I regeringens proposition 102 beträffande totalförsvarets utveckling m.m. föreslår regeringen att värnpliktsutbildning skall få genomföras för fredstida stödproduktion. Med andra ord skall värnpliktiga ersätta civilanställd personal inom förråds- och förplägnadsområdet samt inom den militära administrationen inom ett förband. Detta innebär exempelvis för luftvärnsregementet i Norrtälje att ett 25-tal civilanställda måste avskedas. Detta är självfallet olyckligt när arbetslösheten är stor och när den därtill kommer att öka enligt prognoserna.
Men de argument som talar emot detta förslag och som är tyngre gäller för det första att de värnpliktiga skall utbildas för krigsuppgifter. I propositionen sägs att en förutsättning för att detta förslag skall få genomföras är att värnpliktsutbildningen samtidigt leder till en krigsplacering. Detta uttalande lugnar dock inte. I praktiken kan det bli så att 30.000 kockar utbildas under de närmaste åren, vilket inte kan motsvaras av det verkliga behovet.
För det andra måste man i våra ansträngningar att spara också räkna med att denna värnpliktsutbildning också kostar.
Slutligen måste här framhållas att försvarsutskottet och riksdagen för några år sedan uttalade sig för att en sådan här användning av värnpliktiga skulle bli föremål för försöksverksamhet. Såvitt jag vet har inte någon sådan försöksverksamhet genomförts. I propositionen hänvisas inte heller till någon sådan genomförd försöksverksamhet.
Mot bakgrund av vad som nu sagts bör regeringens förslag omprövas och bli föremål för förnyad utredning. Tanken på försöksverksamhet bör också prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att värnpliktiga skall ersätta civilanställda inom förråds-, förplägnads- och det administrativa området.
Stockholm den 16 mars 1992 Alf Wennerfors (m)