Transporter av farligt gods, giftiga vätskor och gaser innebär alltid stora miljörisker. I särskilt hög grad gäller det landsvägstransporter som måste ske genom tätbebyggda områden.
Genom s.k. vägvalsstyrning kan man i många fall undvika direkt genomfart i städer och tätorter men den möjligheten står inte till buds överallt. Vägarna ligger ju där de gör och förbifarter eller alternativa vägar av den storlek och standard som behövs finns ofta inte.
Vi anser det utomordentligt viktigt att räddningskåren i respektive kommun i förväg är väl informerad om när transporter med miljöfarligt innehåll beräknas passera igenom kommunen samt om innehåll och eventuell saneringsmetod.
I dag gäller följande föreskrifter: Räddningsverket skall informeras om alla farliga transporter. Med transporten skall finnas rapporteringskort och transportkort. Dessa anger vad lasten innehåller och hur man skall förfara vid eventuell olycka. Dessutom skall fordonet vara skyltat så att lasten kan identifieras. Den yttre skyltningen säger dock inte något om vilken mängd som finns i bilen eller hur den skall omhändertas.
Räddningskåren som rycker ut till en olycksplats vet alltså först när man kommer till olycksplatsen vilka ämnen man har att göra med. Och i svåra fall inte ens då. På grund av brand, explosionsrisk etc. kan det ibland vara omöjligt att komma tillräckligt nära för att läsa skyltarna. Av samma orsak kan det också vara omöjligt att komma åt handlingarna i bilen.
Räddningsverket har i dag modern datorteknik både centralt i Karlstad och lokalt på räddningskårerna i de flesta kommunerna.
Räddningsverket har centralt upprättat en informationsbank som skall kunna tillgodose behov av information om farligt gods, bl.a. om olika kemiska produkter och deras omhändertagande vid eventuell olycka. Tanken är att räddningsinformation som i dag finns spridd skall samlas på ett ställe och via datorer finnas tillgänglig för alla räddningskårer som en samlad handbok.
Såvitt vi erfarit har man emellertid inte utnyttjat datorkapacitet för att informera kommunerna om när en speciell transport skall passera eller vad denna innehåller.
I syfte att öka beredskapen till snabbt och effektivt omhändertagande om en olycka med miljöfarlig last skulle inträffa föreslås att man undersöker möjligheten att med hjälp av datorer registrera och vidarebefordra aktuell information om färdväg, tidsplan, innehåll och bekämpningsmetod till räddningskåren i varje kommun utmed färdvägen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad säkerhet vid miljöfarliga transporter.
Stockholm den 24 januari 1992 Viola Furubjelke (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Sonia Karlsson (s) Ingvar Björk (s) Lars Stjernkvist (s)