SammanfattningVänsterpartiet avslår regeringens proposition om utskiftning av löntagarfondernas tillgångar och införande av ett premiegrundande allemanssparande.Vänsterpartiet föreslår i första hand att löntagarfonderna läggs ihop med AP-fonderna för att förstärka pensionssystemet kapitalmässigt och därmed trygga pensionerna i framtiden.I andra hand föreslår vänsterpartiet -- om riksdagen avslår förslaget att löntagarfonderna läggs ihop med AP-fonderna -- att fonderna används för satsningar i infrastruktur och för utveckling av ny produktion.
Regeringens proposition
Regeringen tog hösten 1991 första steget för att avveckla löntagarfonderna. Detta får främst ses som en viktig symbolhandling av de borgerliga partierna.
Riksdagens beslut med anledning av proposition 1991/92:36 om avveckling av löntagarfonderna, innebar i korthet att de fem fondstyrelserna avskaffas och ersätts med en avvecklingsstyrelse bestående av fem personer, vilka skall förvalta fondernas tillgångar -- Fond 92-94 (avvecklingsstyrelsen).
Regeringen föreslår att löntagarfondernas tillgångar skall utskiftas i huvudsak till tre ändamål:ett premiegrundande allemanssparandeforskning och högre utbildningfrämjande av små och medelstora företag
I propositionen föreslås ett system för premiegrundande allemanssparande. Med en sparpremie på 1 200 kr skall sparandet stimuleras. Insättningar på minst 2 400 kr skall göras mellan 1 september 1992 och 31 augusti 1994. Dessa belopp spärras sedan på ett konto till utgången av 1997.
Redan till höstens proposition avvisade vänsterpartiet denna typ av sparstimulans. Att på ett mer eller mindre godtyckligt sätt dela ut medel som sparpremier kan vi inte acceptera. För det första är det fel att stimulera sparandet, i en tid när sparandet har en realtivt hög nivå och när den inhemska efterfrågan i stället behöver stimuleras. För det andra innebär detta att löntagarfondernas tillgångar, som i botten är de arbetandes pengar, delas ut till dem som har råd att spara.
Regeringen anmäler även i propositionen efter vilken inriktning forskning och högre utbildning skall få del av löntagarfondernas resurser (ca 10 miljarder). Förslag kommer att föreläggas riksdagen hösten 1992. Dessutom tillsätts en kommitté som skyndsamt skall komma med förslag om hur små och medelstora företag skall få del av löntagarfondernas tillgångar.
Vänsterpartiet har i andra sammanhang redovisat alternativ för forskning och utbildning. Frågan om hur små och medelstora företag skall stödjas med bl.a. riskvilligt kapital vill vi hänvisa till de riskkapitalbolag som vänsterpartiet tidigare förordat.
Löntagarfondernas uppgång och fall
Löntagarfonderna har sin upprinnelse i 1970-talets intensiva debatt om hur ekonomin och arbetslivet skulle demokratiseras. Centrala frågor var hur man bäst skulle kunna skapa en motvikt mot den starka privata kapitalkoncentrationen i Sverige samt hur de anställda lokalt och regionalt skulle kunna få inflytande över företagens investeringar.
Detta skulle ge de anställda makt, ta tillvara och öka deras engagemang i arbetet och dessutom leda till långsiktiga samhällsnyttiga investeringar, som också tryggade sysselsättningen. Ett annat tema, framför allt i den socialdemokratiska delen av debatten om löntagarfonderna, var att dessa skulle bidra till den solidariska lönepolitiken och verka återhållande på lönekraven genom att fondmedlen togs från löneutrymmet.
Vänsterpartiet (vpk) hade egna fondförslag, vilka byggde på följande principer:De anställdas makt skall öka på bekostnad av kapitalägarnas.Pengarna skall inte tas av lönerna utan av kapitalet.Fonderna skall främst användas för produktiva investeringar och för att inrikta produktionen efter människors behov, social nytta och miljömässiga hänsyn.
Annat som betonades var: Full sysselsättning; hushållning med energi, natur och miljö; utveckling av yrkeskunnande och progressiva teknologiska lösningar; höjning av förädlingsgraden i industrin; utbyggnad av infrastruktur; m.m.
I förslagen ingick också möjligheten att inrätta lokala fackliga investeringsfonder.
De många olika förslag som förekom i debatten utmynnade i ''de reellt existerande'' löntagarfonderna -- krångliga, utslätade konstruktioner, som bara hade ytliga likheter med de stolta parollerna, och som inte kunde leva upp till de förväntningar som väckts. Fonderna har inte kunnat väcka entusiasm hos någon. De har snarast varit en belastning för arbetarrörelsen.
Löntagarfonderna blev däremot symboler, som borgerligheten och näringslivet har kunnat samlas kring i sin gemensamma kamp mot arbetarrörelsen. Man måste konstatera att deras kampanjer varit framgångsrika.
Alternativet till regeringen
Löntagarfonder i socialdemokratisk tappning, som en väg till ekonomisk demokrati och förnuftig produktion, har visat sig vara en återvändsgränd! Vi har bevittnat ett socialdemokratiskt misslyckande.
De visioner och behov, som fonderna byggde på är däremot lika aktuella idag som för 20 år sedan!
Vänsterpartiets alternativ utgår från att löntagarfondernas tillgångar är de arbetandes pengar. De pengar företagen betalat in till löntagarfonderna har tagits ur det s.k. tillgängliga löneutrymmet. Tillgångarna skall därför tillbaka till de som rättmätigt borde ha tillgång till dessa. Det kan ske på flera sätt: Ett är att de går in i AP- fonderna och säkrar pensionerna. Ett annat alternativ är att de satsas på att skapa nya jobb.
Vänsterpartiets förstahandskrav:Lägg samman löntagarfonderna med AP-fonderna.
Det är uppenbart för alla att pensionssystemet är utsatt för stora påfrestningar och att det kommer att kräva stora kapitaltillskott i framtiden. De nuvarande AP-fonderna åläggs genom sina reglementen begränsningar, t.ex. av rätten att göra placeringar i aktier, vilka inte gäller för försäkringsbolagen. Dessa begränsningar minskar också möjligheten till hög avkastning på fondmedlen.
Vi föreslår att löntagarfonderna integreras fullt ut med AP-fonderna och att dessa nya fonder ges vidgade placeringsmöjligheter som medger placeringar i aktier. Dessa nya fonder skall också ha samma möjlighet som löntagarfonderna har idag att överlåta rösträtt för aktier till fackliga organisationer.
Vänsterpartiets andrahandskrav:Satsa på infrastruktur och ny produktion.
Skulle riksdagen besluta att löntagarfondernas tillgångar skall utskiftas och inte ingå i AP-fonderna, anser vi att tillgångarna bäst används för satsningar i infrastruktur och för utveckling av ny produktion.
En variant som bör prövas är att inrätta företagsanknutna ''allemansfonder'', dit de nuvarande fondernas aktier går under förutsättning att de anställda i samråd med befintliga ägare och styrelse presenterar en investeringsplan som ger fler jobb.
I denna ''särskilda allemansfond'' skulle utdelningen på fondaktier användas på något allmännyttigt sätt som kom alla löntagare till godo. Man kan tänka sig att avkastningen går till pensionsfonderna, men också till utbildning i företagsledning och ekonomi för dem som skall företräda personalaktierna på stämman. Att utdelningarna skulle gå till de anställda som privatpersoner blir orimligt, då det skulle gynna de anställda på företag vilka beslutar om höga utdelningar istället för att låta pengarna stanna i företaget.
De anställdas inflytande över strategiska beslut är viktigt. Långsiktiga strategier som betonar sysselsättningsaspekter måste prioriteras före kortsiktiga intressen av högre utdelning och värdestegring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag i proposition 1991/92:92 om utskiftning av löntagarfondernas tillgångar m.m.,
2. att riksdagen hos regeringen begär att förslag utarbetas om löntagarfondernas integrering med AP-fonderna i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen -- vid avslag på yrkandena 1 och 2 -- som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av löntagarfondernas tillgångar för satsningar i infrastruktur och ny produktion m.m.
Stockholm den 21 april 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Lars-Ove Hagberg (v)