Sverige är i behov av räddningshelikoptrar. Helikoptrar och personal finns redan, men beredskap finns inte i den omfattning som är önskvärd.
Helikoptrar kan utföra snabba och säkra ambulanstransporter utan att besväras av halka, tät trafik eller oframkomlig terräng. Skadade personer kan vinschas upp från skog, fartyg och andra platser som är svåra att nå. I en del fall kan helikoptertransport vara nödvändig då svårt medtagna och skadade personer snabbt behöver få specialistvård.
Helikoptrar kan också användas för insatser vid miljöskador, skogsbränder, rekognosering av skadeområden och för transporter av räddningsstyrkor.
Sammanfattningsvis finns alltså behov av helikoptrar inom sjukvård, kommunal räddningstjänst, sjö-, fjäll- och flygräddning och övrig samhällsservice.
För att kunna utföra alla dessa uppdrag behövs en tvåmotorig helikopter utrustad med vinsch, strålkastare och medicinsk utrustning. Idag är det försvaret som har de bästa helikopterresurserna i detta avseende. Tyvärr håller man för det mesta bara beredskap då försvarets egna organisationer kräver det.
Under kvällar, nätter och helger förekommer ringa eller ingen beredskap. I akuta situationer försöker man samla ihop en besättning!
Det vore därför önskvärt med beredskap dygnet runt med speciellt de tunga räddningshelikoptrar som idag finns på sex platser i vårt land. Det gäller Luleå, Söderhamn, Stockholm/Berga, Visby, Ronneby och Göteborg/Säve. Överenskommelser skulle kunna ske med lämpliga sjukhus så att läkare vid behov kan medfölja.
Normalt är det inte försvarets sak att upprätthålla civil akutsjukvård, men samhället har allt att vinna på en samverkan och samordning. Försvaret skulle få mer vältränade besättningar och den civila sjukvården skulle få en behövlig förstärkning. Genom rationellt sambruk får vi med andra ord en kostnadseffektiv räddningstjänst. Framför allt skulle en människa i nöd känna större trygghet. Eventuellt höjda kostnader bör kunna finansieras inom ramen för befintliga försvarsramar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om helikopterberedskap dygnet runt genom sambruk.
Stockholm den 22 januari 1992 Carl Olov Persson (kds) Åke Carnerö (kds)