Riksdagen bör besluta att bifalla regeringens proposition samt därutöver besluta att vinstdelningsskatt ej skall tas ut vid 1991 års taxering. Redan inbetalda vinstskatter avseende 1991 års taxering bör snarast återbetalas.
I och med avvecklandet av löntagarfonderna har ett stort hot mot svenskt företagande avvärjts. Det är nu viktigt att fondernas tillgångar skyndsamt omvandlas från kollektivt till individuellt ägande.
I proposition 1991/92:92 föreslår regeringen tre huvudområden för användande av fondernas medel, dels högre utbildning och forskning, dels stimulans till enskilt sparande, dels främjande av små och medelstora företag. Alla dessa områden är av stor vikt för framtida ekonomisk utveckling.
Löntagarfonderna byggdes upp för att överföra makten över produktionsmedlen från de ursprungliga ägarna till de fackliga organisationerna. Konsekvensen av förkastandet av denna idé borde vara att uttaxerade medel återförs till de rättmätiga ägarna.
Denna princip ställer sig också regeringen bakom genom att i propositionen framhålla att: ''Den uppfattning som flera remissinstanser gett uttryck för, att vinstdelningsskatten borde betalas tillbaka till de företag som erlagt den kan i och för sig vara principiellt riktig. Att i efterhand se till att företagen skattemässigt hamnar i samma situation som de skulle om vinstdelningsskatten inte hade införts, skulle emellertid vara förenat med betydande komplikationer.''
Det hade varit bättre om regeringen förklarat varför man föredrar att satsa på högre utbildning och forskning samt stimulans till sparande, framför att med hänvisning till komplikationer avvisa den återbetalning till företagen som regeringen i princip är för.
De förslag regeringen nu för fram baseras på en gemensam motion till riksdagen i januari 1991, 1990/91:Fi213, av Carl Bildt, Bengt Westerberg och Olof Johansson. Det är denna lösning de tre partierna sökt mandat för i valet och det är därför naturligt att nu i regeringsställning framföra dessa förslag i propositionsform.
Avvecklingsförslagen löser dock inte de problem som orimligheten i vinstdelningsskattens utformning fört med sig. Systemet har varit sådant att t.o.m. vissa företag som gått med förlust tvingats betala vinstdelningsskatt. Det gäller t.ex. företag med fastighetsinnehav som ökat i värde med inflationen. I flertalet fall har, sedan uttaxeringen gjordes, dessa fastigheter kraftigt sjunkit i värde.
Dessa orimligheter var kända av motionärerna Bildt, Westerberg och Johansson som skrev: ''Skulle företagen till följd av orimligheter i vinstdelningsskattens konstruktion komma i stora svårigheter får särskilda åtgärder övervägas.'' Något resultat av dessa överväganden redovisas tyvärr inte i regeringens proposition.
I april 92 aktualiseras detta problem ånyo genom att svenskt näringsliv tvingas avstå miljardbelopp i en sista inbetalning till de löntagarfonder som redan avskaffats. Medlen kommer att stanna i AP-fonden, som redan är betydligt större än funktionen som buffert i pensionsystemet kräver och som dessutom f.n. uppvisar en snabb kapitaltillväxt. Med den bristande lönsamhet som många företag har i dag kan denna kvarskattebetalning vara tillräcklig för att somliga av dem tvingas i konkurs. Ett sätt att undvika detta är att stå fast vid vad Bildt, Westerberg och Johansson skrev i januari 1991: ''Fondskatterna bör hanteras på följande sätt. Lagen om upphävande av lagen om vinstdelningsskatt bör ändras så att den upphävda lagen inte heller skall tillämpas vid 1991 års taxering.''
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att vinstdelningsskatt ej skall tas ut vid 1991 års taxering,
2. att riksdagen beslutar att redan inbetalda vinstskatter avseende 1991 års taxering återbetalas.
Stockholm den 21 april 1992 Stig Rindborg (m)