En rättvis behandling av Stockholm
Det förslag till nytt statsbidragssystem för landets kommuner som föreslås av regeringen i kompletteringspropositionen har många förtjänster. En övergång från specialdestinerade bidrag till ett mer generellt system med ''en påse'' pengar, ger lokala politiker en större frihet att själva göra prioriteringar utifrån den egna ortens behov. Detta leder rimligen också till en effektivare resursanvändning.
Förslaget att ersätta blandningen av det nuvarande systemets olika utjämningsavgifter och bidrag med en nettoström från staten till kommunerna är också positivt. Det innebär att rundgången i systemet minskar.
Den föreslagna konstruktionen av bidragssystement uppvisar däremot stora brister. Många kommuner drabbas orimligt hårt. Inte minst gäller det landets storstadsregioner. Regeringen har insett detta och därför föreslagit särskilda regler, som skall mildra effekten vid övergången. Regeringen föreslår också att det hårt kritiserade strukturindex som ingår i systemet skall arbetas om. Ett nytt förslag presenteras under 1994.
Övergångsreglerna mildrar, dock endast temporärt, effekterna av ett system som är ofullständigt. Det innebär en orimlig överföring av medel från storstadsregionerna till andra kommuner. Det föreslagna systemet bortser t.ex. helt från de särskilda storstadskostnader som är en realitet. Enligt kommunalekonomisk forskning är dessa cirka 20--25 procent högre än för genomsnittskommunen. Detta beaktas också i liknande system utomlands, t.ex. i Norge och Tyskland. Ett system som bortser från dessa storstadskostnader uppfyller inte sitt syfte att utjämna strukturella kostnadsskillnader och missgynnar därför de stora städerna. En förutsättning för att det av regeringen föreslagna nya statsbidragssystemet skall kunna fungera är att det nya strukturindex som skall utarbetas tar hänsyn till storstädernas högre kostnader.
Ett ännu större problem på kort sikt för t.ex. Stockholm och Göteborg är de ingångsvärden som används vid övergången till det nya systemet. Stockholm och Göteborg tillhörde skattereformens stora förlorare främst beroende på förändringarna av kapitalbeskattningen.
De flesta kommuner vann på reformen. Därför beslutade den förra riksdagen att införa en s.k. avräkningsskatt genom vilken kommunernas vinster skall neutraliseras. Avräkningsskatten slogs dock ut på kommunerna utan hänsyn till skattereformens effekter på den enskilda kommunen. Det innebär att även en kommun som t.ex. Stockholm, vilken förlorar 350 milj.kr. på skattereformen, tvingas betala skatt på denna förlust. Om beslutet fullföljs kommer det att på godtyckliga grunder leda till en kraftfull omfördelning av resurser mellan landets kommuner. I den nya effekten har inräknats så att kommunerna istället får sina statsbidrag reducerade med motsvarande belopp. För Stockholms del motsvarar detta 1993 ett belopp på ca 1,3 miljarder kronor. Det är inte rimligt att kommuner som drabbats negativt av skattereformen dessutom skall utsättas för sådana effekter. Staten måste därför kompensera de drabbade storstadskommunerna i denna del.
Enligt kompletteringspropositionen avser regeringen dessutom att vid övergången till det nya systemet, som också innebär att kommunerna skall få sina skatteintäkter samma år som de inbetalas, kvitta bort slutavräkningen för 1991 mot dels uppräkningen av skatteförskottet enligt det nya systemet, dels kvardröjande avräkningsskatt och slutligen kommunernas statsbidragsfordran. Detta är inte rimligt, eftersom det i realiteten innebär att staten skulle kvitta en fordran som kommunerna har mot en annan fordran.
Totalt skulle förslaget till nytt statsbidragssystem för kommunerna för Stockholms del inklusive avräkningsskattens effekter och den generella indragning av statsbidrag till kommunsektorn som budgetpropositionen förutsätter innebära en förlust 1993 på cirka tre miljarder kronor. Enligt Kommunförbundet uppgår den långsiktiga förlusten till cirka 2,5 miljarder kronor per år.
Kommunen genomför ett ambitiöst besparings- och rationaliseringsarbete. Enligt det flerårsprogram som nyligen presenterades avser staden att inför nästa år genomföra besparingar på 750 miljoner kronor och sammanlagda budgetförstärkande åtgärder på en miljard kronor. Till detta kommer staden till följd av tidigare genomförd statlig omfördelning långt före övriga kommuner att tvingas uppnå nolltillväxt i den kommunala konsumtionen. Effekterna av det nu föreslagna systemet skulle för stadens medborgare få så allvarliga konsekvenser att riksdag och regering måste mildra effekterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att det reviderade strukturindex som skall utarbetas beaktar storstädernas strukturellt högre kostnader,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avräkningsskattens effekter måste neutraliseras för de mest drabbade kommunerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det felaktiga i att kvitta bort slutavräkningen av kommunernas skatteintäkter för 1991.
Stockholm den 11 maj 1992 Jerzy Einhorn (kds) Margareta Viklund (kds)