Sveriges försvar måste anpassas till den nya världsbild som håller på att ta form. Det kalla kriget med motsättningar mellan öst- och västblocken har upphört och Sveriges ställning som ett neautralt land får därmed också ett annat utgångsläge. Kvalitet i stället för kvantitet måste vara riktmärkte och därför kommer några regementen att behöva avvecklas.
Den mest sannolika angreppsformen bedöms i dagens läge vara det strategiska överfallet -- dvs ett läge där försvarsmakten ej har genomfört sin mobilisering. Kopplat till detta och ett minskat antal brigader är det än viktigare att förband i grundorganisationen är rätt lokaliserade i förhållande till bedömda angreppsriktningar.
Hälsinge regemente har ett ur försvarssynpunkt viktigt strategiskt läge. Brigaden kan tillsammans med andra förband sättas in mot en luftlandsatt fiende i Arlanda- området. Om en angripare skulle lyckas att ta och hålla Arlanda, omöjliggörs eller försvåras starkt en snabb transport av värnpliktiga och förnödenheter till övre Norrland. För att kunna genomföra en mobilisering är nästan samtliga Norrlandsbrigader helt beroende av dessa transporter.
Eftersom Gästrikebrigadens befäl och värnpliktiga till huvuddelen bor inom närområdet kan en snabb och säker mobilisering genomföras. Detta innebär i sin tur att brigaden efter mycket kort förberedelsetid kan lösa sina stridsuppgifter.
Gästrikebrigaden har en dokumenterat hög kvalitet och kvantitet både avseende personal och materiel. Brigaden är nyutbildad och ''en av de få'' som repetitionsutbildats de senaste åren. Detta har givit som resultat att ingen annan brigad i landet har högre betyg. Det är kapitalförstöring att avveckla en brigad med denna kvalitet.
Hälsinge regemente har mycket låga utbildningskostnader. I dagens kärva ekonomiska läge måste man sträva efter att få fram en så bra produkt som möjligt till en så låg kostnad som möjligt. Dessa krav uppfyller regementet bl a på grund av att våra värnpliktiga närrekryteras. Detta ger låga kostnader och få sociala problem.
Kostnadsskillnaden till andra förband i Norrland är minst 300 miljoner kronor på en tio-årsperiod, till fördel för I 14. 300 miljoner kronor bör kunna användas mycket mer effektivt än till resekostnader för förflyttning av värnpliktiga. Försvarets viktigaste uppgift kommer även i framtiden vara att möta ett väpnat angrepp, varifrån det än kommer. I propositionen står återgett att ÖB:s ursprungliga förslag var att lägga ner I 21 i Sollefteå. Men efter starka regionalpolitiska påtryckningar så frångår man försvarsstrategiska underlag och föreslår i stället I 14. Ett annat alternativ är att I 20 i Umeå läggs ned. I 20 ligger tillräckligt nära förbanden i Arvidsjaur och Boden för att kunna läggas ned utan försvarsmässiga komplikationer.
Från försvarspolitisk synpunkt är avvecklandet av I 14 Gävle det klart sämsta alternativet. Jag anser att ett nedläggande av ett regemente skall styras av försvarspolitiska och försvarsekonomiska motiv. Regionalpolitiska motiv måste stå tillbaka vid en sådan bedömning. Staten får i andra sammanhang och på andra sätt lösa regionalpolitiska problem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar bevara Hälsinge regemente (I 14) i Gävle.
Stockholm den 13 mars 1992 Karin Starrin (c)