Ett bredare ekonomiperspektiv
Synen på tillväxt och ekonomisk utveckling måste sättas in i ett bredare perspektiv. I traditionell nationalekonomi är tillväxten ett centralt begrepp. Den beskrivs som ökning av bruttonationalprodukten, BNP, och detta framställs ofta som ett mål i sig snarare än ett medel att uppnå ett gott liv för alla. BNP-begreppet har dock åtskilliga brister. Det säger ingenting om hur ''nyttig'' produktionen är -- krig, trafikolyckor och naturkatastrofer kan mycket väl höja BNP. Ej heller säger begreppet något om hur tillväxtvolymen fördelas eller med vilken miljöpåverkan produktionen sker.
Inte minst på arbetslivets område framstår skillnaden mellan ett snävt ekonomiskt tänkande och en bredare syn på tillväxten, dess uppkomst och fördelning, som särskilt tydlig. Det är till exempel lätt att hävda att arbetstidsförkortningar är något vi inte har råd med utan att analysera vilka vinster som samtidigt kan uppnås till följd av minskade förslitningsskador, kortare barnomsorgstider och mer utspridda arbetsresor.
Vi får heller inte förledas att tro att välstånd automatiskt medför välfärd. Då riskerar vi att med Oscar Wildes definition bli cyniker som vet ''alltings pris och intets värde''.
Självfallet kan många problem som vi i dag möter bättre hanteras i en ekonomi där resurserna växer än i en där de minskar, men vi menar att tillväxtbegreppet måste ges en kvalitativ dimension.
Fler kvinnor på ekonomisidorna
Flertalet ekonomer, som deltar i en allmänna debatten har en mycket traditionell syn på ekonomin. De flesta ekonomer på högre befattningar är dessutom män. I inflytelserika miljöer som t.ex. finansdepartementet och finansinspektionen borde bredare erfarenhet och kunskap utnyttjas i mycket högre grad än i dag. De senaste årens erfarenheter av bank- och finansbolagens verksamhet visar t.ex. att en gnutta sunt förnuft inte hade varit ur vägen. En uppvärdering av traditionellt kvinnlig kompetens som kunskap om hushållsekonomi, erfarenhet från barnomsorg och undervisning skulle också kunna få till följd att fler kvinnor kunde beredas plats inom ekonomiska maktcentra.
Ändra utbildningen
Ekonomutbildningen är enligt vår mening alltför inriktad på ett traditionellt ekonomiskt synsätt. Ett sätt att få en vitalare debatt, finna nya lösningar och rekrytera fler kvinnor till högre ekonomisk utbildning skulle kunna vara att öppna dörrarna för alternativa metoder att t.ex. mäta och värdera tillväxt.
Nya analysmetoder
Vi saknar en bredare ekonomisk analys som även innefattar hänsyn till inre och yttre miljö, arbetsmiljö, det obetalda arbetets värde, global rättvisa, fördelning av välståndet och människans behov av trygghet och omvårdnad. Pengar är ett bra mått på mycket i vårt samhällssystem men för att förstå och mäta andra värden än varor och tjänster behöver vi andra måttstockar. En sådan ''alternativ mätmetod'' kan vara att vid budgetarbete ställa sig frågan hur olika, och då särskilt mindre gynnade, grupper påverkas av den tänkta dispositionen av tillgängliga medel. ''Vilka effekter får förslagen för kvinnor, barn, glesbygdsbor eller handikappade?'' är frågor som t.ex. borde ställas. Inte för att dessa grupper måste gynnas av varje enskilt beslut utan för att en sådan analys skulle kunna ge nya infallsvinklar och därmed uppslag till oprövade lösningar.
Miljöräkenskaper
I finansplanen skriver regeringen att den avser att ta fram särskilda naturräkenskaper, samt att redovisning av traditionella ekonomiska data skall kompletteras med miljövärden. Det ligger i linje med krav i tidigare motioner från företrädare för det socialdemokatiska kvinnoförbundet. Till grund för arbete ligger betänkandet ''Räkna med miljön. Förslag till natur- och miljöräkenskaper''. Betänkandet är resultatet av en utredning, som tillsattes av den socialdemokratiska regeringen.
Därför bör regeringen snarast ge SCB, Konjunkturinstitutet och Naturvårdsverket i uppdrag att redovisa sambanden mellan miljö och ekonomi på sina respektive ansvarsområden. Det är också viktigt att Sverige engagerar sig i det internationella arbetet med att skapa en ''grön nationalprodukt''.
Global rättvisa
I vår del av världen har kampen för livets nödtorft ofta ersatts av överkonsumtion och vällevnadssjukdomar. Människor upplever andra brister i sin tillvaro som tid och utrymme för medmänsklighet och hänsynstagande. Vi behöver instrument för att undersöka behoven, formulera krav och utvärdera resultaten. En annorlunda nationalekonomi är ett sådant instrument.
Också i ett globalt perspektiv har vi behov av ett mer modernt sätt att beräkna och värdera tillväxt och utveckling. Det system vi hittills ha utnyttjat har bl.a. resulterat i att flödet av räntor och amorteringar från de fattiga till de rika länderna år 1990 uppgick till 175 mdr dollar, medan resursflödet åt andra hållet uppgick till 51 mdr dollar. Det är alltså, för att citera Inga Thorsson, med mycket betydande belopp som världens fattiga bekostar välståndet i den rika världen.
Att förena materiell tillväxt och rimlig fördelningspolitik i världen med ansvarsfull hushållning med jordens resurser och miljö är en av de viktigaste uppgifterna mänskligheten står inför. Vi behöver då hjälp av en alternativ ekonomi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en bredare syn på tillväxtbegreppet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fler kvinnor på högre statliga befattningar inom ekonomisektorn,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av alternativ ekonomi i ekonomiutbildningen på alla nivåer,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av nya analysmetoder,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av sambanden mellan miljö och ekonomi.
Stockholm den 23 januari 1992 Margareta Winberg (s) Ulla Pettersson (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Lisbet Calner (s) Lena Klevenås (s) Carin Lundberg (s) Inger Lundberg (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU 2 Yrkande 3 hänvisat till UbU