Sammanfattning
Nya förutsättningar ger att utbildningen av ingenjörsförband nu erfordrar två utbildningsplatser i stället för tre. Det är då viktigt att fältarbetsutbildningen förläggs till de platser där de operativa, produktiva och inte minst de ekonomiska sakskälen tydligt visar bästa effekt i förhållande till insatta resurser.
Slutsatser och förslag till åtgärder
Ing 3 (Boden) och Ing 1 (Almnäs) blir kvar som utbildningsplatser för ingenjörsförband.Beslutet att lokalisera Fältarbetscentret till Eksjö upphävs och detta lokaliseras istället till Almnäs.FN-skolans verksamhet vid Almnäs kvarstår och ingår i blivande FN-centret.I 12 flyttar till Ing 2:s lokaler och kasernetablissemang och Ing 2 läggs ner.
Operativa fördelar
Den operativa betydelsen av att ha två förband, I 1 och Ing 1, i Storstockholmsområdet är vid det här laget odiskutabelt. Det är i sammanhanget inte heller oväsentligt att i den omedelbara närheten av ''Staden mellan broarna'' ha ett skräddarsytt förband för att just kunna lösa förbindelseproblemen.
Betydelsen av Södertälje i fred-kris-krig har också ökat för flera funktioner; utrymning och transporter från Storstockholm, transporter av förband till Stockholm för stadens försvar samt också för förbindelserna till Övre Norrland.
Det är viktigt att bibehålla den operativa handlingsfriheten och inte falla undan för kortsiktiga lösningar för att tillfredsställa andra behov.
Produktionsmässiga fördelar
Den produktionsmässiga fördelen är också helt oomtvistlig. Följande visar att Ing 1 och Almnäs har en mycket hög kostnadseffektivitet;Anläggningen är modern.Den är skräddarsydd för utbildning av fältarbetsförband.Den ligger nära det område i Sverige där den allra största delen av de värnpliktiga bor, vilket ger mycket låga kostnader för vpl-resor.Den har mycket goda sociala förhållanden för de värnpliktiga.Effektivt personalutnyttjande i utbildningen.
Ing 1 utbildar samma antal värnpliktiga som Ing 2 men till lika bra resultat och med 40 % färre yrkesofficerare.
Ekonomiska fördelar
De ekonomiska sakskälen talar för sig själva. Det är utomordentligt enkelt att visa att de kostnader som undviks genom att bibehålla Almnäs som utbildningscentrum är i storleksordnigen en kvarts miljard kronor.
Följande investeringar undviks genom att man behåller Almnäs som utbildningscentrum:
FN-skolans etablering i Kungsängen 25 mkr (Skyddsskolans tillbyggnad, förrådsutrymme, lastkaj, utbildningsanordningar, personalutrymmen m m för förrådspersonal, flyttning, installation, data, tele m m) Fältarbetsskolans flyttning till Eksjö 36 mkr (Skolhus, elevkostnader, restaurang, marketenteri, försökshall) Fältarbetscentrets etablering i Eksjö 18 mkr I 12 samlokalisering med Ing 2 146 mkr (Två till tre kaserner måste byggas, fostab m m upprättas) Ing 1 flyttning till P 10 46 mkr (enl PM ang ev flyttning 1990-11-02) Ökade driftskostnader 9 mkr (Kungsängen, Eksjö, Strängnäs)
Summa ca 280 mkr
(Vinsten med att lägga ner Ing 1 kan kvittas mot vinsten att lägga ner Ing 2. De undvikna kostnaderna är de ovan redovisade.)
Som visats ovan är de fördelar man vinner med att ha Ing 1 och Almnäs kvar som utbildningscentrum mycket stora, såväl operativt, produktionsmässigt som ekonomiskt.
De förslag till åtgärder som anfördes i inledningen till motionen är en realistisk lösning för att åstadkomma så stor effektivitet som möjligt på alla nämnda områden.
Med hänvisning till det anförda hemställs,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behålla Ing 1 och Almnäs som utbildningscentrum.
Stockholm den 21 januari 1992 Ylva Annerstedt (fp)