I löntagarfondsdebatten var högerns huvudargument att löntagarfonderna innebar steget in i en öststatsekonomi, taggtråden skulle rullas ut i vårt lilla land. Som vanligt när högern försöker skrämmas för socialdemokratiska demokratiserings- och jämlikhetsreformer visade verkligheten att deras skräckpropaganda var just skräckpropaganda och ingenting annat. Ingen av de skräckvisioner som målades upp med breda och grälla penseldrag har blivit verklighet. Varken ''onda socialdemokratiska politiker'' eller ''enfaldiga fackpampar'' har tagit över svenskt näringsliv. Vi har inte heller fått en kommunistisk kommandoekonomi. Däremot har det rabiata löntagarfondsmotståndet gjort det mycket svårt för företagen att utnyttja den resurs som fonderna skulle ha kunnat vara.
I proposition 1991/92:36 påstår regeringen -- utan att bevisa sina teser -- att löntagarfonderna inte levt upp till de mål som riksdagen beslutade om hösten 1982. Det paradoxala är att den borgerliga regeringen, vars motstånd mot löntagarfonderna grundade sig på avståndstagande mot såväl de fastställda målen som medlen för löntagarfonderna, tar bristande måluppfyllelse till intäkt för att avskaffa fonderna.
I denna som i så många andra frågor är den borgerliga regeringen fången i sin egen myt. Resultatet blir en kamp mot väderkvarnar, när det skulle behövas konkreta och verkningsfulla åtgärder grundade på verkligheten och inte på myter. Vad som behövs i Sverige idag är bl.a. åtgärder för att öka samhörighet och samsyn i samhället och i näringslivet, inte större klyftor och konfrontation.
I dagsläget är det av stor betydelse att de expansiva mindre företagens behov av eget kapital tillgodoses. Detta behov är mera akut i många livskraftiga småföretag än de skattelättnader som regeringen tidigare drivit igenom. Avskaffandet av löntagarfonderna tar bort en möjlig finanseringskälla till förfång för utveckling och sysselsättning. De mål som lades fast av riksdagen 1982 är fullt relevanta också idag. Den marginella demokratisering som löntagarfonderna innebar står inte i någon rimlig proportion till det politiska ståhej de föranledde. Mot bakgrund av den rådande politiken -- som ensidigt favoriserar arbetsgivarnas intressen -- har löntagarfondstanken fått ny aktualitet. Löntagarfondstanken bör utvecklas i stället för att avvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avslå proposition 1991/92:92,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om löntagarfondernas utveckling för att uppnå demokratisering och sysselsättning.
Stockholm den 9 april 1992 Bengt-Ola Ryttar (s)