Kustflottan lever sitt eget liv i fredstid. I samband med kris och incident skall denna fredsorganisation delas upp på befintliga marinkommandon.
Den nya inriktningen av försvaret grundas på tanken att krigsförbandsorientera förband, det vill säga lydnads- och ansvarsförhållandet för förbanden skall vara desamma i fred och krig. Då är det enligt min mening nödvändigt att diskutera Kustflottans status i fredstid.
Genom att i enlighet med VI-90-andan underställa Kustflottan respektive marinkommandochef skapas redan i fredstid den organisation som blir aktuell vid incident eller kris.
En sådan förändring leder till en effektivare organisation och därmed till minskat krångel. Ekonomiska besparingar uppnås.
Genom att på så sätt förstärka den marina regionala ledningen fattas besluten i närheten av medborgarna. Det leder med all säkerhet till ökad tilltro hos medborgarna att landet kan försvaras.
Det får också till följd att intresset för det frivilliga försvaret förstärks. Det gedigna arbete som frivilliga försvarskrafter utför i många olika delar av vårt land måste utnyttjas och stimuleras.
Genom att krigsförbandsorientera Kustflottan sker en kraftsamling till aktuella marinkommandon. Det innebär exempelvis att i kombination med en modern utveckling av flygvapnet betydelsefulla åtgärder vidtages för att skapa stabilitet i Östersjöområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att redan i fredstid krigsförbandsorientera kustflottan.
Stockholm den 22 januari 1992 Karl-Gösta Svenson (m)