Behåll F 13 också på lång sikt
Sedan den försvarspolitiska propositionen kom har ett antal motioner presenterats. Bl a önskar socialdemokraterna lägga ned Bråvalla flygflottilj (F 13) i Norrköping. Det finns därför anledning att ytterligare motivera varför just F 13 skall finnas kvar och varför man redan nu borde slå fast att också långsiktigt måste östra Sverige ha ett trovärdigt luftförsvar där F 13 och flygvapnet är en central faktor.
Det är helt uppenbart att Bråvalla täcker upp ett för Sverige synnerligen operativt viktigt område. Befolkningscentra, industrier, sjukhus, ledningsfunktioner och kommunikationer är exempel på viktiga försvarsobjekt.
F 13 är vidare den flottilj som har den nödvändiga närheten till Östersjön och Gotland. Närheten till viktiga insatsområden kan vara helt avgörande i en krigssituation. Utan F 13 kommer övervakningen av Östersjön att avsevärt försvåras.
Närheten till försvarsindustrin, bl a SAAB, gör att ett utprovningsarbete med JAS kan ske smidigt och utan större föranstalter. Vid fortsatt taktikutprovning är närheten synnerligen positiv.
De stora investeringar som gjorts i fastigheter mm under senare tid gör att en avveckling av F 13 skulle framstå som kapitalförstöring av helt oförsvarliga mått.
Den inlösen av fastigheter som F 13 genomfört tillsammans med övriga bullerdämpande åtgärder gör att Bråvalla i förhållande till andra flottiljer utifrån bullersynpunkt har goda förutsättningar att klara en framtida placering av JAS. Genom att banorna korsar varandra med 90 grader blir bullerfördelningen optimal.
F 13 fungerar idag mycket tillfredsställande avseende flygtidsproduktion, personalbemanning, moderna lokaliteter och lokalrekrytering av värnpliktiga. Flottiljen servar också andra förband på många olika sätt.
Den skrivning som finns i propositionen om utvecklandet av storflottiljer måste enligt min mening resultera i att F 13 behålls också långsiktigt. Med de exempel på motiv som angetts här ovan saknas relevanta skäl för att avveckla en ur strategisk synpunkt så väsentlig flygbas. Därför borde redan nu slås fast att inför arbetet med fortsatt omstrukturering av flygvapnet skall en utgångspunkt vara att F 13 skall behållas som flygflottilj.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utgångspunkt för det fortsatta arbetet med omstrukturering av flygvapnet skall vara att F 13 behålls som flygflottilj.
Stockholm den 16 mars 1992 Dan Ericsson (kds) i Kolmården