En historisk vändpunkt har inträffat i Europa. Det kalla kriget är över. En totalt förändrad situation råder nu i Europa. Warszawapakten liksom Sovjetunionen är upplöst. Alla de f.d. sovjetiska trupperna dras bort från Europa. Mycket kraftig konventionell nedrustning pågår; också kärnvapen nedrustas kraftigt. Något militärt hot kan inte längre redovisas mot Sverige. Land efter land stoppar nu sina stora militärprojekt.
Det största nedrustningsavtalet någonsin om konventionella vapen skrevs under i Paris i november l990. Ensidig nedrustning genomförs därtill i de flesta länderna i Europa. Endast Sverige förutom Turkiet aviserar höjda försvarskostnader.
I praktiken är ett överraskande anfall från f.d. Sovjet inte längre möjligt mot Västeuropa.
Också kärnvapnen nedrustas. Genom START-avtalet sommaren 1991 överenskom Sovjet och USA om en minskning av de strategiska kärnvapnen med 30 %. De har därefter båda deklarerat att de skall minska eller dra tillbaka taktiska kärnvapen, inklusive marina taktiska kärnvapen. De nya republikerna i f.d. Sovjet har utfäst sig att följa START-avtalet och utfästelserna om taktiska kärnvapen.
En ny säkerhetsordning för Europa baserad på gemensam säkerhet i stället för avskräckning undertecknades i Paris i november l990. Alla länder i Europa, USA och Canada förband sig att i framtiden lösa konflikter på fredlig väg. Sakligt samarbete och ömsesidig förståelse ersätter nu den tidigare misstänksamheten. Förutsättningarna för fredlig konfliktlösning och kraftig nedrustning är därmed unika.
Sveriges säkerhetspolitiska läge har därmed starkt förbättrats.
Det kalla krigets slut gör det möjligt att frigöra enorma resurser -- pengar, människor och materiel, som fortfarande är nerplöjda i överdimensionerade militärapparater. Lika viktigt är att det kan frigöra många människors tankar som har fjättrats av steril konfrontation.
Det finns en risk att etniska och nationella motsättningar, fattigdom, protektionism och handelskrig skapar en hotande oordning i Europa. Men den kan inte mötas med militära metoder. Ekonomisk utveckling och mänskliga rättigheter blir i stället instrumenten.
Sverige har länge spelat en aktiv och pådrivande roll i internationella nedrustningsförhandlingar. När Europa i övrigt förbereder sig för och aktivt nedrustar måste självklart också Sverige ta konsekvenserna av detta.
När JAS-beslutet togs under den borgerliga regeringen l982 sa socialdemokratin nej; förslaget vilade på bristfälligt underlag. Socialdemokratin krävde att utöver vad som från tekniska, ekonomiska och kommersiella synpunkter skulle ingå i ett avtal som är godtagbart från statsmakterna, borde följande villkor gälla för JAS:Inga löften om framtida anslagsökningar för försvarsmakten får ske,JAS skall hålla sig inom 24,9 miljarder kronor i prisläge februari 1981, fram till sekelskiftet,Om allvarliga problem uppstår måste staten ha rätt att avbryta projektet. Industrin måste ta en inte oväsentlig ekonomisk risk,Något nytt projekt för utveckling av flygplan är inte aktuellt efter JAS. Industrin måste därför inrikta sig mot i huvudsak civil produktion,Skulle det vara möjligt med hänsyn till den militärpolitiska situationen i vår omvärld att genomföra en nedrustning får också JAS givetvis omprövas.
I den socialdemokratiska propositionen l983 åberopades på nytt dessa förutsättningar.
När riksdagen beslöt att satsa på JAS-projektet l982 beskrevs det som ett litet, billigt svenskt alternativ till dyra utländska stridsflygplan. Sedan dess har kostnaderna ökat drastiskt såväl på grund av förseningar som haveri. Industrigruppen har begärt ett 50 % högre pris än tidigare avtalat för att bygga planen 3l till l40, dvs. delserie 2. Men i avtalet mellan staten och industrigruppen från l982 finns ett ''takpris'' som inte får överskridas för delserie 2.
JAS-projektet var redan från början ifrågasatt, inte minst av kostnadsskäl. Det socialdemokratiska kvinnoförbundet, ungdomsförbundet och de kristna socialdemokraterna har från början vänt sig emot JAS och varnat för att JAS skulle bli en gökunge i försvarets bo.
JAS har inte uppfyllt villkoren i kontraktet i fråga om utformning, prestanda, utprovning eller tidsramar och har vida överstigit de kostnadsramar som givits. En slutsumma på minst 60 miljarder kronor -- enligt vissa försvarspolitiskt sakkunniga snarare 200 miljarder kronor -- bedöms projektet komma att kosta.
I den första delserien skall industrigruppen leverera 30 plan till ett fast pris. Huruvida detta kommer att kunna ske i enlighet med uppgjort kontrakt återstår att se. För den andra delserien om ll0 plan har ännu inga beslut fattats av riksdagen.
Enligt försvarspropositionen 1991 är förseningarna i typarbetet avsevärda och kostnadsökningarna betydande för delserie två. Utskottet konstaterade att förseningen är allvarlig och leder till stora kostnadsökningar. Enligt utskottet var det oklart hur fördyringarna skall fördelas mellan leverantör och kund vid en ev produktion efter de första 30 planen.
Vi menar att riksdagen nu måtte besluta att delserie två av JAS inte beställs.
Runt om i världen stoppas nu en rad stora militära projekt.
Den 7 januari l991 stoppade den amerikanska regeringen det största flygplansprojektet någonsin, attackplanet Al2 som beräknats kosta 57 miljarder dollar. Försvarsminister Dick Cheney angav bl.a. som skäl att industrin inte klarat vare sig utformning, utveckling, produktion och sammansättning eller prov av planen inom vad som stipulerats i kontraktet. Också Tyskland har beslutat att stoppa sitt planerade flygplansprojekt.
Kan USA och Tyskland stoppa sina flygplansprojekt med hänvisning bl.a. till den nya säkerhetspolitiska situationen så borde också Sverige kunna göra det.
Fortsatt stora investeringar i form av fullföljandet av JAS-projektet begränsar därtill den politiska handlingsfriheten och försvårar en anpassning av säkerhetspolitiken.
Sveriges flygvapen består i dag till huvuddelen av Viggenplan, som kan användas under lång tid framöver. Den senaste jakt-Viggen levererades i juni l990. Sverige har jämfört med de flesta länder i Europa ett mycket starkt flygvapen. På samma sätt som Viggens teknik nu förs in i Draken, som på det sättet livstidsförlängs, borde Viggen kunna livstidsförlängas genom att den nyare teknik som JAS-planet har, förs in vid den pågående modifieringen av Viggenplanen.
Flera länder väljer i dag att livstidsförlänga de plan de har i stället för att köpa eller producera nya. En sådan diskussion bör vi också kunna föra i Sverige. Med tanke på såväl den mycket kraftiga fördyringen som förseningen av JAS bör möjligheten att i stället förlänga Viggensystemen utredas.
Genom de satsningar som staten gjort på civil flygindustri är i dag SAAB marknadsledande i Europa på mindre passagerarplan och har 2/3 av marknaden. Den civila flygsektorn har inneliggande order på över 30 miljarder kronor och sysselsätter 3 600 personer. Enligt SAAB är nu den civila flygindustrin så stor (55 %) och väletablerad att den kan överleva utan stöd från den militära flygtillverkningen.
Till detta kommer att det inte kan anses försvarsbart att fortsätta med ett miljardslukande JAS-projekt i ett läge, när det generella välfärdssystemet kraftigt försämras och när kvalitén skärs ner inom barnomsorg, äldreomsorg, vuxenutbildning och sjukvård.
Beslut om fortsatt stora vapenprojekt skulle ge en felaktig signal till omvärlden att Sverige inte litar på freds- och avspänningsprocessen och inte heller tänker delta i den. Signalen från Sverige bör i stället vara att inte för lång tid framöver låsa fast stora resurser i ett militärprojekt, som tillkommit under det kalla krigets period.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar säga nej till delserie två av JAS- projektet,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en livstidsförlängning av Viggen-systemet utreds.
Stockholm den 23 januari l992 Maj Britt Theorin (s) Margareta Winberg (s) Torgny Larsson (s) Berndt Ekholm (s) Kent Carlsson (s) Ulrica Messing (s)