I budgetpropositionen (1991/92:100 Bilaga 9, sidan 179- 80) föreslår utbildningsministern ett nytt reservationsanslag på 73.141.000 kronor fr.o.m. budgetåret 1992/93 (E14. Viss tvärvetenskaplig forskning). I propositionen sägs vidare att forskningsrådsnämnden ''bör under våren 1992 göra en fördelning av anslaget. En organisationskommitté kommer att bl.a. ta fram underlag för fördelning av medlen för tvärvetenskaplig forskning mellan forskningsråden fr.o.m. budgetåret 1993/94.''
Förslaget kan ses som en uppföljning av en tidigare proposition (1991/92:76) om vissa förändringar av myndighetsstrukturen inom högskole- och studiestödsområdena m.m., där regeringen tidigare föreslagit att vissa myndigheter skall avvecklas, däribland bl.a. forskningsrådsnämnden (FRN).
FRN, som inrättades 1977, har under sin verksamhetsperiod bl.a. fördelat en del av sina anslag till projekt med flervetenskaplig eller tvärvetenskaplig inriktning. Övriga statliga forskningsråd har under denna tid kanske inte ansett sig behöva markera samma intresse för motsvarande forskningsinriktning.
Budgetpropositionen antyder emellertid att de nu avdelade resurserna för tvärvetenskaplig forskning kommer att disponeras av råden fr.o.m. 1993/94. Enligt min mening kan detta vara ett acceptabelt förslag. Forskningsråden har inom sina sektorer god överblick över det svenska forskarsamhället. Ledamöterna i styrelser och prioriteringsgrupper representerar tillsammans skilda kompetensområden. De vet ganska väl vilka forskare som är kapabla och intresserade av att organisera och genomföra större tvär- eller flervetenskapliga studier. All erfarenhet visar nämligen att det krävs speciella egenskaper för att leda och genomföra sådana projekt. Här gäller därutöver liksom beträffande all annan vetenskaplig verksamhet att ställa höga kvalitetskrav. Bedömningar av och urval bland föreliggande ansökningar eller andra projektförslag måste göras mot en internationell måttstock.
Förslaget om det särskilda anslaget till tvärvetenskaplig forskning i årets budgetproposition får ses som ett uttryck för att sådan forskning också fortsättningsvis bör bedrivas. I riksdagens beslut med anledning av förslagen i 1990 års proposition om forskning fanns liknande tankegångar. Man argumenterade där bl.a. för ''flervetenskaplig forskning om förhållandet människa, samhälle, naturresurser, miljö och energi''. Mot denna bakgrund kan det vara av intresse att se vilka finansieringsmöjligheter i övrigt som finns i Sverige.
Bland större forskningsstödjande organ är det endast Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) som främjar och understöder vetenskaplig forskning inom alla vetenskapliga discipliner. Stiftelsen, som började sin verksamhet 1965, är grundad på en donation från Riksbanken med anledning av dess 300-årsjubileum 1968 och genom ett riksdagsbeslut 1964. I förarbetena för beslutet sägs att RJ:s verksamhet bör ''inriktas på sådan forskning, som syftar till att öka kunskapen om de verkningar som tekniska, ekonomiska och sociala förändringar framkallar i samhället och hos de enskilda människorna''. Denna rekommendation har varit och är fortfarande vägledande för stiftelsens verksamhet. Katalogen över hittills finansierad forskning uppvisar också många exempel på fler- eller tvärvetenskapliga och långsiktiga projekt i vilka forskare från olika fakultetsområden samarbetat/samarbetar.
Tyvärr har möjligheterna för RJ att bevilja anslag till stora och kostnadskrävande tvärvetenskapliga projekt minskat på grund av de restriktioner som gällde för stiftelsens förmögenhetsförvaltning t.o.m. 1987 och den nedgång på kapitalmarknaden som därefter inträffat. Utdelningskapaciteten har gått ned från dryga 100 mkr per år (i 1991 års penningvärde) de första åren till endast 72,5 mkr under 1991. Konkurrensen om anslag från RJ har därmed också blivit orimligt hård.
Under 1990 kunde RJ bevilja endast 8,7 % av de sökta beloppen för nya anslag. Motsvarande belopp för 1991 var 7,7%
. Det är mot den bakgrunden som ett par motioner till förra årets riksdag om ökade resurser till RJ skall ses. I den ena (1990/91:Fi714) föreslogs att ''vid en avveckling av löntagarfonderna viss del av deras medel tillförs Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond''. I den andra (1990/91:Ub177) påtalas behovet av ökad anslagsutdelning från Riksbankens Jubileumsfond. Båda fick starkt stöd i en reservation (Finansutskottets betänkande 1990/91:20) resp i hemställan och särskilt yttrande (Utbildningsutskottets betänkande 1990/91:UbU4).
I regeringsförklaringen till riksdagen den 4 oktober 1991 står det: ''Medel från avvecklingen av löntagarfonderna används till att förstärka resurserna för bland annat forskning vid universitet och högskolor.'' Denna förklaring bekräftas därefter i proposition 1991/92:36 om avveckling av löntagarfonderna och i utbildningsdepartementets del av budgetpropositionen (Bilaga 9, sidan 18) där det sägs att ''riksdagen har fattat beslut om att löntagarfonderna skall avvecklas'' och att en del av fondernas tillgångar skall användas ''för att främja forskning och utveckling''.
Med hänvisning till det som anförts bör medel från löntagarfonderna snarast överföras till RJ. Denna överföring bör vara så stor att avkastningen därav skall kunna medföra att RJ kan återställa sin ursprungliga, mångvetenskapliga utdelningskapacitet och därutöver medge en ökad prioritering av tvärvetenskaplig forskning. En förstärkning av resurserna på 100 mkr per år svarar mot ett kapitaltillskott på minst 3 miljarder kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av tillgångar från löntagarfonderna till Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond.
Stockholm den 24 januari 1992 Britta Bjelle (fp)