I den socialdemokratiska partimotionen ''En god livsmiljö för hållbar utveckling'' framhåller vi:
Rustningar och krig är det största hotet mot människan och miljön. Sverige bör fortsätta att driva dessa frågor globalt, i möjligaste mån även inom ramen för RIO- konferensen. Det svenska initiativet vid mötet med FNs miljöstyrelse i maj 1991 om förberedelser för förstärkta internationella regler för att förhindra vapen och krigsmetoder som allvarligt skadar miljön måste drivas vidare med kraft. Slutsatserna från FN-studien om användning av militära resurser för miljöändamål, som leddes av den förra nedrustningsambassadören, måste fogas till besluten från RIO-konferensen. Det gäller inte minst förslagen om ett ökat miljöansvar för militära verksamheter även i fredstid. Varje land bör granska sina miljöbehov och vilka militära resurser som kan användas för miljön och göra upp en nationell aktionsplan.
Vi framhåller också i vår partimotion att Sverige, för att på ett trovärdigt och handlingskraftigt sätt kunna medverka i det internationella arbetet, måste kunna visa vad vi själva är beredda att göra, inte minst för att följa upp resultaten av den kommande FN-konferensen om miljö och utveckling. Vi föreslår därför att en kommission får i uppdrag att initiera åtgärder för en stegvis anpassning till en hållbar utveckling i Sverige. Arbetet bör genomföras i nära samverkan med folkrörelser, näringsliv, kommuner och myndigheter och omfatta alla samhällslivets områden.
Detta krav måste självfallet också ställas gentemot all militär verksamhet. Först och främst så att Sverige fortsätter att verka för fred och nedrustning. Men också så att klara miljömål och stränga krav på hushållning med resurser ställs på all militär verksamhet i Sverige. De krav man ställt från dessa utgångspunkter kan dessutom medverka till det angelägna målet att minska kostnaderna för försvaret.
Några av de allvarligaste miljöproblem som militären förorsakar är utsläpp från militära flygplan, skjutning vid övningsfält och skjutbanor, buller samt de problem, som hänger samman med destruktion av gammal ammunition.
Militären står för cirka 25 % av all flygbränsleförbrukning i landet och svarar därmed för en mycket stor del av flygets samlade utsläpp. Det militära flyget undantas från den miljöskatt, som gäller civilflyget. Vi anser att miljöskatten för flyg nu bör utsträckas till att gälla för militärflyg. Likaså bör miljöskatt tas ut av övriga militärfordon.
Den militära övningsskjutningen leder till utsläpp av sprängämnen och metallskrot i naturen. Metaller som koppar och bly släpps ut i stora mängder. Ingen har någon kontroll på hur mycket som släpps ut årligen. Vid studier, som gjorts vid den norska försvarskommissionen 1991, visade det sig att så mycket som en tredjedel av hela Norges blyutsläpp härrör från militära skjutövningar.
Militärflyget ger upphov till mycket kraftigt buller. Bullret från JAS-flygplanet är värre än det från Viggen och berör 10 000-tals människor. Som exempel kan nämnas att Uppsala och Luleå skulle drabbas av buller, som vida överstiger de gränsvärden som gäller för nyproduktion av bostäder (55 dB).
Destruktion av gammal ammunition sker främst vid Vingåkersverken och på Trängslets skjutfält i Älvdalen. Av den ammunition, som i år destruerats i Sverige genom sprängning, har cirka hälften importerats från Tyskland. Anledningen till att Tyskland skickar hit gammal ammunition för destruering är att det av miljöskäl inte är tillåtet att destruera ammunitionen där. Destrueringen av hundratals ton ammunition i Älvdalen har inte ens prövats enligt miljöskyddslagen. Destruktion av ammunition är nödvändigt -- och positivt då skälet är militär nedrustning och förstöring av överflödiga vapen. Men man måste se till att denna verksamhet sker under sträng miljökontroll. Inom Swedish Ordnance planeras nu för en ny modern destruktionsanläggning, som kan vara klar att tas i drift inom ett par, tre år. Fram till att denna nya anläggning är klar och godkänd bör destruktionen av i vart fall importerad ammunition upphöra. Öppen destruktion bör inte tillåtas.
Utöver dessa exempel på miljöförstöring orsakad av militär verksamhet kan nämnas krigsindustrins verksamhet och konsekvenserna för vattenmiljön och de skador på terräng och djurliv, som uppstår vid militära övningar.
Den militära verksamheten i Sverige står utanför det omfattande miljöarbete, som nu har inletts inom det civila området. På andra områden utvecklas nu miljöarbetet i rask takt, t.ex. inom sektorsmyndigheter, branschorganisationer och enskilda företag. Men den militära verksamheten saknar både miljökonsekvensbeskrivningar, klara miljömål och genomtänkta program för att begränsa utsläpp i luft och vatten eller buller och andra olägenheter från t.ex. flyg och skjutövningar.
Vi anser att det är nödvändigt att en grundläggande genomgång nu görs av de miljökonsekvenser som den militära verksamheten i Sverige för med sig. Förslag om hur miljöförstöring som orsakas av militär verksamhet i Sverige kan minskas bör läggas fast. Klara miljömål och stränga krav på resurshushållning bör likaledes läggas fast för all militär verksamhet i Sverige. En nationell aktionsplan över vilka militära resurser som kan användas för miljön bör upprättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att klara miljömål och krav på resurshushållning inom all militär verksamhet bör läggas fast,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en studie för att kartlägga miljöeffekterna av all militär verksamhet snarast bör genomföras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att flyg och andra militära fordon bör omfattas av miljöbeskattning på samma sätt som civil verksamhet,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att destruktion av svensk och importerad ammunition bör uppskjutas till dess en ur miljösynpunkt säker anläggning står klar, samt att all öppen destruktion omedelbart stoppas,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en nationell aktionsplan över vilka militära resurser som kan användas för miljön bör upprättas.
Stockholm den 24 januari 1992 Birgitta Dahl (s) Lennart Nilsson (s) Per-Olof Håkansson (s) Sven-Gösta Signell (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU