Europa befinner sig i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. De gamla stormaktsmotsättningarna har försvunnit, Warszawa- pakten är upplöst och Nato söker en ny, mer politisk roll. Samtidigt strävar Sverige efter medlemskap i EG och våra nordiska grannländer diskuterar medlemskapsfrågan intensivt.
Regeringen beskriver också detta nya läge i proposition 1991/92:102, ''Totalförsvarets utveckling till och med budgetåret 1996/97''. På sidan 9 skriver regeringen:
Det svenska försvarets fortsatta utveckling bör utgå från att riskerna i närtid för ett stormaktskrig i Europa -- det krig Sverige främst bör gardera sig mot -- är mycket små. Planeringen bör i stället utgå främst från ett längre tidsperspektiv. Även i ett sådant perspektiv kan de västeuropeiska förhållandena bedömas förbli stabila.
Den positiva utvecklingen har också tagit sig konkreta uttryck i omvärldens anslag till det militära försvaret. Mellan 1990 och 1991 minskade NATO, för att ta ett exempel, sina militära utgifter med 16,2 procent. I Sverige däremot föreslås i propositionen en uppräkning av anslagen med 7,3 miljarder kr för kommande femårsperiod.
En omstrukturering och neddragning av den svenska försvarsmakten är både rimlig och logisk. Det är också angeläget att de uppgifter som åläggs den svenska försvarsmakten åtföljs med rimliga resurser i form av teknik och utbildning. På detta område har stora försummelser gjorts under gångna år. Att banta organisationen och se till att utbildning och teknik håller hög klass är därför angeläget. Regeringens proposition innehåller också betydande steg i denna riktning.
Det säkerhetspolitiska och statsfinansiella läget motiverar dock inte regeringens föreslagna anslagsnivå. Det är inte rimligt med 7,3 miljarder utöver ram i ett läge när statens budgetunderskott stiger och resurser saknas för angelägna sociala behov. Med rationaliseringar som föreslås i propositionen kombinerat med något lägre ambitionsnivå för försvarsmaktens uppgifter bör anslagsnivån begränsas med åtminstone 2,8 miljarder kr jämfört med den av regeringen föreslagna. Det innebär att den föreslagna ramuppräkningen på 0,9 miljarder kr per år bör kunna inrymma nödvändig teknikförnyelse. (Propositionen innebär även en uppräkning av ramen för försvarsmaterial med 1,5 procent årligen, vilket innebär 2,8 miljarder kr under femårsperioden.) Ramuppräkningen kan motiveras utifrån de omstruktureringskostnader som uppstår samt de kostnader det innebär att åtgärda försummelser vad gäller teknik och utbildning som skett under de senaste åren.
De resurser som kan anses motiverade att avdela till det militära försvaret bör prioriteras till luftförsvaret, marinen och de arméstridskrafter som ska värna landets gränser och bevaka att främmande makter inte kränker svenskt territorium. Det som således bör prioriteras ned är det så kallade djupförsvaret och den utrustning som i första hand är avsedd för att bekämpa en angripare som invaderat Sverige. Scenariot med ett stort invasionsförsök är också betydligt mindre realistiskt inom överskådlig tid än tidigare, vilket också regeringen erkänner i propositionen. Detta bör därmed få konsekvenser när det gäller anslagen till det militära försvaret. Exempelvis bör de planerade inköpen av stridsvagnar, som planeras att påbörjas under planeringsperioden, utgå eller minska betydligt i omfattning. Enligt uppgift kan det komma att handla om inköp av 200 stridsvagnar till en kostnad av 6--9 miljarder kr. Minskningen av anslagen, jämfört med regeringens förslag, bör således ske genom återhållsamhet med inköp av nya stridsvagnar och andra besparingar i linje med de principer som beskrivits ovan. ÖB bör få i uppdrag att göra erforderliga prioriteringar.
Skulle det säkerhetspolitiska läget förvärras kan importinköp av stridsvagnar ske relativt snabbt. Nya stridsvagnar kan enligt mitt förmenande inte anses som en prioriterad investering när den svenska ekonomin lider av stora problem, allra minst när dessa stridsvagnar planeras att importeras från utlandet.
Regeringens föreslagna neddragning av antalet regementen och brigader är positiv. Fortsätter den positiva säkerhetspolitiska utvecklingen måste 1997 års försvarsbeslut innebära kraftiga neddragningar av anslagen till det militära försvaret. Planeringen inom armé, marin, flygvapen och försvarsindustri måste ha detta scenario klart för sig så att beredskapen finns för stora förändringar. Men det är också viktigt att de kommuner som är starkt beroende av regementen och försvarsindustri för sin sysselsättning aktivt verkar för att minska detta beroende. Det är därför nödvändigt att åtgärder vidtas under den kommande femårsperioden så att ett försvarsbeslut 1997 kan innebära nedläggningar av fler regementen/flygdivisioner och neddragningar av svensk försvarsindustri, utifrån strikt försvarspolitiska skäl, utan att det får oöverstigliga regionalpolitiska konsekvenser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en anslagsram till det militära försvaret under kommande femårsperiod som är 2,8 miljarder kronor lägre än den i propositionen föreslagna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskap inför kraftiga neddragningar av anslagen till det militära försvaret i samband med 1997 års försvarsbeslut.
Stockholm den 16 mars 1992 Stefan Attefall (kds)