Mot bakgrund av en alltmer tilltagande rasism och främlingsfientlighet i samhället som helhet är det angeläget att på alla sätt motverka denna utveckling.
Totalförsvaret i synnerhet har starka skäl att på alla sätt motverka denna tendens. ''Människan är försvarsmaktens viktigaste tillgång. Kontakterna mellan värnpliktiga och befäl skall präglas av öppenhet, förtroende och gemenskap. Attityder och beteenden som kan uppfattas som bristande respekt för andras människovärde får inte godtas. Grunden för ett ömsesidigt förtroende måste läggas redan i fredsverksamheten.'' Dessa kloka ord är hämtade från förre överbefälhavaren Lennart Ljungs förord i Svensk soldat, 1983 års utgåva, och nog så aktuella än i dag.
Det finns inom totalförsvarets ram unika möjligheter att, genom korrekt information och fakta till en mycket stor grupp ungdomar under värnpliktsutbildningen, främja tolerans och respekt för individen. Alla värnpliktiga och anställda representerar försvarsmakten inför allmänheten och bidrar därmed till att skapa förtroende för försvarsmakten och samhörighet i HELA FOLKETS FÖRSVAR.
Det finns tyvärr också anledning att befara att personer med extremistiska politiska uppfattningar, vilka ser våld som politisk metod, ser en militär utbildning och/eller utbildning i en frivilligorganisation som ytterst användbar för deras syften. Den risken måste alla i totalförsvaret ta på det största allvar och göra sitt yttersta för att eliminera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot rasism och främlingsfientlighet inom totalförsvaret.
Stockholm den 24 januari 1992 Britt Bohlin (s) Sture Ericson (s) Karin Wegestål (s) Alf Egnerfors (s)