Mycket i Nordens och Sveriges historia kretsar kring deras fästningar. Det gäller inte minst fästningarna i västra Skandinavien. Från Akershus fästning i Norge, byggd omkring år 1300, till Varbergs fästning i Halland uppförd på 1200-talet, finns sammanlagt 7 fästningar, som i dag inte har några större militärpolitiska värden, men väl turistiska. I Bohuslän är Carlstens fästning i Marstrand och Bohus fästning i Kungälv uppskattade och välbesökta mål för både turister och besökare boende i närregionen.
Som fallet är med många kulturhistoriska byggnader i landet, uppvisar även fästningarna olika grader av förfall. Det är en kombination av olämpliga lagningsmetoder (t ex cementbruk i stället för kalkbruk), allmänt slitage och påverkan av väder och vind, som gör att en del av dessa anläggningar snarast måste ses över innan skadorna blir alltför allvarliga.
Förhållandet har observerats av fortifikationsförvaltningen som i en rapport till försvarsstaben varnat för ökande grad av förfall om inte snara åtgärder sätts in. Bakom rapporten ligger också att försvaret inte har råd att underhålla fästningarna. Dessa är för övrigt statliga byggnadsminnen varav följer ansvar för riksantikvarieämbetet om uppsikt och vård av anläggningarna.
Iakttagelsen om tillståndet för historiska försvarsanläggningar gäller i lika grad för många mindre byggnader, kyrkor, etc, som i tider av ekonomisk snålblåst får sitt underhåll eftersatt.
Min bedömning är att uppgifter måste tas in landet över för att ansvariga myndigheter skall få en samlad bild av vad som behöver göras snabbt samt vilka åtgärder som kan verka under ett längre tidsperspektiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av underhåll av historiska minnesmärken.
Stockholm den 27 januari 1992 Kenth Skårvik (fp)