Sammanfattning
Regeringen föreslår ändringar i svensk säkerhetspolitik: det är inte längre självklart att vi ska vara alliansfria i fred för att kunna vara neutrala i krig. Vänsterpartiet är bestämd motståndare till denna förändring, som utgår från att svenska folket kommer att säga ja till EG-medlemskap.
Vi vill minska den militära andelen i totalförsvaret. Vi anser att vi själva måste rusta ned, om vi önskar att andra ska göra det. Vi menar att de minskade militära hoten mot Sverige motiverar kraftiga minskningar.
Arméns krigsorganisation bör under femårsperioden inriktas mot tio brigader. Även marinen och flygvapnet bör genomgå kraftiga minskningar. Vi säger också nej till praktiskt taget alla utvecklingsprojekt inom svensk försvarsindustri.
För grundorganisationen innebär vårt förslag följande ändringar i förhållande till propositionen: I 20 Umeå, A 4 Östersund, T 4 Hässleholm samt I 16 Halmstad läggs ner (som konsekvens härav flyttas inte Lv 6 från Göteborg). F 7 Såtenäs och F 6 Karlsborg sammanslås till en myndighet med säte i Karlsborg. F 10 Ängelholm, F 13 Norrköping samt F 16 Uppsala läggs ner.
Vårt förslag innebär en minskning av ramen för det militära försvaret med 19 miljarder kronor över femårsperioden jämfört med regeringens förslag.
Svensk försvarsindustri behöver kvalificerade samhällsbeställningar. Dessa måste riktas mot civila behov. De som kommer att bli arbetslösa genom förbandsnedläggningar måste få samhällets aktiva stöd. Medel för åtgärder frigörs för detta i vårt förslag.
En politik för gemensam säkerhet
Europa har på några få år förvandlats genomgripande. Det kalla kriget öst--väst har upphört. Hotet om ett förintande kärnvapenkrig mellan supermakterna är undanröjt. Helt nya möjligheter har öppnats till nedrustning och fredligt samarbete i hela Europa. Nedrustning kan frigöra medel för att minska klyftorna mellan rika och fattiga, i världen, i Europa och i vårt eget land. Därmed skapas förutsättningar för ett globalt samarbete för att övervinna de nya hoten mot vår existens, som kommer ur en hejdlös rovdrift på naturen.
Sveriges neutralitetspolitik har bidragit till avspänning och samarbete i vår del av världen och samtidigt utgjort grunden för vårt internationella arbete för säkerhet, samverkan och solidaritet.
Vad är säkerhetspolitik?
Målet för säkerhetspolitiken måste vara att bevara Sveriges 178-åriga fred, nationella oberoende och demokrati. Den ska bygga på alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig.
Medlen för säkerhetspolitiken är flera: nedrustningsarbetet, utrikes-, handels-, bistånds- och försvarspolitiken. Men regeringen har nu reducerat den till vad den kallar ''den hårda kärnan'' -- militär alliansfrihet och en betryggande försvarsförmåga. Den utgår från att svenska folket kommer att säga ja till EG-medlemskap. I så fall behövs ingen självständig neutralitetspolitik. Då blir Sverige en del av Europeiska unionen (EU) med gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Denna inbegriper en gemensam försvarspolitik, som ska vara förenlig med NATO:s säkerhetsoch försvarspolitik och i sinom tid kunna leda till ett gemensamt försvar. Västeuropeiska unionen (WEU) ska bli en integrerad del i EU:s utveckling och ska som NATO:s ''europeiska pelare'' stärka solidariteten inom NATO.
I många år har det varit ett säkerhetspolitiskt mål för Sverige att utåt verka för avspänning, samarbete och fredlig utveckling. Men för den nya regeringen är det inte ett mål utan endast ''ett viktigt inslag i säkerhetspolitiken''.
Den snöpta neutraliteten
Sverige är inte längre neutralt -- regeringen försitter inget tillfälle att säga till omvärlden att vår traditionella neutralitetspolitik ersatts med en ''klar europeisk identitet''. I försvarspropositionen talar den visserligen om neutralitet, men i en ny och snöpt bemärkelse. Det handlar bara om att ''upprätthålla en betryggande försvarsförmåga för att visa att vi ska kunna vara neutrala i händelse av krig i vårt närområde''. Vi ska inte vara neutrala -- bara kunna vara det. Och det gäller bara vårt ''närområde'', hur nu det ska definieras.
Denna ''neutralitet'' är inte trovärdig utan ska bara tjäna syftet att motivera höjda militärutgifter.
Alliansfriheten, som var frukten av svenska folkets nej till NATO-medlemskap, har skrotats. Istället har vår statsminister gång på gång -- bl.a. i Lissabon nu i mars -- talat om möjligheten av svenskt medlemskap i WEU. Sverige har begärt att få deltaga i NATO:s militärindustriella samarbetsorgan IEPG (Independent European Programme Group). Det är Sveriges nya europeiska identitet.
Allt detta innebär en radikal förändring av den svenska politiken, av Sveriges roll i Europa och världen och av omvärldens syn på Sverige. Vänsterpartiet är inte ensamt om bedömningen att det betyder minskad säkerhet för Sverige. Alliansfrihet syftande till neutralitet i krig är starkt rotad i vårt folk.
En europeisk säkerhetsordning
Europa har befriats ur blockkonfrontationen och därmed från faran av ett storkrig. Men det är bara den ena alliansen -- Warszawapakten -- som har upplösts. NATO finns kvar. Den har ändrat sin kärnvapendoktrin från ''förstaslag'' till att använda kärnvapen i ''yttersta nödfall''. Men kärnvapnen finns kvar liksom de militära staberna och kommandostrukturen. S.k. brandkårsstyrkor är under uppbyggnad. Genom det nordatlantiska samarbetsrådet (NACC) har NATO utsträckt sin intressesfär till de forna Warszawapaktsländerna.
Allt detta har ändrat det säkerhetspolitiska läget i Europa. Den europeiska säkerhetskonferensen (ESK), som tillkom för att överbrygga Europas delning, har fått radikalt ändrade förutsättningar. Detta får emellertid inte tas som förevändning för att nedgradera, rentav -- som USA verkar vilja göra -- ersätta den med NATO.
Istället måste ESK vidareutvecklas till en alleuropeisk organisation med institutioner, som har kraft att handla fredsbevarande. Det skulle ha behövts ett väl fungerande ESK för att stoppa driften mot inbördeskrig i Jugoslavien. Det behövs idag för att förhindra att detta krig fortplantar sig till Bosnien och Kosovo, för att förebygga en internationell konflikt om Makedonien.
De nationella konflikter som flammat upp efter Sovjetunionens sönderfall och på flera håll övergått i militära konflikter, måste lösas med fredliga medel. Här skulle det behövas ett fungerande ESK. Det är oroande att ESK varit så kraftlöst i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan och upptagit dessa två stater som nya medlemmar -- de är ju de facto i krig med varandra.
De före detta sovjetiska kärnvapnen måste bringas under effektiv kontroll. Den kontrollen ska inte utövas av USA och de västeuropeiska stormakterna utan av ett internationellt organ -- ESK eller FN -- som kan tillvarata alla de nationers intressen, som hotas av dessa vapen.
I det här läget är det tragiskt att Sverige fått en regering som överger neutralitetspolitiken. Det innebär ju att gruppen neutrala och kärnvapenfria stater (NN-staterna) inom ESK försvagas och sannolikt försvinner. Därmed förlorar ESK den grupp som spelat en pådrivande roll i säkerhetsprocessen.
Gemensam säkerhet på nya villkor
ESK är och måste förbli grundstenen i den framväxande europeiska säkerhets- och samarbetsordningen. Den kan bara byggas upp på jämlikhet, på alla folks lika rätt till självbestämmande och trygghet. Den insikt som vann insteg bland Europas politiker i slutet av 80-talet om att inget land kan vinna sin säkerhet på någon annans bekostnad, utvecklades till begreppet gemensam säkerhet. Den måste nu bevaras och vidareutvecklas utifrån nya förutsättningar.
NATO och WEU kan inte skapa denna gemensamma säkerhet. De företräder USA och det rika Västeuropa och bygger på doktrinen om kärnvapenavskräckning. Om NN- gruppen försvinner, riskerar vi att få ett ESK uppdelat på nya block, en ny järnridå -- mellan rika och fattiga länder. Det ökar inte säkerheten i Europa och inte Sveriges säkerhet.
Vänsterpartiet hävdar att Sveriges roll i Europa måste vara brobyggarens, den som aktivt arbetar på att minska klyftorna, som konsekvent hävdar folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Då kan Sverige inte gå samman med kärnvapenmakterna Storbritannien och Frankrike i WEU. Det är framförallt därför vi säger nej till svenskt medlemskap i det EG, som omvandlas till Europeiska unionen med sin försvarskomponent WEU. Vi vill inte krypa in under någon stormakts kärnvapenparaply -- vi vill ha en kärnvapenfri värld.
Vilka är hoten?
Att supermakten Sovjetunionen försvunnit innebär inte att det gamla militärbyråkratiska komplexet har upplösts. Generalstaben finns kvar -- men inte det parti som förr kontrollerade krigsmakten. Ekonomiskt och socialt kaos befrämjar inte en demokratisk utveckling utan framkallar rop på en stark man, ett auktoritärt styre. Ryssland framträder med stormaktsanspråk, som väcker oro, bl a i Baltikum och Ukraina.
Även om den nya stormakten Ryssland inte har några krav på Sverige, innebär den en risk för krigiska förvecklingar i vår omedelbara närhet. Det hotet kan endast avlägsnas med demokratisering och ekonomisk stabilisering. Den svenska handels- och biståndspolitiken måste inriktas på att stödja bägge dessa processer.
På längre sikt kan vi inte bortse från risken för nya konflikter i Östeuropa och en ny stormaktskonfrontation i Nordeuropa, mellan USA och Ryssland. Därför är det ett väsentligt säkerhetsintresse att det nyuppståndna Ryssland deltar i ett alleuropeiskt ekonomiskt och politiskt samarbete. Europa får inte underordnas USA och dess globala intressen.
Det finns hot på större geografiskt avstånd, som kan komma att beröra Sverige. Det fick vi en påminnelse om under kriget i Persiska viken, då Irak hotade med kärnvapen, kemiska vapen, terrorism och miljökrig.
Nedrustning eller rustningskontroll
Idag är Sverige inte pådrivande i nedrustningsarbetet. Regeringen talar hellre om rustningskontroll än om nedrustning. Men rustningskontroll är inget mål utan ett medel för att övervaka efterlevnaden av nedrustningsavtalen. Ett annat tecken på hur politiken förändras är förslaget att Sverige ska lämna den s.k. 21- gruppen (alliansfria och neutrala stater) i FN:s nedrustningskonferens i Genève.
Vänsterpartiet hävdar att nedrustningsarbetet måste bedrivas med all kraft, och det gäller både kärnvapnen, de kemiska vapnen och de s.k. konventionella vapnen. Kärnvapennedrustningen får inte avstanna. Trots överenskommelserna USA--Sovjet och trots president Jeltsins senaste nedrustningsutspel har de kvar mer än tillräckligt med kärnvapen för att förinta hela jorden. Därtill kommer kärnvapnen i Storbritannien, Frankrike och Kina samt en rad länder som håller på och skaffar sig sådana.
Sverige måste fortsätta att driva på nedrustningsarbetet -- för totalt provstopp, nedrustning till havs, effektivt stopp för kärnvapenspridningen och för att komma fram till ett kärnvapenförbud och skrotning av kärnvapnen. Det är vår säkerhet det gäller, och vi berörs av den stora anhopningen av kärnvapen i Nordatlanten.
Det arbetet kan inte ersättas med rustningskontroll, som är liktydigt med den gamla terrorbalansen från det kalla krigets tid.
Lärdomar av kriget vid Persiska viken
Kriget vid Persiska viken har analyserats inom militära och vapenindustriella kretsar. Vi vill granska det ur säkerhetspolitisk synvinkel. Vilka lärdomar kan vi dra?
För det första kom inte Iraks angrepp på Kuwait den 2 augusti 1990 som en blixt från en klar himmel. Uttalanden av Saddam Hussein redan 1989 tyder på att han hade för avsikt att besätta Kuwait. Motivet låg i öppen dager. Iraks krig mot Iran och vapenimport hade slukat oljeinkomsterna och byggt upp en irakisk utlandsskuld på 80 miljarder dollar, varav cirka 15 miljarder till Kuwait. Saddam hade anklagat Kuwait för att ha stulit en oljekälla vid gränsen och för att ha pressat ner oljepriset. Invasionen var först och främst ett försök att i ett slag lösa Iraks prekära ekonomiska situation.
För det andra hade irakiska trupper satt sig i rörelse mot Kuwaitgränsen redan den 17 juli, Iraks nationaldag. Amerikanska spionsatelliter observerade detta. Men på ansvarigt amerikanskt håll valde man att tolka trupprörelserna som enbart en styrkeuppvisning.
För det tredje sände USA motstridiga signaler till Irak: å ena sidan skulle USA försvara det ''fria flödet av olja genom Hormuzsundet'', å den andra fick Saddam höra att USA inte hade några militära förpliktelser gentemot Kuwait.
Om det gjorts försök till medling i den ekonomiska konflikten, om rapporterna om truppsammandragningarna tagits på allvar och om Saddam hade fått klart besked på förhand om vilken USA:s reaktion skulle bli, hade invasionen knappast blivit av.
Om inte vapenexportörerna -- 445 av dem är företag i väst -- hade byggt upp Iraks väldiga arsenaler med konventionella vapen och levererat utrustning för tillverkning av kemiska, biologiska och nukleära vapen, hade Saddam varken haft kapacitet att invadera Kuwait eller motivet, utlandsskulden.
Om det funnits ett fungerande FN med egen spaningskapacitet och med fullmakter för generalsekreteraren att agera aktivt för att bevara freden, hade kriget vid Persiska viken kunnat förhindras. Ett stort antal liv -- övervägande civila människors -- hade kunnat sparas. En miljökatastrof hade undvikits.
Stärk FN
Efter det kalla krigets slut har det blivit möjligt att till fullo utnyttja FN:s maskineri för främjande av internationell fred och säkerhet. Men det sätt på vilket de ''fem stora'' under USA:s ledning börjat dirigera säkerhetsrådet innebär en stormaktsdominans, som vi finner djupt oroande. Men det gör tydligen inte regeringen, som säger att säkerhetsrådet ''kan utgöra ett forum där man under stormakternas ledning fastställer ett gemensamt internationellt agerande vid regionala konflikter, som åskådliggjordes i samband med Kuwaitkonflikten''.
De fem ständiga medlemmarna i säkerhetsrådet har inte agerat på ett sätt som gagnat freden och säkerheten. Det gäller kriget vid Persiska viken, där USA egenmäktigt tilläts bestämma att sanktionerna inte fungerade utan att det krävdes militärt våld. Det gäller Kambodja, där de konstruerat en fredsplan, som lämnar dörren öppen för Pol Pots röda khmerer. Det gäller Jugoslavien, där FN uppträtt kraftlöst och obeslutsamt.
Vänsterpartiet avvisar tanken på ett av stormakterna styrt FN. FN ska vara en organisation för alla sina 175 medlemmar, inte bara för fem av dem -- och minst av allt ska FN få monopoliseras av USA.
Vi ansluter oss istället till de förslag till FN-reformer, som de nordiska länderna överlämnade till generalsekreteraren den 23 oktober förra året. Här sades att tonvikten bör ligga på förebyggande åtgärder syftande till att förhindra att väpnade konflikter bryter ut. Dokumentet (Shaping the Peace: the United Nations in the 1990s) innehöll tolv punkter:
1. FN:s säkerhetsråd bör i större utsträckning ägna sig åt framåtblickande diskussioner.
2. Generalsekreteraren bör ges ökade resurser för att i enlighet med FN-stadgan självständigt agera när han anser att internationell fred och säkerhet hotas.
3. Ett system inom FN för registrering och övervakning av internationella vapenöverföringar bör skapas så snart som möjligt.
4. Generalsekreteraren och säkerhetsrådet bör som en rutinåtgärd kunna sända ut personer/grupper med uppdrag att samla in fakta om potentiella krishärdar.
5. Parter i konflikter uppmanas att i ökad utsträckning vända sig till Internationella domstolen i Haag.
6. FN bör ges ökade resurser för att kunna bistå medlemsländer i samband med val för att därmed underlätta en övergång till demokrati.
7. Politiskt stöd och tillräckliga resurser bör ges till generalsekreterarens och säkerhetsrådets insatser inom preventiv diplomati.
8. Tanken att sända ut fredsbevarande styrkor i förebyggande syfte, för att avvärja hotet av väpnade konflikter innan de brutit ut, bör övervägas.
9. Arrangemangen för finansiering av de fredsbevarande operationerna bör förbättras och strävandena att effektivisera sekretariatets organisation inom detta område uppmuntras.
10. FN-systemets kapacitet att utföra kombinerade insatser för fredsskapande och humanitärt katastrofbistånd bör stärkas. Möjligheterna att, från fall till fall och under beaktande av FN-stadgan, företa insatser för att motverka massiva kränkningar av mänskliga rättigheter bör övervägas.
11. Sanktionsinstrumentet bör utnyttjas med kraft, effekterna av olika typer av sanktioner studeras och arrangemang skapas för att kompensera länder som oskyldigt drabbas av ekonomisk skada pga att sanktioner tillämpas mot parter i en konflikt.
12. Modaliteterna för FN att som sista utväg vidta tvångsåtgärder, inklusive användandet av militära medel, bör klargöras.
Detta är vad Sverige ska arbeta för.
Nordiskt samarbete
Initiativet till FN-reformer är ett exempel på den konstruktiva roll, som de nordiska länderna kan spela i det globala arbetet för säkerhet och fred. På liknande sätt kan Norden deltaga aktivt när det nya Europa byggs upp, så att de små och medelstora staternas intressen tillvaratas i den nya säkerhetsordningen.
Inom detta nordiska samarbete har Sverige och Finland fått större möjlighet att spela en stabiliserande roll nu när förutsättningarna för Finland förändrats genom att den gamla biståndspakten med Sovjet (VSB) ersatts med ett nytt fördrag om grannsämja med Ryssland.
Arbetet för att göra Norden till en kärnvapenfri zon måste drivas med förnyad kraft nu när NATO börjat ompröva sin kärnvapenstrategi. Det intresse, som de baltiska staterna visar för att deltaga i ett säkerhetspolitiskt samarbete med de nordiska, öppnar möjligheten att bygga ut den nordiska kärnvapenfria zonen till en fredszon i Östersjöregionen.
Det militära försvaret
Frånvaron av militära hot riktade mot Sverige medför att vi kan minska vår militära kapacitet.
Armén bör 1997 omfatta fyra infanteri-, tre Norrlands- och tre mekaniserade brigader. Pansarbrigaderna utgår ur organisationen. Vi föreslår att I 20, A 4, T 4 och I 16 läggs ner. Lv 6 flyttas inte från Göteborg. Ny stridsvagn behövs inte. Projekten Bamse, Bonus samt Arthur avvecklas.
Marinen föreslås inte få medel för modernisering av robotbåtar, patrullbåtar samt utveckling av ubåt typ 2000. Studier och projektering för ett nytt sjöfrontssystem avbryts.
Flygvapnet bör snarast avveckla 35-systemet. F 10 läggs ner. Antalet 37-divisioner minskas. F 13 och F 16 läggs ner.
F 6 och F 7 slås samman till en myndighet, där endast själva flygverksamheten blir kvar på F 7.
Dagersättningen till värnpliktiga bör höjas till 50 kronor per dag.
Värnpliktigas användning i stödproduktionen bör inte genomföras i den föreslagna formen, både av principiella och ekonomiska skäl.
Konsekvenser för sysselsättning och regionalpolitik
Teknisk utveckling behöver kvalificerade samhällsbeställningar. Försvarsindustrin har levt på sådana. Nedläggningar och arbetslöshet kommer nu att bli resultatet, givetvis i särskilt hög grad med vänsterpartiets förslag. De orter där militär verksamhet läggs ner har ofta ett ensidigt näringsliv, som därför drabbas särskilt hårt i tider med allmänt dålig konjunktur.
Stora delar av de medel som frigörs i vårt förslag kommer under lång tid att behövas för riktade insatser. Verksamhet måste med nödvändighet riktas mot civil produktion. Stora behov inom framför allt miljöteknik och kommunikationer kan tillgodoses om de resurser som frigörs genom nedrustning tas till vara. Försvarsindustrin har i många fall hög kompetens. Inrättandet av en ny teknisk högskola med fasta forskningsresurser kan vara ett sätt att ta till vara delar av denna kompetens.
Regionalpolitiken kommer genom regeringens utpräglade marknadsinriktning och EG-anpassning att bli alltmer verkningslös. Vår bestämda uppfattning är att civila produkter alltid skapar mer välstånd än vapen. Därför frigör varje nedlagd vapensmedja resurser för ökat välstånd! Förutsättningen är dock att samhället riktar resurserna till eftersatta regioner. Marknaden kommer inte att göra det.
Totalförsvarets civila del
Vi anser att propositionen är godtagbar i denna del.
Ekonomiska konsekvenser
För perioden fram till 1997 föreslår vi en minskning av planeringsramen för det militära försvaret med ca 19 miljarder kronor.
n
För budgetåret 1992/93 får förslaget följande konsekvenser i propositionen:
Anslag Besparing i Orsak miljoner kr
B1 900 brigadorg., förbandsnedl. B2 550 Bamse, Bonus, Arthur B3 300 fastighetsinvest. görs ej C1 250 utb. verks. o. insatsber. minsk. C2 400 minskade inköp C3 100 fastighetsinvest. görs ej D1 300 minskad flygverks. D2 700 mtrlbeställn. utgår D3 200 projekt utgår pga nedläggn. E1 50 minskad org pga nedläggn. E2 50 minskat behov pga nedläggn. E4 50 utveckl. arb. behövs ej F3 150 minskat behov av utb. F4 50 minskad verksamhet Gemensamt för B1, C1 och D1
ökat behov pga höjning av dagers.
-240 för vpl Summa 3 810
Vänsterpartiet anslår för budgetåret 1992/93 3 810 miljoner kr mindre än vad regeringen föreslår eller således 30 794 803 000 kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att huvudlinjen i säkerhetspolitiken skall vara alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig,
2. att riksdagen fastställer planeringsramarna för totalförsvarets militära del för perioden 1992/93--1996/97 enligt vad i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att dagersättningen för värnpliktiga bör höjas till 50 kr.,
4. att riksdagen till totalförsvarets militära del för budgetåret 1992/93 anslår 3
810
000
000 kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 30
794
803
000 kr.
Stockholm den 16 mars 1992 Lars Werner (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Jan Jennehag (v)