Arbetslösheten har nu nått rekordnivåer. Aldrig någon gång under efterkrigstiden har arbetslösheten varit så hög som nu. Dessvärre kan ingen förbättring skönjas. Tvärtom -- arbetslöshetstalen fortsätter att skjuta i höjden medan antalet lediga platser minskar.
Särskilt påtaglig är denna utveckling i Norrlandslänen. Där tillkommer dessutom problemet med den kraftiga inomregionala obalansen. I Västerbottens län har nu 9 av länets 15 kommuner en arbetslöshetsnivå som ligger över 5 %. För närvarande är den allra högst i Dorotea med 8,1 %. Sorsele, Vilhelmina och Malå har mer än 6 % arbetslösa. Samtliga dessa kommuner är inlandskommuner där man alltid legat högt över länets genomsnitt i mätning av arbetslöshet. Men det bör nu också noteras att ''industrikommunen'' Skellefteå har en arbetslöshet på 5,2 %. Bland byggnadsarbetarna är inte mindre än dryga 21 % arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten är utomordentligt alarmerande och bland kvinnorna är deltidsarbetslösheten ett växande problem.
Den borgerliga regeringens politik har allvarligt försvårat situationen. Västerbottens andel av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna sjunker nu. Det innebär att arbetsmarknadsmyndigheterna inte kan möta de växande behoven med adekvata åtgärder.
Regeringens allmänna ekonomiska politik leder till stagnation. Byggnadsverksamheten har sjunkit dramatiskt framför allt i inlandet. Affärsverkens regionalpolitiska ansvar har ebbat ut. Aviserad bolagisering av affärsverk och utförsäljning av statliga företag skapar stor osäkerhet beträffande sysselsättning och service framför allt i inlandskommunerna.
Regeringens avveckling av gruvprospekteringen medför friställning av ett sextiotal anställda i Malå. På sikt innebär detta ingrepp att hela gruvnäringen i Västerbotten hotas. Nedgången i skogsindustrin medför en dramatisk minskning av skogsavverkningarna, vilket har många negativa verkningar inom bland annat transportsektorn. Minskningen av byggnadsverksamheten har motiverat nedläggning av SAPA i Robertsfors och Classic fönsterfabrik i Lycksele. Modo har nyligen beslutat lägga ned sin verksamhet i Bureå. SAPA i Robertsfors och Sv. Fläkt i Holmsund har lagts ned trots att de är lönsamma enheter inom resp. koncerner.
Regeringens totala passivitet inför denna utveckling kan bara förklaras av dess doktrinära tro på marknadskrafterna.
Regeringens nu presenterade förslag beträffande kommunernas ekonomi innebär ett dråpslag mot flera av länets kommuner. Framför allt gäller det Dorotea som enligt förslaget skulle berövas ett ekonomiskt utrymme motsvarande 4:31 skattekronor. Bjurholm förlorar 1:50, Nordmaling 2:95 och Åsele 2:71 på de fördelningsprinciper som regeringen föreslår. Lägger man därtill effekterna av regeringens förslag om indragning av 7,5 miljarder från kommunerna så leder detta till en helt ohållbar situation. Eftersom den offentliga sektorn relativt sett spelar en större roll i Västerbottens kommuner än genomsnittligt i landet, så kommer denna indragning att medföra en särskilt kraftig reduktion av antalet sysselsatta, framför allt kvinnor.
Detta är några exempel på utvecklingen i Västerbottens län under de senaste månaderna och några effekter av regeringens politik.
Vi kan inte acceptera en sådan utveckling. Vi motsätter oss regeringens förslag om indragning av medel från kommunerna och förslaget om fördelning av statliga bidrag. I avvaktan på nya och rättvisare fördelningsprinciper bör, enligt vår mening, kommunerna erhålla stöd i samma omfattning som för närvarande.
Vidare måste kraftfulla åtgärder vidtas för att tillvarata människornas förmåga och vilja till arbete och därmed återskapa framtidstron i Västerbotten.
Den inventering som vi socialdemokrater har gjort av viktiga arbetsuppgifter visar att det finns förutsättningar att väsentligt öka sysselsättningen. I kommunerna föreligger behov av investeringar i gator och avlopp, i skolor och bostäder, i kommunla byggnadsobjekt och samlingslokaler.
Vi vill också peka på behovet av investeringar i vägar och järnvägar. I Västerbotten finns ett stort antal färdigplanerade objekt som kan genomföras under de närmaste två åren under förutsättning att medel anvisas. De motsvarar en investeringsvolym om drygt 700 milj.kr. Därtill kommer den s.k. Kolbäcksleden i Umeå. Den ensam beräknas kosta ca 500 milj. kr.
Med den finansiering som föreslås i den socialdemokratiska partimotionen om arbetsmarknadspolitiska åtgärder skulle de projekt som redovisas i bilaga 1 till vår motion kunna utföras under 1992 och 1993. Vi anser detta vara ytterst angeläget. Därmed skapas ett stort antal arbetstillfällen i hela länet, och en avsevärd förbättring av länets vägar och järnvägar kan åstadkommas, vilket långsiktigt skapar bättre förutsättningar för det norrländska näringslivet. Vi anser därför att dessa objekt nu bör komma till utförande.
Slutligen vill vi framhålla att de ökade insatser som nu tillförs vägverket och banverket för underhåll måste fördelas till alla delar av landet. Ett stort antal vägar är för närvarande avstängda på grund av tjälskador. Detta medför stora merkostnader bl.a. för skogsnäringen. Med ett förbättrat underhåll skulle den typen av skador kunna nedbringas. Det är därför angeläget att en betydande del av ökade underhållsanslag kommer Västerbotten till del.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att främja sysselsättningen i Västerbottens län.
Stockholm den 8 maj 1992 Georg Andersson (s) Mats Lindberg (s) Carin Lundberg (s) Rinaldo Karlsson (s) Lena Boström (s)
Fi104 Bilaga VÄSTERBOTTENS LÄN Vägar 45 Sorsele-Buresjön 45 Vojmån-Södra Skavsjöby 535 Karlsbäck-Ljusåker 353 Delen vid Vänjaurträsk E4 Korsn Rödviken-Korsn Håknäs 816 Sunnanå-Falkträsket 919 Klintforsån vid Svanström 1018 Hundbergsvägen-Slagsnäs 1132 Sorsele-Stensund 1116 Joesjö-Riksgränsen Broar vid Joesjö 1117 Laisholm-Solberg 363 Hissjöv Romv-Tvärv 552 Yttersjö-Degersjö Tvärvägen E79-väg 363 Hamnen i Byviken 1077 Eriksberg-Dikanäs etapp 1 620 Vindeln-Vindelånäset etapp 2 611 Port under SJ Vännäs 628 Vänfors-Rädåsel etapp 1 E4 Vägskäl Sävar, Ostvik, i Skelle 620 Vindeln-Vendelånäset etapp 1B 1000 Tväråträsk-Råstrand 1012 Delen genom Grundträsk Trumma i Storbäcken Grundt 550 Mosjö-Marahällan 721 Bro över Norsån nv Floda Bro över Sävarån v Sjöbotten 544 GC-väg genom Vännäsby 867 Kåge-Ersmark 712 Hällnäs-Yttersjön etapp 1 Hällnäs-Yttersjön etapp 2 E4 GC-bro över E4 i Byske nJärnvägar Div smärre objekt (stambanan genom övre Norrland och Malmbanan) Linjerätning Öre älv, etapp 1, kostnad 30 milj.kr. under 1992 Div smärre objekt (länsjärnvägar) Triangelspår Bastuträsk Produktionslokaler Vännäs Garagetillbyggnad Vännäs Reparation av arbetslokaler