Innehållsförteckning 1. Ny Demokratis ekonomiska grundsyn2 2. Inledning3 3. Regeringens politik4 4. Den ekonomiska politiken5 4.1 Konjunkturbedömning5 4.2 Den offentliga sektorn6 4.3 Privat sparande7 4.4 En ny biståndspolitik7 4.5 En effektivare arbetsmarknadspolitik7 4.6 Arbetslivsfondens resurser8 4.7 Organisationsstödet8 4.8 Presstödet8 4.9 Partistödet9 5. Penning- och valutapolitik9 6. Finanspolitiken9 7. Budgetpolitiken9
Hemställan20
1. Ny Demokratis ekonomiska grundsyn
Sverige av i dag är ett skatteextremistiskt samhälle. Ingenstans är skattetrycket högre. Ny Demokrati vill ge mer till folket och mindre till stat och överhet.
Det sammanlagda skattetrycket bör sänkas så snabbt som möjligt. Målet bör vara att komma från 57 % till 47 % av BNP. Det realistiska i målet torde framgå av att 2:an i skatteligan (Danmark) ligger på 48 % och Europa i genomsnitt på 40 %.
Privatisera staten -- lägg ner landstingen -- rationalisera kommunerna! Detta var ett av Ny Demokratis budskap under valrörelsen. Man ville avfärda det som populism. Budskapet är dock ytterst seriöst och sammanfattar på ett enkelt sätt vad som nu måste göras. I regeringens budgetproposition är det egentligen bara privatiseringen av statlig verksamhet som kommer med.
I statsfinanserna måste vi lära oss att göra skillnad på utgifter i form av investeringar (med lönsamhet) och kostnader (där slantarna försvinner). Till lönsamma investeringar kan man givetvis låna medan lån till konsumtion är ett direkt hot mot statsfinanserna.
Att införa balansräkningar och vinst- och förlusträkningar i offentlig verksamhet skulle ge de verktyg som är en grundförutsättning för att kunna rationalisera och optimalt utnyttja det enorma kapital som i dag är bundet inom den offentliga sektorn.
Företagsamheten måste främjas på ett produktivt och snabbt verkande sätt. Långsiktiga åtgärder måste kombineras med snabbverkande åtgärder. Sysselsättningskrisen är i dag inte om tre år.
Angrip arbetslösheten med praktiska helt möjliga åtgärder av typen: tidigareläggning av investeringar i infrastruktur och utbildning, införande av ungdomslöner och förlängd provanställningstid.
Samtidigt måste vi inse att det finns en stor svart sektor i den svenska ekonomin helt enkelt därför att det inte lönar sig att driva hederlig företagsamhet. Vi motionerar här om realistiska förändringar i skatter, diverse pålagor och uppgiftsraseri. Det måste bli lätt för den lille företagaren att driva sin verksamhet och anställa flera.
Konkurrens överallt och konkurrens på lika villkor. Detta är två mycket väsentliga aspekter på ett framgångsrikt framtida Sverige. Monopolen måste givetvis bort vare sig de är privata eller offentliga. Konkurrens ger bättre service, billigare produkter, högre kvalitet. Det finns egentligen bara vinnare.
Konkurrensen måste dock ske på lika villkor. Den nationella masochismen måste bort! Vi måste sluta straffa oss själva i den internationella konkurrensen genom höga miljöavgifter, energiskatter och momsbeläggning av exporten (turistmomsen är ett strålande exempel).
Ny Demokratis förslag om utnyttjandet av löntagarfondernas tillgångar till i första hand en investerings- och utvecklingsbank är ett förslag som kraftfullt skulle kunna bidra till lösning av de stora strukturella problem som finns på finansmarknaderna i dag. Bankkrisens skadeverkningar skulle kunna begränsas, småföretag få nödvändiga krediter, nya företag och projekt kunna startas, pengar finnas tillgängliga för utveckling. Kan en sådan motion avfärdas bara för att den kommer från fel håll?
Utgiftssänkningar är givetvis nödvändiga för att skapa utrymme för skattesänkningar. Bördan måste fördelas. Ny Demokrati stöder i mångt och mycket budgetpropositionens förslag men till vissa delar ifrågasätter vi den. Detta ifrågasättande kan värderas till 2 miljarder kronor. 2 miljarder besparingar som vi icke vill diskontera.
Vi finner budgetpropositionen alltför ensidig. Förslagen riktas åt ett håll och präglas av en idé (den enda vägen?!).
I motion efter motion föreslår vi hur man skall angripa politikens egen självutnämnda värld. Skattebetalarnas pengar används till diverse organisationsstöd = över 13 miljarder per år!
Partistöd = ca 1 miljard per år om man räknar in allsköns förmåner, service och gratishyror.
Presstöd på cirka 500 miljoner kronor per år och därtill momsbefrielse för dagspressen! I en fri demokrati med oberoende yttrandefrihet. . .
Landstingen som är en byråkratisk, politisk organisationsnivå som inte behövs men där skattebetalarna får lägga ut ca 5 miljarder per år.
Om sociala förmåner ifrågasätts -- ofta med rätt och av nödvändighet -- så får det inte heller finnas andra heliga kor. U-hjälpen, hemspråksundervisningen och andra kontraproduktiva utgifter måste allvarligt ifrågasättas, diskuteras och enligt våra motioner läggas om resp. avvecklas.
De satsningar som görs skall göras på sådant som är förnuftigt, som bidrar till personlig frihet och hänsyn till andra och som därför stöds utav politikernas uppdragsgivare, det svenska folket. Därför är satsningar i Baltikum, satsningar på Östersjöns miljö, satsningar på de sämst ställda av pensionärerna inom Sverige självklarheter.
Ny Demokrati sätter stor tilltro till dynamiken och de dynamiska effekterna. Socialismen och kollektivismen tycks dock sitta djupt i det svenska samhället. Självklart skall ett samhälle präglas av dynamiska effekter. Vad annat är utveckling? Varför annars går somt bra och somt dåligt?! Hur kan annars ränteläget påverka folks beteende. Eller en devalvering? Vad om inte dynamiska effekter är orsaken till att ett icke budgeterat underskott i 50-miljardersklassen håller på att växa fram för verksamhetsåret 1991/92?
Enligt vår uppfattning kan man inte tro på marknadsekonomin utan att tro på de dynamiska effekterna. Vi har trots detta icke diskonterat några dynamiska vinster på våra förslag!
I marknadsekonomi inbegriper vi däremot inte att landets största bolag går ihop med ett av de största bolagen och bildar ett jättekonglomerat utan synergieffekter. Än värre om detta konglomerat får finansiella proportioner som gör att det kan köpa på sig allt större delar av det fria näringslivet. En sådan affär visar däremot på nödvändigheten av skärpt konkurrenslagstiftning!
2. Inledning
Den ekonomiska politiken måste inriktas på att skapa goda förutsättningar för våra företag att kunna verka och utvecklas. Lägre skatter och avgifter samt minskad byråkrati är viktiga medel för att skapa riktiga konkurrensförutsättningar och därmed lägga grunden för ökad sysselsättning.
Den nya regeringen är på rätt väg men Ny Demokrati vill gå snabbare fram. Detta kräver en mycket stram utgiftspolitik, vilket är en besk men nödvändig medicin. Det är dock mycket viktigt att de därmed frigjorda resurserna användes på ett tillväxtfrämjande sätt och kommer alla till del.
Sverige är ett av världens rikaste länder och har en lång industriell tradition men har tappat marknadsandelar. Industrins konkurrensläge i förhållande till omvärlden har successivt försämrats, vilket måste åtgärdas.
Mycket beror på det höga skattetrycket, 56 % av BNP (1991) när genomsnittet i Europa ligger på ca 40 %, d.v.s. i de länder som vi främst skall konkurrera med, därför måste skattetrycket sänkas med 1--1,5 % per år av BNP.
Det är således mycket viktigt att informera medborgarna om de ekonomiska lagarna och deras samband för att skapa förutsättningar och förståelse för de åtgärder som måste vidtagas. Vi föreslår därför, att man i vårt förträffliga TV- medium -- i utbildningsradions regi -- genomför en förenklad utbildning i nationalekonomi, pedagogiskt upplagd och relaterad till en vanlig hushållsbudget.
Det råder i dag stor politisk enighet om Sveriges anslutning till EG. Det är bra, men även där behövs bättre information, vilken kan ges på liknande sätt och som även skulle motverka grogrunden för EG-motståndarna.
En annan viktig förutsättning både för konkurrenskraft och EG-anslutning är väl fungerande kommunikationer. Det är därför lämpligt att man nu under rådande lågkonjuktur investerar i infrastrukturen. Detta är också ett sätt att minska arbetslösheten. Satsningar av detta slag är investeringar och inte en kostnad över årsbudgeten.
Den ekonomiska politikens viktigaste uppgift är att skapa förutsättningar för företagen att verka och kunna expandera, vilket innebär ökad sysselsättning och därmed tryggad ekonomi för alla. En viktig del i detta är att ge de små och medelstora företagen tillgång till riskkapital, vilket i dag är en bristvara p.g.a. affärsbankernas situation. Det är därför viktigt att använda det kapital som finns tillgängligt -- nämligen det samlade löntagarfondskapitalet -- på rätt sätt, vilket enligt vår uppfattning är att utnyttja en väsentlig del av detta kapital som egenkapital i en privat investeringsbank -- se våra motioner om investeringsbanken.
3. Regeringens politik
Vi delar regeringens politiska grundsyn och det systemskifte som den leder till. Vi anser dock att man bör gå snabbare fram med utgiftsminskningarna för att skapa utrymme för ytterligare skattesänkningar. Dessa skall då utgöras av tillväxtfrämjande skattesänkningar som t.ex. en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna. Vi anser därför att skattesänkningstakten bör vara 1--1,5 % av BNP per år.
En omprövning av budgetperioder till kalenderår bör övervägas samtidigt som ett långtidsperspektiv, på minst 3
år, införes.
Den tillsatta utredningen av pensionssystemet hälsar vi med tillfredsställelse. Vi anser att ett pensionssystem av försäkringskaraktär bör övervägas.
Det är bra att regeringen avser att lägga fram förslag till skärpt konkurrenslagstiftning med ett konkurrensverk. Det är av stor vikt att detta nya verk får ordentliga resurser och framför allt kraftfulla påföljdsbefogenheter.
Regeringens tankar på ett insättarskydd är bra men det bör skyndsamt utredas för att snabbt kunna införas. Det kapitaltillskott och den garanti som ställts till bankernas förfogande var nödvändiga, men information och beslutsunderlag till riksdagen var otillfredsställande.
Arbetsmarknadspolitiken måste få en ny och effektivare inriktning som bättre tar vara på både mänskliga och ekonomiska resurser. En total översyn av arbetslöshetsförsäkringen välkomnas.
Inriktningen på att stödja och underlätta för de små och medelstora företagen är en riktig och nödvändig politik men riskkapitalförsörjningen har inte fått en tillfredsställande lösning. Ny Demokratis förslag till en privat investeringsbank med en del av löntagarfondskapitalet som egenkapital bör beaktas. Vidare bör det ges möjlighet för privatpersoner att kunna dra av förluster i rörelse mot inkomst av tjänst, vilket kraftigt skulle öka tillgången på riskvilligt kapital.
Det bör noga bevakas hur arbetsgivarnas kostnad för arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen slår, då man på goda grunder kan anta att kompensationen är otillräcklig, särskilt för småföretagen.
Ny Demokrati motsätter sig att medborgarnas ersättningsdel av tandvårdskostnaden förändras.
Arbetsskadeförsäkringen har vuxit på ett orimligt sätt och måste få en total översyn eftersom den i många fall har använts på icke avsett sätt. Det är mycket viktigt att rehabilitera så många som möjligt.
Våra fattigpensionärers situation måste förbättras. Det är inte rimligt att de som byggt upp vårt samhälle skall leva sin sista tid på pensioner, som ligger på eller under existensminimum. Vidare måste reglerna för pensionärernas förmögenhetsskatt ses över då de genom diskriminerande avdragsregler betalar mer förmögenhetsskatt än övriga medborgare.
Vi delar regeringens uppfattning att bostadssubventionernas tillväxt måste hejdas. Vi vill samtidigt framhålla att det är mycket viktigt att man redan nu anger en tillräckligt lång tidsrymd samt takten på en avveckling så att berörda får rimlig tid för en omställning.
4. Den ekonomiska politiken 4.1 Konjukturbedömning
Vi är inne i den djupaste lågkonjunkturen i mannaminne. De flesta konjunkturbedömare tycks vara eniga om att den kommer att fortsätta under hela 1992 och en bit in i 1993 d.v.s. troligen under större delen av budgetåret 1992/93.
Detta leder till fortsatt hög arbetslöshet med tillhörande höga arbetsmarknadskostnader. Det enda positiva är, att inflationen i Sverige kommer att vara låg.
En sänkning av arbetsgivaravgifterna skulle därför ha stor betydelse för de små och medelstora företagens utveckling, när den internationella konkurrensen hårdnar som en följd av Sveriges kommande integrering i EG.
Näringslivets samlade produktion beräknas sjunka med ytterligare nästan 2 % och BNP blir närmare 1,5 % lägre 1992 än 1991. Exporten av varor fortsätter således att gå tillbaka 1992, även om marknadsandelsförlusterna inte blir fullt så stora som 1989-- 91.
Bruttoinvesteringarna är den främsta faktorn bakom nedgången i BNP, varför det är mycket viktigt att stimulera en ökning av investeringarna. Utvecklingen i tillverkningsindustrin pekar mot att det förekommer en betydande avindustrialisering i Sverige. Investeringsincitamenten är små med tanke på den svaga efterfrågan och det fallande kapacitetsutnyttjandet. Realkapitalstocken kommer fortsätta att minska i Sverige. Investeringarna beräknas minska under perioden 1991-1992 med 30--35 % för att hamna på samma nivå som för 20
år sedan.
Det finns en betydande investeringspotential hos många utländska företag och kanske då framför allt japanska. Dessa möjligheter bör Sverige bättre bevaka, då vi med hänsyn till vår höga tekniska standard, vår industrikompetens och vårt förbättrade kostnadsläge borde framstå som ett intressant investeringsalternativ. En bättre och riktad information och lobbyverksamhet bör därför omgående genomföras. Därför bör man t.ex. positivt medverka till att ett Japan-center i Stockholm snarast kommer till stånd, gärna med en eller flera japanska banker.
4.2 Den offentliga sektorn
Beslut har nu tagits, som möjliggör utförsäljning av statlig egendom, vilket måste ske med förnuft och vid rätt tidpunkt för att erhålla bästa möjliga pris. Det är därför inte säkert att detta kan bidraga till budgeten 1992/93.
Landstingen bör läggas ned och hela den byråkratiska delen kan tas bort. Sjukvården, d.v.s. själva produktionen av sjukvården, ges andra huvudmän, nämligen kommuner, stat och i allt snabbare takt kooperativ och privata företag. När sjukvårdshuvudmännen själva får bestämma, får vi en bättre och effektivare sjukvård utan ökade anslag. Detta belyses ytterligare i våra motioner om privatisering av offentliga sektorn, producentoberoende sjukvårdsorganisation och ålderdomshem.
Kommunerna kan rationaliseras. Vi vet ju, att alla stora företag kan rationaliseras kraftigt. Den störste arbetsgivaren i de flesta kommuner är, om inte landstinget ligger där, kommunen själv. Utred vad som inte kan privatiseras och utsätt allt övrigt för konkurrens. Engagera gärna kommuninnevånarna. Det är ju de, som blir berörda av de beslut som skall fattas, och där finns mycken kreativitet att ta vara på.
Slopa alla monopol -- statliga, kommunala, kooperativa, fackliga och privata -- utom de, som är absolut nödvändiga i en demokrati. Vi måste även vara ytterst vaksamma mot karteller och oligopol, då dessa är till stor skada för konsumenterna. Detta gäller givetvis i lika hög grad det fria näringslivet. Den fria konkurrensen måste skyddas med effektiva lagar, vilket är ett av de få områden, som måste stärkas för att upprätthålla en fungerande konkurrens. Det kan vara lämpligt att studera det amerikanska systemet, som vi vet fungerar effektivt.
4.3 Privat sparande
Genom successivt minskade skatter skapas förutsättning för ett privat sparande, som är mycket viktigt -- i första hand för den enskilde, men även för samhället.
En betydelsefull form av sparandet är sparande till egen bostad, som måste främjas genom att successivt slopa fastighets- och förmögenhetsskatten. För att ytterligare bredda möjligheterna till en egen bostad bör en omvandling av hyreslägenheter till bostadsrätts- och ägarlägenheter stimuleras.
Ett annat mål för ett ökat sparande bör vara att skapa förutsättningar för privatpersoner att köpa nyemitterade aktier och på så sätt öka det privata ägandet i svenskt näringsliv och ge företagen ökad tillgång till riskkapital. Det förutsätter dock att dubbelbeskattningen av aktieutdelningar avvecklas samt att reavinstbeskattningen lindras. Att samtidigt ge möjlighet för privatpersoner att kunna dra av förluster i rörelse mot inkomst av tjänst skulle kraftigt öka tillgången på riskkapital till våra små och medelstora företag. Ett ökat privat pensionssparande bör stimuleras.
4.4 En ny biståndspolitik
Biståndsbehoven är omättliga, men vår biståndspolitik är felaktig och stelbent. Vi behöver bättre kunna kontrollera att hjälpen når fram till de rätta mottagarna -- det vill säga befolkningen. SIDA:s verksamhet, prioriteringar och organisation måste ifrågasättas. I dag går en stor del av Sveriges bilaterala stöd till enpartistater. Prioritera humanitära insatser och katastrofhjälp. Vi skall hjälpa människor och inte regeringar, varför en större del av bistånden bör kanaliseras genom de etablerade hjälporganisationerna. Då vet man med större säkerhet att hjälpen verkligen når de hjälpbehövande.
Varför vägrar regeringen att använda biståndsmedel att hjälpa våra grannar i öster, när katastrofen står för dörren? Om vi inte omgående ger en kraftfull hjälp, kan vi få se en folkvandring av en omfattning, som saknar motstycke i historien.
Enligt vår uppfattning bör miljösatsningar bli en viktig del av vår internationella stödverksamhet. Här finns en möjlighet att satsa våra pengar på ett förnuftigt sätt.
Vidare föreslår vi i vår motion förslag till ny biståndspolitik, att man inför en ny princip för vår bilaterala biståndspolitik.
4.5 En effektivare arbetsmarknadspolitik
Den nuvarade lågkonjunkturen kommer sannolikt att pågå under större delen av 1992, varför man borde pröva nya former för arbetsmarknadspolitik. Det är bra att vi har system som till viss del skyddar de arbetslösa ekonomiskt, men leder tyvärr i liten utsträkning till produktivt arbete. Vi har därför bl.a. lagt fram ett förslag i vår motion. En effektivare arbetsmarknadspolitik, som syftar till att bereda produktivt arbete för tusentals arbetslösa utan ökade kostnader för staten.
4.6 Arbetslivsfondens resurser
För att skapa förutsättning för tillväxtfrämjande skattesänkningar föreslår vi i vår motion Arbetslivsfondens resurser att ca hälften av fondens samlade medel, 6 Mdr, används till detta ändamål.
4.7 Organisationsstödet
Den sammanlagda kostnaden för organisationsstödet är drygt 13
Mdr, men uppföljningen och utvärderingen av bidragen är dålig för att inte säga obefintlig. Därför finns det just inga underlag för statsmakten att ompröva bidragen som i stället schablonmässigt räknas upp varje år. Det har nu gått så långt att många bidrag kommit att uppfattas som ett generellt stöd till organisationen och att staten -- eller kommunen eller landstinget -- fått någon sorts offentligt ansvar för den verksamhet som organisationen bedriver!
Det finns inget samband mellan bidragens storlek och utveckling av antalet föreningsmedlemmar. Nuvarande uppläggning missgynnar nya organisationer med nya framtidsinriktade idéer.
Det finns egentligen inga som helst garantier för att föreningar, som får bidrag, är levande i bemärkelsen att de engagerar medborgarna.
Dessutom plottras mycket av stödet bort på allehanda lokala företeelser vilket givetvis medför oproportionerligt höga förvaltningskostnader.
Medlemmars egna avgifter har genom bidragen fått allt mindre betydelse för föreningarnas ekonomi, vilket hotar föreningarnas frihet och deras funktion som banbrytare för nya idéer.
Det är nödvändigt att reformera hela systemet för förenings- och organisationsstöd. Skattebetalarnas medel kan definitivt utnyttjas effektivare. Principer för bidragsgivning, beslutsunderlag och icke minst uppföljning av beslutade bidrag måste förbättras.
De enorma belopp som utbetalas hänger givetvis samman med att föreningslivet antagit enorma proportioner, och vice versa. I dag finns det föreningar för nästan varje tänkbart behov. Ungefär 200.000 föreningar på riks-, regional och lokal nivå, som tillsammans har mer än 31 milj. medlemmar.
Organisationsbidragssystemet måste reformeras.
4.8 Presstödet
Av svårbegripliga skäl -- i varje fall i en demokrati -- gäller mycket speciella regler och subventioner för svensk dagspress. Sålunda är dagstidningarna genomgående momsbefriade (så ej veckotidningar). Vidare utdelas stora summor av skattebetalarnas pengar i form av s.k. presstöd. År 1991 utbetalades icke mindre än 450 miljoner kronor i presstöd.
Det finns anledning misstänka att särreglerna för dagspressen inte kommit till för att i första hand skydda det fri ordet, den fria opinionsbildningen och konsumenternas bästa utan att den som så mycket annat skall tillfredsställa de stora särintressena inom det ekonomiskt politiska etablissementet.
I en situation där Sverige efter den beryktade skattereformen högtidligen momsbelagt alla varor och tjänster utan hänsyn till huruvida Sverige som nation kan tjäna på det eller inte är det märkligt med undantaget för dagspressen.
Det fria ordet görs beroende av de politiska makthavarnas beslut... Hur fritt blir det ordet?
I ett land där man just skall bryta gamla socialistiska planekonomiska tankebanor subventioneras det fria ordet... planekonomiskt!
I ett land där hart när varje dagstidning har en klar partipolitisk bindning beslutar partipolitikerna om subventioner och skattelättnader.
I ett land vars nya regering högtidligen anför skäl för fri konkurrens och mot statlig styrning... styrs den opinionsbildande dagspressen genom statliga beslut.
Det finns ännu fler sätt att visa att presstödet inte hör hemma i ett fritt, öppet, demokratiskt land och att det därför förhoppningsvis är dags att ta bort presstödet i Sverige.
4.9 Partistödet
I förslaget till statsbudget har 140 272 000 kronor i form av ett förslagsanslag avsatts till stöd för politiska partier (andra huvudtiteln H 3). Medelstilldelningen sker enligt lagen om statligt stöd till politiska partier.
Ny Demokrati har i en särskild motion lämnat sin grundläggande syn på såväl det statliga som det kommunala stödet till politiska partier. Stödet bör för budgetåret 1992/93 sänkas till 80 procent av det nuvarande stödet och därefter till 60 procent för budgetåret 1993/94 och till 50 procent för budgetåret 1994/95, allt i dagens penningvärde.
Eftersom medelstilldelning sker enligt lag kan det bli erforderligt att ändra lagen för att tillgodose syftet med motionen.
5. Penning- och valutapolitik
Sveriges valutapolitik är nu fast och knuten till ecun med sikte på det europeiska växelkurssamarbetet EMS. Slutmålet är ett fullvärdigt medlemsskap i EG. En devalvering är numera utesluten och vi bör redan nu ställa in oss på de regler som gäller inom EG för de fasta växelkurserna.
6. Finanspolitiken
För att dämpa pris- och kostnadsökningar måste det föras en stram finanspolitik. Detta är även nödvändigt för att inte valuta- och penningpolitiken skall ta över och korrigera med höga räntor. Det är viktigt att de därmed frigjorda resurserna används på ett tillväxtfrämjande sätt och kommer alla till del.
7. Budgetpolitiken
I stort delar Ny Demokrati regeringens politik, som även innebär början till en nödvändig systemförändring. Vad vi vänder oss emot är att regeringen inte bedriver denna politik med tillräcklig kraft. Vår motion visar hur flera besparingar och större skattesänkningar kan åstadkommas.
Likaså delar vi regeringens uppfattning att den ekonomiska politiken måste vila på marknadsekonomins grund, som kan skapa ekonomisk välfärd. En ekonomisk välfärd kan bara skapas ur det mervärde, som företagare skapar tillsammans med sina anställda.
Enligt vår mening måste detta arbete bedrivas med mycket större snabbhet än vad regeringen gör. Det är viktigt att både avreglera och privatisera den svenska ekonomin samt att öka konkurrensen och att snabbt förändra den arbetsrättsliga lagstiftningen, så att företagare vågar anställa folk och öka sysselsättningen. Alla åtgärder måste dock vidtagas på ett fördelningspolitiskt riktigt sätt.
Här följer en kortfattad redovisning av vår politik för de huvudtitlar som hittills inte har berörts.
Justitiedepartementet
I en demokrati är det grundläggande att alla lagar stiftas utifrån principen om full yttrandefrihet, informationsfrihet och fri opinionsbildning. Så har emellertid inte skett i Sverige. Yttrandefrihetsgrundlagen och kabellagen som antogs hösten l99l under den sittande regeringen innehåller begränsningar som inte är godtagbara i ett demokratiskt samhälle. Det statsägda monopolföretaget Sveriges radio förhindrar också medborgarna att utöva sina demokratiska rättigheter. Det är anmärkningsvärt att dessa grundläggande demokratifrågor så illa beaktas av en borgerlig regering. Ny Demokrati anser att staten inte skall äga några massmedier. I motionen om fri radio och TV -- Släpp etermedierna fria! -- ges ett förslag till hur etermedierna kan befrias från politiskt inflytande. Bl a föreslås utförsäljning av TV2, P2, P3, lokalradion och utbildningsradion. Denna skulle tillföra statskassan ca 2 miljarder.
En annan av den demokratiska statens viktiga uppgifter är att ge medborgarna fysisk trygghet och säkerhet. Vi måste därför satsa stort på bekämpning av narkotikamissbruk och gatuvåld samt straffa brottslingarna och skydda brottsoffren. Regeringens förslag går i den riktningen. Vi anser dock att förslagen bör skärpas. Internerna skall i möjligaste mån få arbeta och därigenom betala för sina förseelser. Strafftidens längd skulle kunna utgöras av den tid det tar att efter avdrag för skatt, mat och husrum betala sin skuld. Ett sådant system förutsätter naturligtvis marknadsmässig lön för utfört arbete.
För att bättre kunna förebygga brott och samtidigt skydda medborgarna är det viktigt att snabbt utöka antalet kvarterspoliser. Omorganisera samtidigt polisen i syfte att använda polisutbildad personal till polisarbete och inte till administrativt arbete. Slopa lagen som tillåter parkeringsvakter. Rättssäkerheten måste stärkas och förstärkt skydd för den enskilde i förhållande till staten införas.
Utrikesdepartementet
Ny Demokratis utrikespolitik är glasklar. Vi anser, att en folkomröstning beträffande Sveriges anslutning till EG skall göras med endast två alternativ: ja eller nej. Folkomröstningen bör ej kombineras med allmänna val.
Svaret är redan givet -- Sverige måste in i EG. Till dess stöder vi alla initiativ, som är nödvändiga för en framgångsrik anslutning. Ideologiskt tillhör vi den demokratiska västvärlden. Ekonomiskt tillhör vi västra Europa. Vi stöder ett effektivt administrerat FN och ett FN, som agerar i rollen som världspolis.
Det svenska neutralitetsbegreppet är därmed förlegat. Verkligheten har sopat bort dess existens men i stället aktualiserat andra problem.
Ny Demokrati har i en motion påpekat nödvändigheten av att svenska försvaret och försvarsindustrin effektiviseras, medan fredsorganisationen nedbantas. Kvalitet och teknologi ges högsta prioritet. Vi anser fortsatt satsning på JAS nödvändig men med utökade försäljningsansträngningar. Försvarsindustrin bör få extraanslag till utveckling av nya vapensystem under förutsättning att den genomför omedelbara och kraftiga kostnadsreduceringar. De extremt långa tiderna för utvecklingsplanering måste kraftigt krympas.
Försvarsindustrins försäljningsansträngningar måste ges de rätta förutsättningarna genom nytt innehåll i vapenexportlagen samtidigt som utvecklings- och produktionskostnaderna reduceras genom samarbetsavtal med internationellt verksamma tillverkare inom framför allt EG.
Det är idag mycket svårt att skilja på invandrarpolitik och U-hjälp, eftersom Sverige ligger mitt i den dramatiska verkligheten. Händelser på andra sidan Östersjön kommer i långt högre grad än hittills att påverka vårt agerande. Vår flyktingpolitik beskrivs i särskild motion -- En ny invandringspolitik. Se även vår motion -- Biståndets inriktning och omfattning.
Biståndsbehoven är omätliga. Ny Demokrati konstaterar, att Sverige är bättre på att ge meningsfull hjälp i Sveriges närområde än att förhandla om hur hjälpen skall sippra ned till befolkningen i enpartistater långt bort härifrån. Förändringen av U-hjälpens inriktning måste emellertid ske gradvis. Självklara inslag i den nya politiken är hårda villkor på mottagarländerna vad gäller deras vapeninköp, samhällsskick och tänkta utnyttjande av hjälpen. Samtidigt med att vi försöker komma till rätta med de värsta missförhållandena, måste vi organisera hjälpen på ett mer rationellt sätt. Allt bistånd till ett mottagarland skall därvid kanaliseras över ett givarland.
Den fortsatta hjälpen till traditionella U-länder måste bl.a. rikta sig mot ett av världens största och mest explosiva problem, den snabba befolkningsökningen. Utan familjeplanering och födelsekontroll blir U-hjälpen destruktiv.
FN är med effektiva påtryckningsmedel som Världsbanken bättre skickade än vi att organisera U-hjälp i fjärran land.
Enligt regeringens budgetproposition blir biståndsanslaget 1992/93 14,5 miljarder plus ett särskilt Baltikumanslag på en miljard. Ny Demokrati har genom olika motioner visat att detta bistånd kan effektiviseras, förbättras och samtidigt sänkas med totalt 2,5 miljarder, detta trots att biståndet till Baltikum utökats med ytterligare en miljard.
Vidare har Ny Demokrati i en separat motion reducerat bidraget till diverse internationella biståndsprogram och biståndsorganisationer.
I separata motioner ifrågasätts inte bara Sidas kompetens och existensberättigande i en oförändrad biståndsvärld utan även samarbetet med dess systerorganisationer BITS, IMPOD och Swedefund, sammanförda under det separata företaget Swedecorp. Ny Demokrati förslår, att dessa tungrodda organisationer, ledda av genompolitiserade och oprofessionella styrelser, bör utsättas för kritisk granskning i en nytillsatt utredning.
Den svenska U-landspolitiken verkar ha havererat efter kommunismens sammanbrott. Den bör nu i stället inriktas på att sälja Sverige -- inte den internationella socialismen. Detta kan ske genom att handelsdiplomati, Exportrådets försäljningsansträngningar, turism och bistånd, allt sammanföres under en enda hatt -- lämpligen den svenska ambassaden i varje enskilt land.
I vår U-landspolicy skall vi verka för att I-länderna skall köpa U-ländernas produkter i stället för att skydda sig mot dem med gränsskydd. Vi får inte förstöra U-ländernas ekonomi genom att dumpa typiska U-landsprodukter på världsmarknaden. Den s.k. nord-syddialogen kommer att bli allt viktigare i takt med att befolkningstrycket från syd ökar.
Givetvis måste Sverige ha hög beredskap att bistå vid katastrofer, var de än inträffar. Ny Demokrati har därför föreslagit ett nytt och rationellt grepp i vår motion Katastrofbrigad. En sådan brigad är samtidigt det bästa stöd vi kan ge organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen, kyrkorna o.s.v.
Idén att Sverige skall adoptera en eller flera baltstater finner vi väl värd att närmare penetrera. Om vi t ex adopterade Estland, garanterade dess handel och valuta och tillsammans med dem byggde upp både samhälle och industri, skulle vi påskynda landets ekonomiska och därmed dess politiska tillfrisknande.
Denna idé har i en något modestare form beskrivits i vår motion Valutagarantifond för Estland.
Vår utrikespolitik måste också inriktas på att göra vårt land attraktivt för utländska turister och för utländska företag.
En aktiv och professionell marknadsföring av vårt underbara land kan få turismen att växa snabbt och därmed också skatteintäkter, BNP, sysselsättning o.s.v.
En omdaning av Sverige -- framför allt det svenska skattesystemet -- kan parallellt med EG-anslutningen göra Sverige till ett mycket intressant land för etablering av utländsk industri.
Försvarsdepartementet
En trovärdig säkerhetspolitik måste stödjas av ett försvar, som genom sin omfattning, utrustning och utbildning inger respekt och samtidigt ger tydliga signaler om att vi har både vilja och resurser att möta ett väpnat angrepp.
Sverige har därför konsekvent fört en säkerhetspolitik, som syftat till att hålla landet utanför väpnade konflikter i vårt närområde.
I framtiden är det framför allt de politiska förhållandena i OSS-staterna, som kommer att diktera förutsättningarna för den svenska säkerhetspolitiken. För närvarande bedöms emellertid risken för ett nytt stormaktskrig som ringa, även om den politiska utvecklingen i Östeuropa måste följas med fortsatt stor uppmärksamhet.
Det svenska försvaret och dess försvarsindustri måste omedelbart anpassa sig till de nya säkerhetsmässiga förutsättningarna. Detta betyder kraftiga nedskärningar av försvarets fredsorganisation, om vilket parlamentarisk enighet har nåtts. Däremot pågår fortfarande intensiva förhandlingar beträffande den svenska försvarsindustrins framtid.
Ny Demokrati hävdar i en motion att omedelbara åtgärder måste vidtas för att säkerställa försvarsindustrins överlevnad. Vi vill speciellt värna om arbetstillfällen för 35.000 heltidsarbetande inom denna. Ny Demokrati anser, att den nuvarande vapenexportlagen med sin restriktiva tillämpning är föråldrad. Den bör ersättas med en ny lag, som i princip tillåter all export av krigsmateriel med undantag av export till de länder som löper risk att bli indragna i krig. Regeringen bör även avlägsna alla hinder för export av försvarsmaterielkomponenter till tredje land. Sker inte detta får Sverige svårt att ingå långsiktiga utvecklings- och samarbetsavtal med europeiska tillverkare. Sådana avtal är nödvändiga för att lösa svensk försvarsindustris långsiktiga problem. En sådan ny lagstiftning gör att våra kunder kommer att få ökat förtroende för bl.a. den verkliga kontinuiteten i svensk försvarsexport.
Tyvärr kommer effektiva och bestående samarbetsavtal att ligga flera år fram i tiden. Det är därför av vikt att extra budgetanslag redan nu beviljas för utveckling av nya vapensystem som Bonus och Bamse. Innan beslut härom tas vill emellertid Ny Demokrati att ÖB och Swedish Ordnance presenterar underlagen för sina kostnadsberäkningar för de redan igångsatta utvecklingsprojekten samt redovisar i vilken utsträckning de beräknade kostnaderna kan återvinnas genom interna rationaliseringar.
Ny Demokrati vill vidare att regeringen tillsätter en snabbutredning beträffande förutsättningar för en långsiktig överlevnad av svensk försvarsindustri.
I samband härmed önskar Ny Demokrati att utredningen analyserar den svenska försvarsindustrins organisation och om den motsvarar de krav man idag kan ställa på internationellt verksamma försvarsindustriföretag.
Socialdepartementet
Socialpolitiken är en viktig del i den svenska välfärden. Det är också den minst konkurrensutsatta, och vad gäller sjukvården kan den faktiskt kallas för planekonomi. Det ger stora möjligheter till besparingar genom konkurrens och privatisering. Det är systemfel som orsakar problemen i sjukvården samt att bristen på incentiv ger dålig effektivitet. Detta tillsammans med grundfelet att låta politiker styra en verksamhet som de ej har kunskaper i, har skapat dagens situation. Det är lätt att åtgärda problemen genom att låta sjukvårdsenheterna själva få styra sin verksamhet med egen styrelse, ledning och budget. Samtidigt skall naturligtvis den öppna vården privatiseras och ett husläkarsystem införas på frivillighetens grund. De föreslagna åtgärderna kommer att ge betydande kostnadsbesparingar samtidigt som vården blir både effektivare och bättre.
Kommunikationsdepartementet
Utbyggnad, modernisering och underhåll av infrastrukturen är mycket viktigt för ökad tillväxt och produktivitet inför 2000-talet. Det är särskilt angeläget inför närmandet till EG, då vi ju är lokaliserade i Europas ytterområde och därmed har långa transportvägar. Det har även stor betydelse för att göra Sverige rundare och att därmed underlätta företagens och människornas rörlighet.
Vi kan tänka oss avgiftsfinansiering av företagsekonomiskt lämpliga nybyggnadsprojekt för att frigöra kapital att användas på det sekundära vägnätet, som är i dåligt skick.
Vi vill påskynda snabbtågens utbyggnad. Även sträckan Uppsala--Sundsvall bör ha X2000-systemet.
Sjöfartens andel i vårt nationella transportsystem måste förstärkas då det fortfarande är det billigaste transportsättet per ton/kilometer. I samband med detta måste våra hamnsystem med tillhörande hantering ses över och moderniseras. Det bör även framhållas att kostnaden för underhåll av våra vattenvägar är försumbara i förhållande till underhållet av väg- och järnvägar.
För att nedbringa rese- och transportkostnaden till Gotland föreslår vi att införa taxfree försäljning ombord på färjorna.
Se vidare våra motioner.
Utbildningsdepartementet
Investeringar i högkvalitativ utbildning är en satsning på framtida välstånd och utveckling för såväl den enskilda medborgaren som för samhället.
I de stora dragen och sammanfattat stödjer och applåderar vi den inriktning och markanta kursändring som regeringen föreslår. Vi välkomnar den starka fokuseringen på kvalitet, kunskaper och effektivisering. Dock anser vi att man kan och bör gå fram väsentligt snabbare och kraftfullare.
Vi har i separata motioner utvecklat vår grundsyn bl a på skolan, lärarutbildningen, skolbetygen, den akademiska utbildningen och forskningen samt föreslagit en mängd konkreta åtgärder -- varför vi primärt hänvisar till dessa motioner och här nöjer oss med några korta kommentarer.
Komvux utgör ett väsentligt inslag i utbildningssystemet men bedrivs förvisso till en del i former, som inger starka betänkligheter. Vi ser också en betydande effektiviseringspotential inom detta område. Vi vill därför kraftigt understryka kommunernas stora ansvar att tillse att det minskade sektorsbidraget inte drabbar de verkligt angelägna delarna av komvux -- utan istället utlöser kreativitet och effektivt nytänkande. Självklart får inte resultatet bli att ambitiösa, högmotiverade komvuxelever, som presterar goda studieresultat, står utan studiemöjligheter.
Vi delar uppfattningen att det inom den s k folkbildningen finns en både välvuxen och vildvuxen flora av aktiviteter, som knappast kan kallas för utbildning. Även inom detta område anser vi att det finns ett betydande utrymme för effektivisering, kvalitetssatsningar och höjda ambitionsnivåer.
Kostnads- och undervisningseffektiviteten inom invandrarundervisningen är i många avseenden utomordentligt låg. Detta har framkommit i flera objektiva studier och vi efterlyser högre krav från regeringens sida på effektivisering även inom detta område. Det är vår bestämda uppfattning att hemspråksundervisningen icke ska betalas med skattemedel. Detta vårt förslag innebär en besparing för statskassan på cirka ettusentrehundra miljoner kr. Vi vill däremot satsa rejält på en kravfylld och kvalitativt högtstående svenskundervisning för invandrare -- denna satsning kräver emellertid inte större ekonomiska resurser.
Jordbruksdepartementet
Ett kostnadseffektivt och rationellt jordbruk spelar en stor roll för tillgång till prisvärda livsmedel för konsumenterna. Kapaciteten bör motsvara den inhemska marknaden och bygga på högt ställda krav på kvalitet, både vad avser produkter och etiska aspekter på djurhållning samt varsamhet med miljön.
Vårt kalla klimat tillåter oss att använda mindre med kemiska bekämpningsmedel. Tillsammans med bl a långtgående djurskyddsbestämmelser bidrar detta till högre kvalitet på livsmedel, som kan vara en konkurrensfördel i Europa. Samma skäl kan emellertid också vara konkurrenshämmande, om prisnivån drivs upp gentemot importerade livsmedel.
Jordbruket har under lång tid levt i en hårt reglerad overklighet. Bönderna har anpassat sin produktion till regelverket, vilket har lett till suboptimala produktioner, som inte alltid varit till landets bästa. Jordbrukets föreningsrörelse med sin klart monopolistiska syn har verkat inte bara hämmande för nya friska enskilda initiativ utan även bidragit till en onödigt stor och kostsam byråkrati. Den beslutade och påbörjade avregleringen är således ett steg i rätt riktning men måste följas av en strävan att göra bönderna självförsörjande, fria och bidragsoberoende. Det är angeläget att ge jordbruket sådana förutsättningar, att det kan bedrivas på sunda affärsmässiga grunder liksom andra små och medelstora företag. Endast så kan ett lönsamt och livskraftigt jordbruk överleva till allas gagn.
Omställningen av åkermark till annan gröda än spannmål måste fullföljas. F n arbetas hårt med att finna alternativa grödor för att behålla all åkermark. De troligaste projekten synes vara industriråvaror. Det pågår intressanta försök med bl a framställning av dieselolja från raps samt fiber från majs som kan få många användningsområden, t ex vegetabilisk plast som ersättning för petroleumbaserad plast. Faktum kvarstår dock, att om sådana produkter ej är lämpliga/tillgängliga eller andra sidoinkomtsmöjligheter ej kan uppbringas, blir det nödvändigt att acceptera en minskning av jordbrukets omfattning.
Skogen kan i framtiden bli en bristvara då såväl massa- som virkesindustrin kommer att få ett ökat behov. En satsning på skog nu kan därför även ge betydande exportintäkter i framtiden. Vi måste därför acceptera att skogbeväxt areal ökar på bekostnad av åkerarealen.
Jordbrukets miljövårdande roll är obestridlig. Öppna landskap är önskvärda och eftersträvas av många. Eventuellt införande av arealbidrag som finansieringsform måste redovisas som en särskild landskapsskatt, så att det klart framgår vad det kostar. Väljarnas prioritering måste alltid vara vägledande.
Den s k Uruguayrundan i GATT-förhandlingarna väntas ge resultat inom kort. Syftet är bl a att åstadkomma internationell neddragning av stödet till jordbruket. Bl a förespås en kraftig minskning av gränsskyddet. Det är bra. Så länge världsmarknadspriserna inte är en funktion av sund konkurrens utan är fiktiva priser som ett resultat av kraftiga statssubventioner av alla överskottsproducerande länder, kan inte Sverige ensidigt sänka gränsskyddet. Däremot bör de inhemska marknadspriserna noga övervakas för varje enskild produktgrupp. Så snart en klar tendens till överskydd kan identifieras, bör referenspriserna sänkas i motsvarande grad.
Ett starkt och konkurrenskraftigt jordbruk ger det bästa utgångsläget vid förhandlingarna med EG. En förutsättning är att svenska bönder inte drabbas av nationella pålagor och avgifter som saknas inom EG. Vissa svenska regler är hårdare och måste därför, i den mån samma höga standard inte kan accepteras inom EG, justeras så att svenska bönder får konkurrera på lika villkor. I annat fall kommer svenskt jordbruk att snabbt utkonkurreras i ett framtida gränslöst Europa. Förhandlingar om strängare gemensamma regler skall således föras på lägst EG-nivå och måste implementeras samtidigt inom hela vår konkurrenssfär.
Kulturdepartementet
Kultur bör i minsta möjliga utsträckning styras av politiker. Det allmänna har dock en oerhört viktig roll vad avser främjandet av ett positivt och kreativt kulturliv. Kulturpolitiken bör dessutom ansvara för främjande och bevarande av traditioner och stöd till det som har värde men inte kan komma till stånd på marknadens villkor. Staten bär dessutom ett ansvar för de signaler som en kulturbudget sänder ut i landet. Överdriven sparsamhet eller snålhet förs vidare i alla led och skapar negativa effekter, inte minst för nyskapandet.
Kulturpolitiken bör värna om frihet, mångfald och kvalitet samt göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt.
Samhällets stöd till kulturen skall vara vägledande och i det skede vi står inför bidraga till att stimulera ökade satsningar på alla kulturområden samt vidga deltagandet i kulturlivet. En större publik skulle innebära effektivare utnyttjande av de resurser som satsas. Det skulle också innebära underlag för större arrangemang och därmed leda till större mångfald.
Ny Demokrati anser det angeläget att öka förståelsen för andra kulturer, bl.a. genom att skapa ökade förutsättningar att presentera mer av utländska kulturyttringar i Sverige, vilket skulle skola publiken samt ge konstnärer nya impulser.
Politisk styrning skall visserligen undvikas men det behövs en konstruktiv dialog mellan dem som anslår ekonomiska medel och dem som utnyttjar dem. På detta vis kan långsiktiga mål, konstnärliga värden och prioriteringar för 90-talet formuleras. Ny Demokratis kulturpolitik utvecklas vidare i vår motion. Ny Demokrati eftelyser ökad satsning på kultur.
Näringsdepartementet
De små och medelstora företagen utgör en mycket viktig del av svenskt näringsliv, kanske den viktigaste. Politik, lagar och förordningar har dock traditionellt utformats med utgångspunkt från de stora företagens vilkor och förutsättningar, varför det har blivit stelbent, byråkratiskt och fel för de små och medelstora företagen.
Större delen av innovationer, kreativa idéer och därmed nya produkter kommer från de små och medelstora företagen trots att de har de sämsta ekonomiska förutsättningarna för detta arbete. Riskkapitalförsörjningen måste därför omgående lösas.
Deras behov av riskkapital har under hösten aktualiserats i olika sammanhang. Bankernas kreditgivning har stramats åt och de regionala utvecklingsfondernas resurser har utnyttjats maximalt. Riksdagen har under hösten genom beslut förändrat förutsättningen för utvecklingsfondernas och riskkapitalföretagens verksamhet avseende den fortsatta tillgången på riskvilligt kapital. Samtidigt har regeringen aviserat en ny form av villkorslån enligt tysk EKH-modell för att skapa möjligheter till ett ökat nyföretagande.
Med anknytning till avvecklingen av löntagarfonderna har Ny Demokrati föreslagit etablering av en privat investeringsbank med uppgift att bland annat erbjuda småföretagen riskvilligt kapital. En lösning som snabbt skulle kunna erbjuda marknaden ett betydande kapitaltillskott.
I regeringsförklaringen och i den allmänpolitiska debatten har regeringen gång på gång betonat nödvändigheten av åtgärder för att stimulera de 400 000 småföretagare vi har i landet. Diskuterade och utlovade lösningar av småföretagens behov av riskvilligt kapital är emellertid alltför långsiktiga och därför otillräckliga.
Regeringen måste gripa in med omedelbara förslag till åtgärder, som motverkar det snabbt ökande antalet konkurser inom småföretagarverksamheten. Här pågår en enorm kapitalförstöring som måste motverkas genom snabba åtgärder som kan överbrygga de problem som har uppstått på grund av den djupa lågkonjukturen, statens åtgärder och bankernas felsatsningar i fastigheter, vilket nu i stor utsträckning drabbar företagen.
Som ett komplement till ovanstående lösningar av småföretagens riskkapitalbehov föreslår Ny Demokrati ett antal åtgärder som snabbt kan stimulera och motivera människor att satsa på en utveckling av det egna företaget -- eller starta ett nytt företag.
Miljö- och naturresursdepartementet
En god miljö är viktigt för alla. Det är därför nödvändigt att använda våra begränsade resurser på ett kostnadseffekivt sätt, d.v.s. där man får den maximala effekten. Vi har i Sverige uppnått en hög reningsgrad på de utsläpp som vi orsakar själva, men de utgör bara ca 10--15 % av den totala föroreningen eftersom vi importerar 85-- 90 % av luft- och vattenföroreningarna. Det är därför viktigt att vi hjälper de länder som genererar det mesta av dessa föroreningar, nämligen våra grannar runt Östersjön, i första hand Baltikum och Polen, då dessa länder i stort sett saknar fungerande reningsanläggningar. Övriga aktuella länder som t.ex. gamla Östtyskland och Tjeckoslovakien kommer att få sin hjälp huvudsakligen från Tyskland och övriga Västeuropa.
Vår hjälp till självhjälp skall ske genom vår duktiga miljöindustri, som med hjälp av den lokala industrin bygger dessa reningsanläggningar och utrustningar. Det ger samtidigt möjlighet för vår industri att skapa samarbete i olika former med lokala företag vilket kan ge betydande kostnadsfördelar för vår egen export även till andra länder. På sikt tror vi att Baltikum kan bli för OSS vad Hongkong är för Kina i dag vilket ger fantastiska framtidsmöjligheter.
Det är samtidigt nödvändigt att Sverige inte medvetet och ensidigt tillämpar miljölagar och pålagor som utsätter svenska producerande företag och jordbrukare för kostnader som kan äventyra deras konkurrenskraft i ett framtida gränslöst Europa. Det är viktigt att Sverige aktivt driver miljöfrågor, men implementeringen måste ske samtidigt inom hela gemenskapen, under devisen konkurrens på lika villkor.
Finansdepartementet
Höga skatter är ingen garanti för välstånd. Det är i stället mänskligt engagemang, arbete, kompetens etc som skapar resurser för välstånd och utveckling för såväl den enskilda människan som för samhället. I Sverige var det totala skattetrycket år 1960 måttliga 29 % av BNP. Men sedan dess har det i stort sett fördubblats och uppgår nu till omkring 56 % av BNP. Genomsnittet för OECD-länderna ligger strax under 40 % och för EG-länderna lite över 40 %.
Sverige närmar sig med stora steg övriga Europa. De flesta ledande politiker är ense om att Sverige skall bli medlem i den Europeiska gemenskapen, EG. Därigenom integreras Sverige i en fri marknad för varor, tjänster, kapital och arbete. De svenska skatterna måste så fort som möjligt anpassas till den europeiska nivån. Det är en nödvändighet för att inte mista konkurrenskraften hos våra svenska företag. Ny Demokrati anser att det totala skattetrycket måste sänkas till Europanivå. Skattesänkningarna bör först ske på tillväxtfrämjande skatter som t.ex. energiskatter och arbetsgivareavgifter. Detta ökar svenska företags konkurrenskraft samt tryggar sysselsättningen och ökar därmed välfärden.
För att komma ner till Europanivå behöver staten vidtaga åtgärder för att minska bidragsberoendet både för enskilda och för olika näringar. Denna onödiga rundgång är alldeles för kostsam för samhället.
Det är svårt att skapa ordentlig dynamik och extra engagemang genom att bevara världens högsta skattetryck. Dynamiken skapas inte av att skattebördan flyttas. Det samlade skattetrycket måste sänkas. Först då får vi ordentlig dynamik i samhällsutvecklingen och då ökar människors engagemang och vilja till arbete och extra sparande.
Ny Demokrati anser att systemet med skatt på skatt starkt måste ifrågasättas.
Ett annat väsentligt område, där vi politiker inte har visat tillräckligt intresse, är skattebetalarnas rättssäkerhet. Inom detta område görs det förvånansvärt litet i vårt demokratiska land, som gör anspråk på att vara en rättsstat. Ny Demokrati anser, att hela rättssäkerhetssystemet för skattebetalare bör ses över och ändras radikalt.
Bostäder
På grund av den subventioneringspolitik som förts i Sverige, har medbogarna kunnat efterfråga större och lyxigare bostäder än vad landet och dess innevånare haft råd till. Nu kommer räkningen, som måste betalas av oss alla. Den kan naturligtvis inte betalas omgående utan måste amorteras över en ganska lång tid. Det måste därför fattas ett långsiktigt beslut för att rätta till problemen. Vi föreslår därför att riksdagen under 1992 fattar beslut om att t.ex. från och med 1995 börja avtrappningen av de nuvarande subventionerna under en 10--15-årsperiod. Det skulle ge medborgarna en rimlig tid att tänka över sin bostadssituation och kunna förändra den eller inrikta sin ekonomi därefter.
Trots höga statliga subventioner så har vi idag höga boendekostnader. Detta beror på hög inflation, höga realräntor och höga byggkostnader samt ett dåligt resursutnyttjande. De höga byggkostnaderna beror på en otillfredsställande konkurrenssituation på byggmarknaden samt på bristen av en konkurrensriktig upphandlingsteknik. Överhettning på byggmarknaden har också bidragit till höga byggkostnader.
Det är svårt att hålla maximal kostnadspress samtidigt som man subventionerar kraftigt. Det är därför en stor del av subventionerna hamnar i fel fickor samtidigt som det kostar oerhörda pengar för staten. Vi måste nu lägga om den bostadspolitiska kursen och införa en fungerande konkurrens för att effektivt kunna sänka kostnaderna. Det kan heller inte nog betonas hur viktigt det är med ett lägre och jämnare ränteläge för att få bukt med problemen med de höga kostnaderna. Under de senaste åren (1991--92) har det byggts för mer än 200
Mdr, en summa som skulle kunnat vara 15--20 % lägre med en fungerande konkurrens och konkurrensriktig upphandling. Det höga skattetrycket påverkar även de övriga boendekostnaderna.n
Budgetförändringar (miljoner kronor)
Åtgärd Minskning Ökning Helår
Sänkt partistöd 35 Sänkt alkoholskatt 500 Slopad begravningsmoms 150 300 Förändrat bistånd 2 500 Ökning av pensioner till fattigpensionärer 200 Effektiviserad sjukvård och tandvård 3 000 6 000 Minskning av organi- sationsbidrag 2 000 Slopad hemspråks- undervisning 1 300 Tidigareläggning av snabbtåg 500 Slopat bidrag till Gotland 140 Minskad inkomstskatt från företagare 200 Slopade bidrag till vindkraft 150 Behovsprövat barnbidrag 1 200 2 500 Minskad energiskatt för företagen 1 300 Sänkning av turistmomsen1 1 000 Satsning på turism 100 Återföring av anslag till arbetslivsfonden2 6 000 Slopande av FAS-90 1 000 Effektivare flykting- politik 500
Summa 18 825 (12 825) 2 950 8 200 1 Ökade skatteintäkter p.g.a. ökad turism orsakad av sänkt turistmoms 2 Återföres som budgetförstärkning för arbetsskapande åtgärder
Vårt förslag till statsbudget för budgetåret 1992/93 innbär en utgiftsnivå som ligger 15,875 (9,875) Mdr lägre än regeringens förslag. Detta trots att vi inte har räknat in några dynamiska effekter som definitivt kommer att uppstå genom den föreslagna politiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken som förordas i motionen,
2. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för budgetregleringen som förordas i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föra en mycket stram finanspolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skattetrycket måste sänkas med 1 -- 1,5
% per år av BNP,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det önskvärda i en förenklad utbildning i nationalekonomi för allmänheten i utbildningsradions regi,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förbättrad information om EG, bl.a. i utbildningsradions regi,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att investeringar i fungerande kommunikationer bör betraktas just som investeringar och inte som en kostnad över årsbudgeten,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den ekonomiska politikens viktigaste uppgift är att skapa förutsättningar för företagen att verka och kunna expandera i syfte att öka sysselsättningen och därmed tryggad ekonomi för alla,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skapas bättre förutsättningar för små och medelstora företags riskkapitalförsörjning,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en omprövning av budgetperioder till kalenderår bör övervägas samtidigt som ett långtidsperspektiv på minst tre år införs,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt pensionssystem av försäkringskaraktär snarast bör utredas och genomföras,3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stimulera en ökning av investeringarna i tillverkningsindustrin,2
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa bättre förutsättningar för utländska företag att investera i Sverige,2
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slopa alla monopol -- statliga, kommunala, kooperativa, fackliga och privata -- utom de som är absolut nödvändiga i en demokrati,2
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skydda den fria konkurrensen med lagar efter förebild från det amerikanska systemet,2
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastighets- och förmögenhetsskatten successivt bör slopas,4
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dubbelbeskattning av aktieutdelningar bör avvecklas,4
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reavinstbeskattningen bör lindras,4
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privatpersoner bör ges möjlighet att dra av förluster i rörelse mot inkomst av tjänst i syfte att öka tillgången på riskkapital,4
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privat pensionssparande bör stimuleras.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Harriet Colliander (nyd) Bengt Dalström (nyd) Johan Brohult (nyd) Lars Moquist (nyd)
1Yrkandena 5, 6 hänvisade till KrU 2Yrkandena 9, 12, 13, 14, 15 hänvisade till NU 3Yrkande 11 hänvisat till SfU 4Yrkandena 16, 17, 18, 19 hänvisade till SkU