av utomordentlig betydelse.
Vi har blivit övertygade om att det finns ett brett och massivt stöd för IABS-projektet bland svenska företag och i svenskt bank- och kreditväsende. Budskapet till de svenska företagarna liksom till finansmarknaden ute i världen är att Sverige nu vidtar konstruktiva åtgärder och satsar på framtiden. Det är signaler av den typen som behövs just nu.
IABS måste enligt vår uppfattning vara igång i början av hösten. Problemen finns nu. Därför måste åtgärderna vidtas nu. 1992 års problem kan inte lösas 1994.
IABS kommer att spela en mycket viktig roll men är ingen jätteorganisation. Det handlar till en början om i storleksordningen högst 50 personer. Kvalificerade personer!
Om regeringen vidhåller att de f d löntagarfonderna bl a skulle användas till s k sparpremier erbjuder IABS- upplägget en möjlighet, nämligen att belöningen för bevisat nysparande blir aktier eller konvertibler i IABS. D v s delägarskap i Sveriges framtid.
Inledning
Huvudinnehållet i kompletteringspropositionen är att sänka energiskatterna för industrin med 3,39 miljarder kronor och det är ett bra och riktigt förslag. De övriga förslagen som i sin huvudsak syftar till att finansiera skattebortfallet ställer vi oss dock tveksamma till då vi uppfattar dem som en onödig omväg att nå syftet. Vi delar regeringens uppfattning att momsen måste sänkas inför EG-inträdet, men det bör göras efter utgiftsminskningar. Regeringens förslag beräknas ge en varaktig budgeteffekt på -2,2 miljarder vilket innebär att nettofinansieringsbehovet är 1,19 miljarder kr. Vi vill därför anvisa andra besparingsmöjligheter för att finansiera det aktuella skattebortfallet på 3,39 miljarder.
Vi delar i allt väsentligt regeringens synpukter på förslagen till kommunal ekonomi. Det är bra att kommunerna får statsbidragen utan öronmärkning och att utjämningen sker på rätt sätt. Det är dock svårt att överblicka konsekvenserna av dessa omfattande åtgärder varför uppföljningen blir avgörande för ett bra resultat.
Vårt ekonomiska läge och det ökande budgetunderskottet innebär att det måste föras en mycket stram finanspolitik och att alla utgifter måste granskas noga för att finna möjliga besparingar. Vi stöder regeringens ambitioner att genomföra ytterligare utgiftsnedskärningar och upprepar därför de besparingsåtgärder som vi har anvisat.
För att stärka förtroendet för svensk ekonomi i omvärlden och ge marknaden de rätta signalerna är det mycket viktigt att den fasta växelkursen och den starka knytningen till ecun ligger fast och att det framgångsrika samarbetet med de europeiska centralbankerna fortsätter.
Det råder fortfarande en stor politisk enighet om Sveriges anslutning till EG. Det är bra, men det behövs bättre information vilket klart framgår av den svängning som vi nu har sett i opinionen. Därför är det mycket viktigt att en allsidig information snabbt kommer igång.
De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna är efter ekonomin det viktigaste problemet att finna lösningar på och det är därför viktigt att även prova annorlunda förslag. Försök se de arbetslösa som en resurs i stället för ett problem, det ger andra infallsvinklar! Det finns alltid infrastrukturella investeringar som kan genomföras, vilka dessutom är lönsamma och därför kan lånefinansieras.
Pensionsfrågan måste få en hög prioritet och därför väntar vi på ett snabbt resultat av den pågående utredningen, men fattigpensionärernas problem måste lösas nu. Vi anser att ett pensionssystem av försäkringskaraktär bör övervägas.
Skattesänkningar som planeras måste alltid främja tillväxt och sysselsättning vilket samtidigt leder till ett förbättrat konkurrensläge. Det är viktigt att hålla nere inflationen för att förbättra vårt konkurrensläge och möjliggöra reallöneökninar.
En av den ekonomiska politikens viktigaste uppgifter är att skapa förutsättningar för företagen att verka och expandera, vilket innebär ökad sysselsättning och därmed tryggad ekonomi för alla. En del av detta är att ge de små och medelstora företagen tillgång till kapitalförsörjning, vilket normalt sker inom vårt banksystem. Bankverksamheten är dock så störd av de enorma förluster som uppdagats, att kreditmarknaden inte fungerar, vilket i första hand drabbar de små och medelstora företagen. Det är därför nu viktigare än någonsin att det av oss föreslagna och i dag välbekanta Investeringsaktiebolaget Sverige (IABS) kommer till stånd. Genom att utnyttja en väsentlig del av det ansamlade löntagarfondskapitalet som egenkapital i banken kommer många svenska företag och projekt få riskkapital vilket i sin tur leder till utveckling av nya idéer och produkter. Investeringsaktiebolaget Sverige skulle samtidigt förbättra landets ekonomiska trovärdighet i dessa bankkrisens dagar.
Finanspolitiken
Det måste föras en mycket stram finanspolitik med ytterligare utgiftsnedskärningar så att de därmed frigjorda resurserna användes på ett tillväxtfrämjande sätt och kommer alla till del. Det är också viktigt för att kunna minska budgetunderskottet för att klara EG:s konvergensregler. Eftersom budgetunderskottet till en del beror på inkomstförsvagning är det mycket viktigt att företagen snabbt kan öka sin försäljning och därmed sysselsättning.
Penning- och valutapolitik
Det är viktigt att med en aktiv penningpolitik upprätthålla förtroendet för den fasta växelkursen så att det kan byggas upp ett internationellt förtroende för svensk valutapolitik. Slutmålet är ju ett fullt deltagande i EMS.
Den långsiktiga konsekvenskalkylen (LK)
Statsbudgetens saldo enligt LK-kalkylen är ett skräckscenario som till varje pris måste undvikas genom att sätta sparkraven högre och stimulera till ökade inkomster.
Konjunkturbedömning
Den djupa lågkonjunkturen ser ut att fortsätta. Tillsammans med de gamla strukturproblemen skapar detta Sveriges ekonomiska kris. De åtgärder som har vidtagits och de som kommer skapar dock goda förutsättningar för exportindustrin att åter öka sina marknadsandelar. Det är dock mycket viktigt att man börjar tänka positivt och se möjligheter i stället för problem vilket många gånger betyder skillnaden mellan framgång och misslyckande. Konjunkturen kommer troligen att förbättras under 1993 men får sannolikt liten påverkan på budgetåret. Det finns en ganska utbredd uppfattning att konjunkturuppgången kan bli relativt svag men kanske ganska lång.
En effektivare arbetsmarknadspolitik
Den absolut viktigaste frågan efter ekonomin är arbetsmarknadssituationen, den är extrem, och måste därför behandlas därefter. Ungdomarna måste få möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden trots den aktuella situationen varför vi stöder regeringens åtgärder. Det får dock inte leda till att arbetstagarorganisationerna genom arbetsdomstolen försöker att stoppa ikraftträdandet av riksdagens beslut. Fackföreningarna är ej till för att göra riksdagens arbete. En demokrati skall styras av folkets valda ombud. Den kollektiva företrädarrätten måste på sikt brytas och ersättas av den individuelle arbetstagarens frihet och förhandlingsrätt på verkstadsgolvet, inom sjukvården och på andra arbetsplatser.
Investeringsaktiebolaget Sverige (IABS)
Vi föreslår därför bildandet av Investerings AB Sverige (IABS) med följande upplägg:
10-11 miljarder ur Fond 92-94 blir en tillgångsmassa i IABS. IABS egenkapital (10 á 11 miljarder) fördelas lämpligen på max 50% aktiekapital och resten som reservfond.
Bolagets affärsidé är att försörja marknaden med riskkapital. Allt från s k seed capital och venture capital till deltagande i olika former av privata och publika aktieemissioner samt olika former av lånekapital, d v s konvertibla lån, optionslån förlagslån m m.
IABS skall ägas av de företag som betalat in vinstdelningsskatten till löntagarfonderna. Företagen får själva styrka inbetalade belopp. Aktieinnehavet i IABS blir proportionellt till dessa belopp.
IABS skall vara börsnoterat.
Det är av yttersta vikt att verksamheten drivs professionellt. Det är ingen stöd- och bidragsfond utan tvärtom en professionell aktör på riskkapitalmarknaden. Just sådana har Sverige under lång tid lidit brist på.
Genom IABS ges förutsättningarna för affärsbankerna att bidra med den kreditgivning som är nästa inslag i en förstärkning av det svenska företagandet.
Åtgärden brådskar. Uppdraget till regeringen måste därför vara att direkt utse en professionell -- icke politisk -- interimsstyrelse som man har anledning förmoda även kommer att godtas av bolagsstämman. Tillsammans med väl valda personer ur näringsliv och finansinstitut ska man snabbt försöka hitta rätt bemanning av IABS. Kvalitetsfrågan är av utomordentlig betydelse.
Vi har blivit övertygane om att det finns ett brett och massivt stöd för IABS-projektet bland svenska företag och i svensk bank- och kreditväsende. Budskapet till de svenska företagarna liksom till finansmarknaden ute i världen är att Sverige nu vidtar konstruktiva åtgärder och satsar på framtiden. Det är signaler av den typen som behövs just nu.
IABS måste enligt vår uppfattning vara igång i början av hösten. Problemen finns nu. Därför måste åtgärderna vidtas nu. 1992 års problem kan inte lösas 1994.
IABS kommer att spela en mycket viktig roll men är ingen jätteorganisation. Det handlar till en början om i storleksordningen högst 50 personer. Kvalificerade personer!
Om regeringen vidhåller att de f d löntagarfonderna bl a skulle användas till s k sparpremier erbjuder IABS- upplägget en möjlighet, nämligen att belöningen för bevisat nysparande blir aktier eller konvertibler i IABS. D v s delägarskap i Sveriges framtid.
Bostadsfinansiering
Den svenska bostadspolitiken har drivits in i en återvändsgränd. Trots stora subventioner och stora kostnader för staten är det många gånger svårt att förränta nyproducerade bostäder. Bostadspolitiken måste läggas om. Detta kommer att ta tid och det kommer inte att ske utan problem. Vi befinner oss i en situation som inte på något sätt är lätt att ta sig ur.
Det kan inte nog betonas hur viktigt det är med ett lägre och jämnare ränteläge, än vad som varit fallet, för att få bukt med problemen med de höga kapitalkostnaderna. Detta gäller särskilt nyproducerade bostäder.
Regeringens förslag till reformering av bostadsfinansieringen verkar genomtänkt och väl avvägt. Emellertid kan vi idag inte säga på vilken nivå byggkostnaderna kommer att ligga på sikt. Att spekulera i framtida räntor är om möjligt ännu svårare och naturligtvis också en osäker faktor. Framtida utrymmet för skattesänkningar är för dagen inte heller känt. Mot denna bakgrund kan man utan överdrifter säga att det råder en osäkerhet om hur framgångsrikt det framtida reformeringsarbetet kan bli.
En god bostad är ett primärbehov för människor. Många människor är också beroende av bostadspolitikens utformning för sin inkomst och möjlighet till arbete. Detta gör sammantaget att man måste ha god inblick i händelseutvecklingen. Ny Demokrati anser vidare att reformeringsarbetet är så viktigt att riksdagen, då främst genom bostadsutskottet, bör få löpande information från regeringen om händelseutvecklingen i reformeringsarbetet. Detta möjliggör snabbare utskottsinitiativ som kan bli nödvändigt under resans gång.
Reformeringsarbetet påbörjas enligt regeringsförslaget 1993-01-01. Detta innebär att en första avstämning, som då blir preliminär, kan göras för vårriksdagen 1994. Därefter föreslår vi att regeringen informerar om den vidare händelseutvecklingen snarast efter varje kommande årsskifte. I denna information bör det ingå analyser och framtida prognoser av såväl nyproduktion som ombyggnation.
Biståndspolitiken
Ny Demokrati har i ett flertal motioner lagt fram förslag, som innebär väsentliga minskningar i statens utgiftsbudget. Vi har också förslag som har motsatt effekt (Samarbete med Baltikum, Central- och Östeuropa). Den sammanlagda effekten -- om våra motioner bifölls -- skulle bli en budgetbesparing på 2 640 749 000 kr.
Motionerna U 211 och U 221 avser C-anslaget Internationellt utvecklingsbistånd. Ny Demokrati föreslår följande:
C 1 Multilateralt bistånd. Reducering av anslaget med 20 % eller 716 miljoner kr. Vi är bl a världens största bidragsgivare till FNs olika biståndsorgan, t ex UNCDF, och näst största givare till UNDP.
C 2 SIDA-bistånd. Vi lägger ut biståndet till programländerna över en tvåårsperiod i stället för en ettårsperiod. Besparing 2 miljarder.
C 3 Andra biståndsprogram. Vi föreslår en minskning dels av anslaget till SAREC (forskning) med 100 miljoner kr. dels av anslaget för skuldlättnadsåtgärder med 500 miljoner kr.
C 4 SIDA:s organisation. Vi föreslår rationaliseringsåtgärder och en minskning av anslaget med 30 % eller 88,8 miljoner kr.
C 6 SAREC:s organisation. Vi föreslår även här rationaliseringsåtgärder och en minskning av anslaget med 30 % eller 7,6 miljoner kr.
C 7 Nordiska afrikainstitutet föreslås nedlagt. Besparing 6 miljoner kr.
Motion U 302 angående anslag till fredsrörelsen m m. Mot bakgrund av den världsomfattande avspänningen föreslås anslagsreduceringar av alla delposter inom anslaget (F 1--6) med omkring 25 %. Besparing 21 689 000 kr.
Motion U 305 angående Nordiska Rådet. Vi anser att Nordiska Rådets verksamhet är förlegad och ineffektiv. Nordiska Rådet bör koncentrera sig på de områden som kan ha betydelse för kommande EG-samarbete. Anslagsreducering med 80 % eller 200 miljoner kr.
Motion U 520. Valutagarantifond för Estland. Förslaget innebär en anslagsökning med 650 miljoner kr.
Motion U 521. Miljöbistånd till Baltikum, Central- och Östeuropa. Förslaget innebär en anslagsökning med 350 milj kr.
Motion K 314. Parlementarisk representation i FN. Vi föreslår bl a att anslag inte ska utgå för att sända fackliga representanter eller arbetsgivarrepresentanter (LO, TCO, Industriförbundet) som observatörer vid FN:s generalförsamling. Besparing 537 000 kr.
Motion U 7 angående upphävandet av investeringsförbudet i Sydafrika är exempel på motioner som gynnar svenskt näringsliv och på sikt även positivt påverkar svensk ekonomi. Denna motion liksom ett flertal liknande motioner stärker svensk ekonomi men påverkar naturligtvis inte budgeten för 1992/93.
Sammanställning:
Ny Demokratis motioner 1991/92 -- Utrikesutskottet
Uu 211 Nedläggn av Nordiska afrikainstitutet -- 6 013 000 kr Uu 221 Utvecklingsbistånd -- 3 412 510 000 kr Uu 302 Anslag till fredsrörelsen m m -- 21 689 000 kr Uu 305 Nordiska Rådet -- 200 000 000 kr Uu 520 Valutagarantifond för Estland + 650 000 000 kr Uu 521 Miljöbistånd t Central- & Östeuropa + 350 000 000 kr K 314 Parlamentarisk representation i FN -- 537 000 kr -- 2 640 749 000 kr
Besparingarna inom utrikesutskottets område uppgår således till 2 640 749 000 kr för budgetåret 1992/93. Besparingarna för kalenderåret 1993 blir 325 000 000 kr större om man inte ersätter valtagarantifondsbiståndet med annat bistånd. Eftersom vi håller fast vid ett bistånd på 2 miljarder till Central- och Östeuropa är besparingen densamma för 1993 som för budgetåret 1992/93.
Motion UU 7 om upphävande av investeringsförbudet i Sydafrika är exempel på motioner som ger Sverige inkomster på sikt men som inte kan tas in i en budget.
Genom våra tidigare motioner har vi visat på vilka möjligheter som finns till stora besparingar inom biståndsområdet. Vi ifrågasätter allvarligt om inte biståndsmålet skall sänkas från 1,0 till 0,7 procent av BNP. Våra huvudprinciper bör kunna läggas till grund för den fortsatta biståndspolitiken. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Vi motsätter oss att kompensationen till Estland och Litauen för det s k baltguldet belastar anslaget G 1 Samarbete med länderna i Central- och Östeuropa för budgetåren 1992/93 och 1993/94 såsom regeringen föreslagit. Medlen bör avsättas särskilt.
Nytt tänkande inom socialförsäkringssystemet -- arbetslinjen
I kompletteringspropositionen aviserar regeringen återigen frågan om införande av två karensdagar 1993 inom sjukpenningförsäkringen. Regeringen avser att under hösten presentera ett förslag för riksdagen.
Ny Demokrati har åtskilliga gånger påtalat missbruket av sjukförsäkringen och betonat hur viktigt det är att det verkligen lönar sig att arbeta. Bidragssystemen måste vara begripliga och rättvisa. För folk alltså.
Två karensdagar kan i och för sig vara ett bra förslag för att komma åt missbruket och vi har också tidigare varit inne på den linjen. Men vi vill nu efter noggranna överväganden förorda ett annat förslag som faktiskt verkar bättre och dessutom går långt utanför själva sjukpenningförsäkringen. Förslaget har utarbetats av privatpersoner. Det finns alltså ingen organisation som står bakom det. Därför tycker vi att förslaget skulle kunna diskuteras och analyseras objektivt av alla politiska partier i riksdagen. Annat hade det ju varit om det varit ett rent förslag från Ny Demokrati.
Huvudprinciperna för ett enklare och bättre system som inte bara omfattar sjukpenningförsäkringen utan även vissa andra socialförsäkringar är följande.
ENKELT OCH MOTIVERANDE 100% av lönen kan man bara få för arbete och vid arbetsskada, förorsakad av grov försumlighet.
90% av lönen kan endast utgå vid aktiv, yrkesinriktad rehabilitering, arbetsmarknadsutbildning med klart sikte på arbete, beredskapsarbete och som garantilön (efter konkurs) om man verkligen jobbar.
80% utgår vid sjukdom, arbetsskada, vård av barn, arbetslöshet och garantilön utan arbete.
Ju aktivare man är desto högre ersättning. Det lönar sig alltid att arbeta. Det finns självrisk i alla systemen eller hur man nu vill uttrycka det.
De första två veckorna föreslås ersättning utgå med 67%. Man får så att säga betalt för två dagar av tre. Nivån kan givetvis diskuteras, men den är i varje fall över miniminivån enligt internationella konventioner.
Varför två veckor? Detta sammanfaller med den s k arbetsgivarperioden.
UPPMANAR INTE TILL FIFFEL
Ersättningsnivåerna är desamma vid sjukdom, arbetsskada eller vård av sjuka barn.
Överallt är taket 7,5 basbelopp.
Efter två veckor utgår ersättning med 80% respektive 90% vid aktiv rehabilitering.
Det bör finnas en sammanläggningsregel om någon blir sjuk på nytt inom 14 dagar.
JÄMFÖR MED KARENSDAGAR!
Systemet med karensdagar påverkar definitivt vad som sker dag 1 och 2 och möjligen -- på ett negativt sätt -- dag 3.
Förslaget har alltid effekt, dvs att det lönar sig alltid att arbeta respektive att vara aktiv.
Det blir rättvisare och drabbar jämnare. Karensdagar drabbar enbart korttidssjuka.
Det torde få ungefär samma effekt i hög- och lågkonjunktur. I en överhettad högkonjunktur kan man räkna med ganska ordentlig effekt av karensdagar men i lågkonjunktur, när folk är rädda om sina arbeten, slår karensdagarna mera koncentrerat mot de faktiskt sjuka.
Vårt förslag borde kunna bli en reform som kommer för att stanna. Rättvisan skulle göra att både arbetsgivare och arbetstagare accepterar den.
Försäkringskassans undantag blir inte mera omfattande än idag (och mindre omfattande än vid två karensdagar).
Upplägget borde göra det lättare att ändra arbetsskadeförsäkringen och därigenom göra nödvändiga besparingar i LAF. LAF-posten är ett mycket stort problem, det vet alla finansministrar, oberoende av färg.
GARANTILÖNEN
Vi har i en tidigare motion föreslagit att motsvarande system med 80- resp 90- procentsnivån införs i garantilön vid konkurs. Även här sätts taket vid 7,5 basbelopp.
(80% x 7,5 x 33 700)/12 = 16 850 kronor per månad kommer att utgå i max 6 månader. Man kommer då runt missbruket hos mindre nogräknade personer att ge sig själv en hög lön, som raskt blir garantilön i 6 månader.
BESPARING
De besparingar som görs fördelas på följande sätt:
Sjukskrivning i två veckor (67%), 1.8 miljarder/år, går till arbetsgivarna.
Resten går till statliga försäkringssystem och väntas ge ungefär följande:
80% för sjukskrivning efter två veckor ca, 1,8 mrd 80% vid arbetsskada ca 2,0 mrd 67% resp 80% vid vård av barn 0,35 mrd 80% vid arbetslöshet ca 1,5 mrd 80% resp 90% vid garantilön cirka 0,5 mrd Sammanlagt 6,15 mrd
För statskassan blir besparingen alltså drygt 6,0 miljarder kronor.
MOTIVATION ÄR VIKTIG
Ändringar i socialförsäkringen får givetvis inte leda till ökade kostnader för företagen. Arbetsgivarperioden och det ökade rehabiliteringsansvaret för arbetsgivarna har de facto ökat arbetsgivarnas kostnader. Likaså det avskaffade bidraget till företagshälsovården. Förslaget täcker även dessa aspekter.
Om Sverige skall få ett långsiktigt, stabilt socialförsäkringssystem måste det finnas:
Motivation för arbetsgivarna att skapa bästa möjliga arbetsförhållanden för medarbetarna.
Motivation för medarbetarna att göra sitt bästa på jobbet.
Motivation för sjuka och arbetsskadade att så snabbt som möjligt jobba sig tillbaka till arbetslivet.
Med ett motsatt system som -- det vet vi ju alla -- kan resultera i högre ersättning vid frånvaro än vid närvaro, kan vi i allmänt oförstånd börja skapa socialfall, som så småningom inte går att rehabilitera. Vem vill det?
Det aviserade regeringsförslaget leder de facto till en högre beskattning av företagen. Vilket regeringsparti hade det på sitt valprogram? Ny Demokrati är glasklar på den punkten. Arbetsgivaravgifterna måste ned så att konkurrenskraften, och därmed sysselsättningen, ökar.
Till sist måste alla påminnas om att kollektiva försäkringssystem finansieras av folk och inte av staten. Det handlar alltså inte bara om utbetalningar utan om ännu större inbetalningar... För Svenssons del.
VÅRT FÖRSLAG
Vi föreslår alltså att huvudprinciperna för sjukpenningförsäkringen och andra sociala bidrags- och trygghetssystem ändras i enlighet med vad vi förordat. Vi föreslår att reformeringen av socialförsäkringssystemet bedrivs med högsta prioritet. Reducerad sjukpenning och föräldrapenning, inklusive tillfällig föräldrapenning, skulle då kunna införas redan fr o m den 1 januari 1993.
Inkomstrelaterade barnbidrag
Vi har i en tidigare motion visat hur man på ett enkelt sätt kan ändra barnbidragssystemet så att barnbidrag inte utgår för barn till miljonärer som riksdagsman Bert Karlsson i Skara. Systemet bör kunna genomföras redan under budgetåret och ge en besparing på 1,2 miljarder kronor. Även flerbarnstilläggen måste ifrågasättas.
Bättre resursutnyttjande inom sjukvården
Vi upprepar våra tidigare krav att landstingsmonopolen och Dagmarreformen snarast bör avskaffas. Dessutom återkommer vi med vårt tidigare förslag om ett effektivare utnyttjande av sjukhusen. Förslagen kan ge stora besparingseffekter.
Genom att avskaffa landstingsmonopolet, vilket bör kunna ske redan under kommande budgetår, och Dagmarreformen och genom att återinföra den fria etableringsrätten för läkare kan man faktiskt åstadkomma en besparing på upp emot 3 miljarder kronor per år.
Ett system med fri etableringsrätt för privatpraktiserande läkare kommer i framtiden att innebära avsevärda besparingar. Under det kommande budgetåret blir dock besparingen lägre om systemskiftet kommer till stånd, men upp mot 1 miljard kronor.
Det bundna fysiska kapitalet inom svensk hälso- och sjukvård uppgår till 153 miljarder kronor. Redan på 1960- talet började man inom industrin inse de stora kostnader som det bundna kapitalet medförde. Man vet av erfarenhet att den årliga besparingen vid neddragning av det fysiska kapitalet uppgår till ca 25% av det bokförda värdet på kapitalreduktionen. Till detta kan läggas 10--15% av det bokförda värdet på kapitalreduktionen i reducerade räntekostnader. Vid en neddragning av det fysiska kapitalet på exempelvis 100 kronor sjunker kostnaderna följaktligen med 35--40 kronor per år!
Det fysiska kapitalet i sjukvården består av framförallt av byggnader och diverse medicinteknisk utrustning typ datortomografer, röntgenkameror, ultraljudsapparater o.s.v. Mot bakgrund av den låga nyttjandegraden av anläggningar och utrustning kan man på goda grunder anta att man kan öka nyttjandegraden med en femtedel. Då kan man dra ned på kapitalet med en femtedel, det vill säga med 30 miljarder. Kapitalet kostade som sagt 40 procent per år och besparingen blir alltså 12 miljarder per år. Om man tar det lugnt, vilket landstingsbyråkrater ofta gör, kan man göra denna neddragning över fem år. Då spar man år ett 2,5 miljarder kronor, år två spar man 5 miljarder, år tre 7,5 o.s.v.
Bidrag till barnomsorg
Kostnadsutvecklingen för barnomsorg i form av daghem är oroande. Skillnaderna i kostnader mellan olika kommuner och mellan olika daghem i samma kommun kan vara mycket stora. Skillnaderna kan ha flera orsaker, men i allt för många fall handlar det om skillnader på grund av bristande kostnadsmedvetande och följaktligen bristande kostnadseffektivitet. På en del håll tycks man vara kostnadseffektiv, på andra inte alls. Kommunerna måste nu sätta kostnadseffektiviteten i förgrunden.
Skapa nya ålderdomshem
Omkring 4 procent av alla medborgare här i landet behöver någon form av hemsjukvård eller äldreomsorg. Det har visat sig att vård på ålderdomshem är betydligt billigare än hemsjukvård. Många äldre vill dessutom gärna bo på ålderdomshem. Om de äldre bodde på ålderdomshem så skulle man spara ca 100 000 kr per person och år i total omvårdnadskostnad eller totalt ca 3,2 miljarder kronor. Om vi förutsätter att hälften av dessa vårdkrävande inte vill flytta till ålderdomshem utan vill fortsätta att bo kvar hemma så blir besparingen ca 1,6 miljarder kronor.
Idag är det brist på ålderdomshemsplatser. Men outnyttjad kapacitet finns på hotell och andra byggnader som ganska snabbt kan ändras till väl fungerande ålderdomshem. Dessutom bör det finnas goda förutsättningar för privata initiativ att driva ålderdomshem.
Kostnaden per dag skulle kunna nedbringas från ca 2 000 kronor per person till hälften eller ca 1 000 kronor. Redan under budgetåret 1992/93 bör man kunna komma igång i betydande omfattning med de nya ålderdomshemmen. Besparingen under budgetåret bör bli 0,8 miljarder kronor.
Anslagsposten Bidrag till service och vård bör därför kunna minskas med ett motsvarande belopp.
Infrastrukturen
Underhållet av statliga vägar och järnvägar har som regeringen skriver i sin kompletteringsproposition blivit eftersatt under en följd av år pga brist på medel. Skattemedel som kommit från trafiksektorn har i allt för stor del tillförts den övriga offentliga sektorn.
Regeringen säger också att det är de större vägarna som fått de största anslagen för att öka framkomligheten och tillväxten. Dessutom konstaterar regeringen att det är de mest trafikerade järnvägarna som prioriterats med medel för att öka framkomlighet och kapacitet samt för att förbättra dessa järnvägars standard. Denna politik tycker vi är bra.
Regeringen vill i sin kompletteringsproposition i stor omfattning prioritera infrastrukturen på de mindre vägarna och på vissa järnvägar. Detta tycker vi inte är bra för tillväxten som regeringen eftersträvar. Dock kan vi acceptera regeringens förslag då vi efter kontakter med näringslivet förstått att även de små vägarna har blivit i allt för stor omfattning eftersatta. Näringslivet har svårt att på ett rationellt sätt få fram råvaror till sina fabriker när man måste lita på det mindre vägnätet.
I princip tycker vi att regeringen främst bör anvisa medel till investering i ett vägsystem med hög standard mellan våra storstäder. Flaskhalsarna skall byggas bort. Regeringen har i sin regeringsförklaring sagt att ett stabilt sammanhängande motorvägssystem skall prioriteras mellan storstäderna. Detta skall man hålla fast vid. Det är vid investeringar i detta vägsystem som vi kan få en tillväxt i ekonomin som främjar alla svenskar. Det är nämligen här de flesta industrierna och människorna bor.
Snabbjärnvägsutbyggnad från Stockholm till Sundsvall skall högprioriteras.
Ny Demokrati tycker inte att regeringens infrastruktursatsning i kompletteringspropositionen är tillräcklig för att öka sysselsättningen. Denna visshet har vi fått genom att höra på och läsa rapporter där samtliga framstående experter entydigt hävdar att infrastrukturinvesteringar skapar snabb och riktig sysselsättning som vi så hett eftersträvar. Bra vägar och järnvägar skapar som vi tidigare nämnt inte bara sysselsättning utan skapar också tillväxt i ekonomin. Dessutom sparar bra vägar liv och mänskligt lidande. Miljön är den stora vinnaren när vägar blir mindre backiga och kurviga. Bra infrastruktur är grundbulten i ett modernt samhälle.
Vi föreslår att ytterligare 2 000 000 000 kr anslås till infrastruktursatsningar för sysselsättning och tillväxt. Tillsammans sålunda 4 200 000 000 kr. Det kompletterande anslaget kan med fördel finansieras med medel från arbetslivsfonden, vilka medel i nuvarande form inte främjar tillväxten och sysselsättningen. Ytterligare ca 3 000 personer kan erhålla anställning, alltså tillsammans ca 6 000 personer.
Miljön
Med undantag av nedanstående instämmer Ny Demokrati i huvudsak med regeringens uppfattning och avvaktar de i propositionen nämnda kommande förslagen med intresse. Vi kommer då att närmare precisera våra synpunkter.
I propositionen nämns att miljövänliga drivmedel skall gynnas. Styrning mot detta avses åstadkommas med ekonomiska styrmedel. Vi sympatiserar med tanken.
Utsläppen av koldioxid från fordon som drivs av medel från fossila källor i en konventionell förbränningsmotor kan emellertid endast marginellt minskas med hjälp av teknisk utveckling. Användning av biologiskt framställt bränsle kan vara en framkomlig väg. Det finns redan dieselbränsle som framställs av rapsolja, vars värde ur miljösynvinkel bör prövas, speciellt för kollektivtrafiken i tätorter. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till främjande av vidare utveckling av sådana produkter.
För att på sikt helt komma bort ifrån utsläpp av koldioxid från trafiken behövs det ett helt nytt tänkande. Ny Demokrati anser att Sverige skall främja andra alternativ. Eldrivna bilar och fordon med vätgasmotorer är exempel på framtidens transportmedel. Även om dessa ligger flera år fram i tiden bör man redan nu bana väg och ytterligare uppmuntra sådana innovationer. Nya regler som skattemässigt gynnar helt rena fordon bör prövas. Regeringen bör därför till riksdagen återkomma med förslag till ändringar i gällande avgaslag.
Ny Demokrati har tidigare i sin särskilda miljömotion En ny miljöpolitik lämnat förslag om sopsortering i hushåll, inom offentliga sektorn och i näringslivet. Det är hög tid att något görs åt det växande sopberget. Det som kan återvinnas bör självfallet återvinnas. Det som kan brännas och ge ett energitillskott bör avskiljas för det ändamålet. Annat kan återföras till naturens kretslopp. Målet bör vara att endast det som inte kan användas på ett vettigt sätt slängs. Det strider mot det sunda förnuftet att elda med korv och andra matrester men slänga rent brännbart trä på soptippen. Sunt förnuft måste in i miljöpolitiken. Med sunt förnuft kan man också få en klok avvägning mellan olika intressen. Miljöministern och övriga i regeringen tvekar alltjämt men något måste faktiskt göras.
Turistpolitiken
Den politiska hanteringen av svensk turism har under de senaste 10 -- 20 åren präglats av en mängd politiska beslut som inte utnyttjat turismens möjligheter för samhällsekonomin. Sett ur ett globalt perspektiv dokumenteras detta av den svenska turistnäringens procentandel av BNP. Den genomsnittliga andelen ligger på 5,5%. Motsvarande andel för Sverige är bara 3 -- 4%. Turistandelen av hushållens totala konsumtion ligger genomsnittligen på 11,4% -- i Sverige 9,6% (enl WTTC).
Turistnäringen sysselsätter i Sverige cirka 235.000 personer och omsätter idag drygt 100 miljarder kronor. Statsverkets intäkter i form av skatter och avgifter har av RSV uppskattats till 63% av omsättningen. Utlandsturism ger oss cirka 17 miljarder i intäkter (svenskarna reser för mer än 30 miljarder per år).
I motsats till många andra länder har Sverige alltså en negativ turistbalans, som de senaste tre åren ökat -- 90--91 med cirka 20%. Orsaken är inte lågkonjunkturen och dåligt väder -- utan sammanhänger med att vi arbetar med en ekonomiskt otillräcklig och splittrad turistbudget. Till detta kommer världens högsta turistmoms.
Sverige bedriver turistpolitik som är precis tvärtemot vad man borde göra. Staten momsbefriar importen (resor utomlands) och momsbelägger exporten (utländska turister som reser i Sverige). Sverige har nu efter skatteomläggningen världens högsta moms på turisttjänster. Normalmomsen i våra europeiska konkurrentländer är 7% på hotell, 10% på restaurang och 6% på personbefordran. Den höga svenska turistmomsen leder till svårigheter för turistindustrin, med både regionalpolitiska och arbetsmarknadsmässiga följdverkningar. Det innebär också en svår belastning för bytesbalansen. Resevalutaunderskottet var 15,6 miljarder 1989 och 18,8 miljarder 1990. I Riksbankens/Konjunkturinstitutets prognos för 1992 blir underskottet 30 miljarder kronor.
För att återställa konkurrenskraften för svensk turistindustri måste turistmomsen anpassas till internationell nivå. Vi förordar därför att hotell- och restaurangmomsen sänks till den nivå som rådde före den 1 januari 1990, dvs 12,87%, och att momsen på personbefordran inklusive skidliftar sänks till 6%. Moms på camping liksom moms på entréavgifter till parker och nöjesanläggningar sänks till 6%. Denna momssats skall självfallet gälla även för cirkus, folkets park och liknande anläggningar vilka idag är momsbefriade.
Staten, företagen och de anställda har förlorat stora belopp på turistmomsen. Alltså skulle man vinna motsvarande belopp om den togs bort. Det brådskar dock.
Övriga besparingar
Organisationsbidrag
Vi har i motion 1991/92:Kr409 fört fram förslag som syftar till en förändring av principerna för organisationsbidragen. I den motionen framhöll vi att organisationsbidragen för 1989 uppgick till sammanlagt 7,5 miljarder kronor. Beloppet grundas på en utredning av statskontoret och är förmodligen de hittills säkraste uppgifterna inom ett område där osäkerheten är betydande. Problemet med organisationsbidragen är att de är av mångahanda slag och att de ges ut för mycket varierande ändamål. Överblick saknas helt enkelt. Statskontoret gjorde ett försök att beskriva problemområdet men kom inte längre än till en övergripande beskrivning.
Statskontoret lämnade dock ett förslag på hur en fördjupad prövning, baserad på uppföljning och utvärdering, kan göras. Kulturutskottet som behandlade vår motion redovisade statskontorets rapport översiktligt och konstaterade att härutöver anvisar riksdagen medel för stöd till organisationer för vitt skilda ändamål och med vitt skilda syften under ett stort antal anslag.
Enligt vår uppfattning är det angeläget att man tar ett samlat grepp om organisationsbidragen. Besparingspotentialen är betydande. En förändring av principerna för organisationsbidragen måste utredas och redan till budgetåret 1993/94 bör en klarare redovisning av de olika bidragen kunna göras. Utredningen bör genomföras i bred parlamentarisk medverkan.
Förläggningskostnader
Regeringen har föreslagit att anslaget för förläggningskostnader räknas upp med 1 357 milj. kr utöver de 1 603,1 milj. kr som beräknades i budgetpropositionen. Anledningen till att förläggningskostnaderna ökar dramatiskt är att det kommit ett mycket stort antal asylsökande, främst från det tidigare Jugoslavien. Enligt tillförlitliga uppgifter är den helt övervägande delen personer som kan betecknas som ekonomiska flyktingar och som inte alls kan komma ifråga för svenskt beskydd. Ekonomiska flyktingar bör avvisas snarast. Det finns ingen anledning att permanenta den nuvarande ordningen. Det extra anslaget bör därför sättas till 700 milj. kr.
Ett annat skäl till att inte okritiskt tillskjuta ytterligare medel till förläggningskostnader är att kostnaderna varierar högst betydligt mellan olika förläggningar. Platserna på vissa förläggningar är betydligt dyrare än på andra. I många fall har avtal träffats med företrädare för invandrarmyndigheten och uthyrare av förläggningar på betydligt sämre villkor för staten än andra kunnat erbjuda. Det är alltså fråga om slarv eller medvetet slöseri med statens medel. Skattebetalarna har ett berättigat intresse av att upphandlingarna blir klart bättre och billigare.
Kostnaderna för att driva förläggningarna kan också bli lägre om de asylsökande får ta hand om städning och annan skötsel som man rimligen kan kräva av dem. Det går att rationalisera och att bedriva en verksamhet som är betydligt billigare än den som förekommer på många håll idag.
Hemspråksundervisningen
Ny Demokrati har vid ett flertal tillfällen framhållit att hemspråksundervisningen inte bör finansieras genom statliga anslag. Det är däremot mycket viktigt att flyktingar och invandrare lär sig svenska vilket sker på annat sätt. Det innebär att staten kan spara 1,3 miljarder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken som förordas i motionen,
2. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjerna för budgetregleringen som förordas i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om att föra en mycket stram finanspolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av Investeringsaktiebolaget Sverige (IABS),
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information till riksdagen om bostadsfinansieringen, 1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna nya huvudprinciper för biståndspolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kompensationen för det s k baltguldet inte skall belasta anslaget G 1 Samarbete med länderna i Central- och Östeuropa för budgetåren 1992/93 och 1993/94, 2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudprinciperna för ett enklare och bättre system för sjukpenningförsäkring och vissa andra socialförsäkringar, föräldrapenning, ersättningar vid arbetsskada, yrkesinriktad rehabilitering och arbetsmarknadsutbildning, arbetslöshetsersättning samt garantilön vid konkurs,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt system med reducerad sjukpenningförsäkring införs redan fr.o.m. den 1 januari 1993 enligt de riktlinjer som i motionen anförts,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt system med reducerad föräldrapenning införs redan fr.o.m. den 1 januari 1993 enligt de riktlinjer som i motionen anförts,
11. att riksdagen omedelbart enligt vad som anförts i motionen initierar en förändring av barnbidragssystemet till ett inkomstrelaterat system som innebär att barnbidrag inte utgår för barn till höginkomsttagare, vilket ger en besparing med 1,2 miljarder kronor för budgetåret 1992/93 om den träder i kraft den 1 januari 1993, i följd varav anslaget F 1 Bidrag till barnomsorg (femte huvudtiteln) kan sänkas med motsvarande belopp,
12. att riksdagen omedelbart initierar åtgärder som syftar till effektivare och bättre resursutnyttjande inom sjukvården genom att avskaffa landstingsmonopolet, Dagmarreformen och genom återinförande av fri etableringsrätt för läkare, vilka åtgärder sammanlagt under budgetåret 1992/93 ger en besparingseffekt på 3 miljarder kronor,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett system med fri etableringsrätt för privatpraktiserande läkare bör införas redan under budgetåret 1992/93, vilket ger en besparingseffekt på upp mot 1 miljard kronor under det första året,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad nyttjandegrad av det fysiska kapitalet, anläggningar och utrustning inom sjukvården, vilket medför en besparing med 2,5 miljarder kronor det första året
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för effektivare barnomsorg,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ålderdomshem,
17. att riksdagen sänker anslaget G 1 Bidrag till service och vård (femte huvudtiteln) för budgetåret 1992/93 med 800 milj. kr.,
18. att riksdagen till Underhållsåtgärder för sysselsättning och tillväxt för budgetåret 1992/93 anvisar 2 000 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således totalt 4 200 000 000 kr.
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även öka satsningen på huvudvägssystemet och borttagande av flaskhalsar mellan storstäderna i Sverige.
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snar utbyggnad av snabbjärnväg mellan Sundsvall och Stockholm,
21. att riksdagen beslutar att minst 2 000 000 000 kr skall överföras från arbetslivsfonden och användas till infrastrukturella sysselsättningsskapande åtgärder på landsväg och järnväg,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om främjande av biobränslen som drivmedel för fordon, 3
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om främjande av alternativa drivsystem för fordon, t ex i form av elmotorer eller vätgasmotorer, 3
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sopsortering i hushåll, inom offentliga sektorn och i näringslivet, 3
25. att riksdagen beslutar sänka hotell- och restaurangmomsen till den nivå som rådde före den 1 januari 1990, dvs 12,87 %,
26. att riksdagen beslutar att momsen på personbefordran inklusive skidliftar sänks till 6 %,
27. att riksdagen beslutar att momsen på camping, entréavgifter till parker och nöjesanläggningar sänks till 6 %,
28. att riksdagen beslutar att moms på cirkus, folkets park och liknande anläggningar sätts till 6 %,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att svensk turistnäring får lika förmånliga spelregler som våra konkurrentländer,
30. att riksdagen hos regeringen begär en skyndsam utredning om organisationsbidragen i enlighet med vad som anförts i motionen,
31. att riksdagen under elfte huvudtitelns förslagsanslag Förläggningskostnader för budgetåret 1992/93 anvisar 657 000 000 kr utöver vad som föreslagits i proposition 1991/92:100 bilaga 12, 4
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingar genom slopad statsfinansiering av hemspråkundervisningen.
Stockholm den 11 maj 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Peter Kling (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Johan Brohult (nyd)
1 Yrkande 5 hänvisat till Bou
2 Yrkande 7 hänvisat till UU
3 Yrkandena 22+24 hänvisade till Jou
4 Yrkande 31 hänvisat till Sfu