Sedan år 1972 har Statistiska Centralbyrån (SCB) ett par gånger årligen låtit genomföra stora partisympatiundersökningar. Tyvärr stoppade 1981 den dåvarande borgerliga regeringen dessa undersökningar, vilka emellertid kunde återupptas sedan riksdagen efter 1982 års val fått en ny majoritet.
Föregående år hotades återigen undersökningarna men räddades av finansutskottet med uppgiften till SCB att uppdragsfinansiera maj-undersökningen 1992. SCB har nu prövat möjligheten att uppdragsfinansiera partisympatiundersökningen men har inte funnit det möjligt för närvarande. Därför borde regeringen under våren 1992 bevilja SCB 1 miljon kr, så att maj-undersökningen kan genomföras.
Ett argument för att lägga ned SCB:s partisympatiundersökningar är att sådana undersökningar ändå görs. Man bortser då från att en del av dessa undersökningar är hemliga och att delvis kommersiella intressen ligger bakom.
SCB-undersökningarna är de överlägset mest omfattande. Det innebär att det också blir möjligt att göra långtgående särredovisningar. Det råder full insyn i de metoder som används och SCB-undersökningar kan också tjäna som korrektiv till andra metodmässigt svagare undersökningar. Småpartier som inte har råd att bekosta egna undersökningar har särskild glädje av SCB- undersökningarna, som också har mycket stor betydelse för den politiska opinionsforskningen.
Det finns en rad nya faktorer som måste vägas in. Sverige befinner sig i ett s.k. systemskifte. Etablerade partier står inför nya utmaningar och nya partier har inträtt som maktfaktorer, så att väljarnas rörlighet ökar. I ett sådant läge är det viktigt att seriösa mätningar av partisympatiernas fördelning och förändring står till allmänhetens förfogande.
Det blir dessutom allt vanligare att olika penningstarka intresseorganisationer och sammanslutningar genom att anlita opinionsundersökningsföretag försöker spegla stämningar och attityder bland allmänheten, som ett stöd för sina uppfattningar. Det framstår som allt viktigare att objektiva mätinstrument av väljaropinioner behålls och att undersökningar inte i huvudsak blir ett medel att påverka opinionen.
Sverige står inför en folkomröstning angående medlemskap i EG. Inför denna är det värdefullt att kunna följa väljarnas attityder och engagemang i EG-frågan. Detta skulle kunna ske med hjälp av SCBs partisympatiundersökningar.
Det finns således många skäl för riksdagen att ge SCB möjlighet att fortsätta den här typen av undersökningar. Vi föreslår därför att SCB beviljas 3 056 000 kr. för partisympatiundersökningar budgetåret 1992/93.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att anslå 3 056 000 kr. till statistiska centralbyrån till partisympatiundersökningar för budgetåret 1992/93.
Stockholm den 24 januari 1992 Lars-Ove Hagberg (v) John Andersson (v) Lars Bäckström (v) Rolf L Nilson (v) Karl-Erik Persson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)