Lv6 och LvTS är en rationell utbildningsanläggning med tillgång till för luftvärnet speciella lokaler och anordningar för utbildning på bl.a. radar, robot, centralinstrumentering, luftvärnsautomatkanon m.m. samt för utbildning av tekniker.
I ett nu aktuellt förslag föreslås en flyttning av luftvärnets tekniska skola till Östersund eller Norrtälje.
Om en sådan flyttning genomförs kommer detta att försvåra det samarbete som nu finns mellan luftvärnsutbildningen och berörd industri.
Inom den teletekniska triangel som ugörs av Chalmers- Ericsson radar, Electronics AB i Mölndal och LvTS i Göteborg pågår ett framgångsrikt samarbete uppbyggt under många år. Värdet av att i närområdet förfoga över såväl utbildnings- och forskningsfunktioner som industriell högteknologi och fältanvändning med erfarenhetsåterföring kan inte nog betonas.
Det är angeläget att inte förändra de arbetsvillkor som hittills bidragit till den unika kompetensutveckling som gjort viktiga högteknologiska industrisatsningar möjliga i Göteborgsregionen.
Samverkan med försvarsindustrin
Vid Ericssons marknadsföring för utländska kunder utgör LvTS och Lv6 en viktig del.Rekryteringen till Ericsson utgår till stor del från LvTS och Lv6 vad avser personal till marknadsföring och utbildning av utländska kunder.Teknisk kunskap och fördjupning för LvTS personal erhålls främst genom nära samverkan.
Tillgången på teknisk personal har en avgörande betydelse för effekt och tillgänglighet av högteknologiska vapensystem. Riksdagen har avsatt 2 miljarder kr. för anskaffning av ett nytt luftvärnssystem -- Robotsystem 90. För att detta nya robotsystem skall bli användbart mellan 1993 och 1998 erfordras att det vid LvTS utbildas 120 värnpliktiga systemtekniker och 30 tekniska yrkesofficerare under åren 1992--1998.
Kompetensen avseende utbildning finns i dag till 90 % vid LvTS i Göteborg. En enkät bland personalen visar att 75 % ej avser flytta från Göteborgsområdet vid ett eventuellt beslut att flytta LvTS. Detta innebär att ny kompetens måste byggas upp på den nya orten och detta tar minst 4--5 år. LvTS kommer ej att kunna utbilda teknisk personal i tillräcklig omfattning fram till 1998 om en flyttning genomförs 1994.
Bedömd kostnad för återtagande av kompetens är totalt ca 100 milj.kr. (20 tekniska yrkesofficerare till en kostnad av ca 5 milj.kr./individ).
Sammanfattning
LvTS flyttning innebär att införandet av Robotsystem 90, som kostar 2 milj.kr., försenas 4--5 år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en flyttning av LvTS-Lv6 från Göteborg.
Stockholm den 27 januari 1992 Erling Bager (fp) Kenth Skårvik (fp)