Förlägg milostaben för Södra och Västra militärområdena till Skövde.
Regeringen föreslår att den regionala ledningen av försvarsmakten skall utövas av tre militärbefälhavare med operativt ansvar för regionens försvar. Minskningen av antalet militärområden skall bl a ske genom att Södra och Västra militärområdena slås samman till ett militärområde.
Vid val av lokaliseringsort bör man välja den ort som sammantaget är det mest fördelaktiga alternativet.
Skövdealternativet innebär kortare reseavstånd till departement, försvarsstab och till militära förvaltningsmyndigheter i Karlstad. Transportmässigt kan en årlig besparing på en halv miljon kronor beräknas till Skövdes fördel i dessa avseenden.
Skövde kommun erbjuder en tilltalande lösning av fastighetsfrågan genom att erbjuda lokaler som försvaret varken behöver äga eller förvalta, vilket har betydelse genom att det reducerar kapitalkostnaderna för försvaret. Hyran exkl speciella data- och skyddsinstallationer understiger 300 kronor/ kvadratmeter, i modern standard efter ombyggnad. Detta förslag innebär väsentliga reduceringar av investeringar och innebär att nuvarande milofastigheter i Skövde och Kristianstad kan säljas, totalt redovisas en vinst om 37 Mkr till Skövdealternativets fördel.
De militära stödfunktionerna, t ex transporter, förråd, bespisning m m, bör ge bättre driftsekonomi än i Kristianstad som kommer att stå utan militära förband.
Tillgång till skyddstrupp finns i Skövde men ej i Kristianstad.
I propositionen har ''operativa skäl'' angetts tala till Kristianstads fördel men detta har starkt ifrågasatts i försvarsdebatten och måste dessutom ställas mot övergripande ekonomiska skäl vid val av Skövdealternativet -- den operativa ledningen i krig utförs från samma plats oavsett var milostaben placeras i fred.
Skövdealternativet ger utomordentligt goda rekryteringsmöjligheter till milostaben med tre regementen, två flygflottiljer, fem militära skolor, försvarsområdesstab samt pansar- och tränginspektionerna.
Kristianstadsalternativet innebär också att Karlsborgs kommun påverkas genom att 50 tjänster inom miloförvaltningen bortfaller.
Det finns således avgörande skäl för att Skövde föreslås som lokaliseringsort för en milostab Götaland.
Ett skäl mot att nu bestämma lokaliseringsort vore att avvakta ÖCB:s utredning om den civila beredskapens ledningsorganisation.
Är de ekonomiska kraven så starka att en sådan beslutsordning ej kan avvaktas bör en blivande milostab Götaland av ekonomiska skäl lokaliseras till Skövde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att milostab Götaland bör lokaliseras till Skövde.
Stockholm den 12 mars 1992 Birgitta Carlsson (c) Bengt Kindbom (c)