För närvarande pågår diskussioner kring det militära försvarets framtida utformning. Den minskade krigsorganisation som blir följden av de strukturförändringar, som kommer att äga rum inom den närmaste planeringsperioden, innebär ett minskat behov av yrkesofficerare. Nyligen framlade utredaren Ingemar Mundebo ett förslag som bland annat innebär att även yrkesofficerare skall följa det statliga pensionsavtalet PA- 91. Det skulle få till följd att officerare skall gå i pension vid 65 års ålder istället för 60, som är fallet för närvarande.
Denna del av förslaget finns det all anledning att ställa sig tveksam till. I ÖB 91 påpekas: ''Åldersstrukturen redan är ogynnsam för krigsduglighet och produktivitet efter tidigare pensionsåldershöjning och rationaliseringar i grundorganisationen. Medelåldern är betydligt högre än vad som är vanligt utomlands. En pensionsåldershöjning skulle därför innebära en större tillgång till militär personal än vad krigsorganisationen, beredskap och utbildningsuppgifter kräver.''
Jag anser att det är viktigt att man ser till den militära organisationens behov i första hand. När vi nu går in i en krigsorganisation med färre förband, kommer kraven på förbandschefer och övrigt befäl att öka, eftersom förbanden skall kännetecknas av större slagkraft och rörlighet. Även i fredsorganisation kommer försvaret att behöva koncentrera sina befälsresurser till trupputbildning. Både krigs- och fredsorganisationens krav ger alltså vid handen att behovet av yrkesofficerare är störst i åldersläget upp till cirka 45 år.
En förändring av pensionsavtalet borde i första hand syfta till att införa en pensionsålder mellan 45 och 60 år för yrkesofficerare. Regeringen bör därför verka för att ett flexibelt system införs, där pensionsåldern för yrkesofficerare inträder senast vid 60 års ålder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesofficerares pensionsålder.
Stockholm den 23 januari 1992 Carl Fredrik Graf (m)