Statistiska centralbyrån (SCB) är central förvaltningsmyndighet för den statliga statistikproduktionen och ansvarar för huvuddelen av denna. Vårt land har ett gott anseende för tillförlitlig statistik.
Behovet av statistik av hög kvalitet kommer att öka. Förändringar av den offentliga sektorns styrsystem mot ett allt mer decentraliserat verksamhetsansvar skapar ökade krav på resultatmätning och resultatanalys.
En särskild utredningsman ser nu över formerna för den statliga statistikproduktionen. En ökad styrning av statistikproduktionen från användarnas sida är att vänta. Behovet av ett samlat och effektivt statligt organ för denna statistikproduktion torde dock inte minska.
SCB har sin verksamhet förlagd till Örebro och Stockholm. Cirka 55 procent av de anställda arbetar i Örebro. SCB:s ledning sitter i Stockholm. En platschef ansvarar för verksamheten i Örebro och därifrån leds också två av SCB:s åtta avdelningar.
Lokaliseringen av delar av SCB:s verksamhet till Örebro under slutet av 1960-talet skedde mot bakgrund av den då svåra sysselsättningskrisen i länet med nedläggning av bl.a. flera skoindustrier. Till en början var det främst rutinarbete som utfördes i Örebro. I takt med att myndighetens uppgifter förändrats har antalet handläggare som arbetar i Örebro snabbt ökat och enheten där har fått en allt tyngre ställning.
Närheten till landets största högskola med bl.a. avancerad utbildning inom samhällsvetenskaper liksom Örebros demografiskt centrala läge har inneburit goda förutsättningar för rekrytering av kvalificerad personal. Verksamheten har också gynnats av Örebros goda väg-, järnväg-, flyg- och telekommunikationer.
Uppbyggnaden av SCB:s verksamhet i Örebro anses vara ett exempel på en framgångsrik statlig lokalisering som dessutom haft stor regionalpolitisk betydelse. En betydande utbyggnad av SCB:s stora kontorshus under senare år gör att all verksamhet i Örebro nu kan bedrivas rationellt under ett tak.
Näringslivet i Örebro län har under de senaste åren på nytt genomgått omfattande strukturförändringar som bl.a. visar sig i en ytterst svag befolkningsutveckling. Det är främst förändringar inom industrin bl.a. i Karlskoga, Hällefors, Ljusnarsberg och Askersund som nu skapar krisstämning. Men även nedläggningen av regementet i Örebro I3 har naturligtvis betydelse för den negativa trenden. Det krävs nu en aktiv regionalpolitik för att hejda en mycket kraftig tillbakagång för länet under de närmaste åren.
En samlokalisering av hela SCB till Örebro skulle ge ett betydelsefullt tillskott av arbetsplatser samtidigt som länets möjligheter att bidra till utvecklingen inom Mälardalsregionen stärks. Inte minst skulle en sådan lokalisering öka konkurrenskraften hos Högskolan i Örebro som redan är den största efter de sex universiteten.
För SCB skulle en sådan lokalisering innebära lägre kostnader bl.a. för personal, lokaler och telekommunikationer. Örebro har f.n. landets bäst utbyggda och säkraste telekabelnät. Det råder inte något som helst tvivel om att statens samlade kostnader för SCB skulle bli väsentligt lägre om hela verksamheten förläggs till Örebro.
Riksdagen har tidigare beslutat lokalisera huvuddelen av SCB:s verksamhet till Örebro, men inte velat flytta hela verket från Stockholm. Det som nu talar för att frågan prövas på nytt är dels de förändringar som kan väntas inom den statliga statistikverksamheten dels det mycket allvarliga läget på arbetsmarknaden i Örebro län. Frågan om SCB:s definitiva och fullständiga flyttning till Örebro har diskuterats under många år varför fakta och argument redan finns lätt tillgängliga. En utredning i frågan bör därför kunna genomföras snabbt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning av förutsättningarna att förlägga hela statistiska centralbyråns verksamhet till Örebro.
Stockholm den 21 januari 1992 Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Håkan Strömberg (s) Inger Lundberg (s) Hans Karlsson (s)