Under hösten 1990 fick vi bevittna hur historiens största nedrustningsavtal undertecknades i Paris under ESK- mötet. Europas länder har i och med Parisavtalet befriats från en mycket stor mängd vapen. För de f.d. Warszawapaktsländerna handlar det om en halvering av styrkorna. Detta är dessutom bara första steget. Redan veckan efter det att avtalet var i hamn inleddes nya förhandlingar om fortsatt nedrustning. Under hela 1991 har vi dessutom sett hur många länder i Europa, vissa länder i Tredje världen samt USA på eget initiativ minskat i sina militära utgifter.
Det är viktigt att Sverige visar Europa att vi också tror på avspänningen och nedrustningen och att vi tror på ESK- överenskommelsen i Paris. Sverige måste nu, i likhet med de flesta länder i Europa, sänka sina militärutgifter. Därför måste förslag om ökade militärutgifter under de kommande åren tillbakavisas.
Det finns inte längre några hotbilder som motiverar ett bibehållet svenskt försvar på nuvarande nivå. Till att börja med bör JAS-projektet avvecklas.
Det finns en rad starka särskilda skäl för att ifrågasätta en fortsättning av JAS-projektet.
1. Avspänningen i Europa gör att inga nya plan behövs.
Avspänningen har lett till att nedrustningsavtal tecknats som i praktiken halverar det forna Sovjetunionens styrkor i Europa. Utöver dessa avtal genomför en rad länder i Europa unilaterala nedrustningssteg.
Vid det stora ESK-mötet i Paris kunde alla Europas länder samt Kanada och USA förenas i ''Parisdeklarationen för ett nytt Europa''. ESK-processen har institutionaliserats som det nya Europas konfliktlösningscenter. Inom ESK kommer att i framtiden hållas täta möten mellan alla Europas regeringar. Det finns inte längre någon stormaktsmotsättning och ingen aggressiv stormakt på vår kontinent.
NATO har vid sitt senaste toppmöte övergett sitt gamla tänkande. Den nya säkerhetspolitiska doktrinen i NATO går ut på att öka samarbetet och integrationen i Europa även inom den militära sektorn. Huvudmålet är i dag samverkan för fortsatt nedrustning.
Denna utveckling har naturligtvis starkt förbättrat Sveriges säkerhetspolitiska läge. Det finns inga militära hot av betydelse mot vårt land, som motiverar ett kraftigt utbyggt och nytt luftförsvar.
2. Det är för överskådlig tid tillräckligt att bibehålla vårt luftförsvar genom att man istället moderniserar Viggen.
Flygvapnet har ett stort antal Viggen-flygplan som kan användas under 15--20 år till. Detta luftförsvar torde vara tillräckligt under en överskådlig framtid. Sverige har jämfört med de flesta länder i Europa ett mycket starkt flygvapen. Vi har ett mycket större flygvapen än Finland, Schweiz, Österrike och Irland för att jämföra med de övriga neutrala staterna i Europa. Det finns således utrymme för en successiv minskning, inte en ökning, av det svenska flygvapnet.
3. JAS-projektet riskerar att bli en gökunge i det svenska försvaret.
Det finns i dag ingen som med säkerhet kan ge garantier om när JAS-flygplanet kommer att kunna flyga med full kapacitet och med full pålitlighet. Det finns inte heller fullgoda garantier för vad slutnotan kommer att gå på. Detta är skälet till att FMV hittills inte velat skriva på avtal med IG-JAS om en andra delserie. Om kostnadsutvecklingen fortsätter som hittills riskerar JAS- projektet att medföra en svår belastning på försvarets budget. JAS-satsningen kritiseras också för att bli en gökunge av ledande företrädare för svensk försvarsindustri. Så har t.ex. Swedish Ordonance's VD kritiserat ''den heliga kon JAS'' som hotar övrig svensk försvarsindustri.
4. Vi har inte råd med JAS.
Ytterligare ett skäl till varför det inte längre kan anses försvarbart att fortsätta med JAS-satsningen är att vi helt enkelt inte har råd med denna militära mångmiljardsatsning. Man kan inte fortsätta att satsa på militärflygplan för flera miljarder kronor varje budgetår under 1990-talet och samtidigt försämra välfärdssystemet. Nu skärs kvalitén ned i välfärden inom så fundamentala områden som sjukvård, utbildning och äldreomsorg.
Förutom dessa fyra avgörande skäl mot en fortsatt satsning på JAS-projektet finns det ytterligare några aspekter att framföra.Det har nu visat sig att Sveriges flygindustri kan överleva utan militärflyget. SAAB är i dag marknadsledande i Europa på civilflyg för mellan 30--60 passagerare med två tredjedelar av marknaden. Man sysselsätter 3 600 personer inom den civila flygsektorn och har inneliggande order till ett värde av 30 miljarder kronor. I dag utgörs hela 55 procent av SAABs flygdivision av civil tillverkning. SAABs koncernchef Georg Karnsund har sagt att den civila flygindustrin nu är så stor, och så etablerad, att den kan överleva utan stöd från den militära flygtillverkningen. JAS-resurserna bör istället användas till att utveckla den civila verksamheten vid SAAB.En fortsättning av JAS-projektet vore ett oförsvarligt slöseri med skattemedel. JAS-projektet kommer att bli vår tids Wasa, en jättesatsning som aldrig kommer att användas i krig för att försvara vårt land.Dessutom vore ett fullföljande av JAS-projektet en felaktig signal till omvärlden, en signal om att Sverige inte litar på avspänningen och på möjligheterna att bygga ett fredligt och integrerat Europa. Vi borde nu lägga ned JAS- projektet och istället satsa resurser och kraft på att stödja en fortsatt avspänning och nedrustning i Europa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att JAS-projektet avvecklas såvitt avser delserie II.
Stockholm den 17 januari 1992 Hans Göran Franck (s) Karl-Erik Svartberg (s) Ulla-Britt Åbark (s) Gunnar Thollander (s) Lena Klevenås (s)