Inledning
Vattenkraften har gett oss tillgång till avsevärda mängder billig elenergi som varit av stor betydelse för Sveriges utveckling till en modern industrination. Men otyglade älvar och fria forsar får inte bara betraktas som energireserver. Vi måste också värna och vårda deras artrikedom och skönhetsvärden. Vi måste ta vara på allt de betyder för naturvård och kulturhistoria. Vi måste inse och värdesätta deras betydelse för samer och fritidsfiskare.
Under lång tid har exploateringsintressena fått väga tyngst i besluten om älvarnas framtid. Vi har i dag använt 70% av våra större vattendrag för kraftproduktion. Nu finns det bara fyra stora, outbyggda älvar kvar: Torne, Kalix, Pite älvar samt Vindelälven.
Därför är det nu både rimligt och nödvändigt att ge bevarandeintressena en helt annan tyngd än tidigare. De orörda älvarna är inga förbrukningsartiklar som vi kan ha eller mista. De är inte vår egendom utan en nationell tillgång som det är vårt uppdrag att förvalta -- för oss själva och för kommande generationer.
Naturvård är en fråga om solidaritet med kommande generationer. När krav framförs om att älvarna skall byggas ut ökar hoten mot några av Europas sista vildmarker. De tillhör inte bara vår nation och vår generation. Vår orörda natur är alla människors och framtida generationers egendom.
Framgångar och hot
Under senare år har arbetet för att rädda de orörda älvarna gett en del viktiga resultat. Riksdagsmajoriteten avvisade 1985 regeringens förslag om att genomföra s.k. förstudier beträffande de fyra orörda huvudälvarna i Norrland. Fem år efter Birgit Friggebos första förslag om lagskydd skrevs några av våra värdefullaste vattendrag in i naturresurslagen -- däribland omstridda vattendrag som Råneälven, Edängeforsen, Ammerån. Nyligen utvidgades lagen till att även omfatta Emån.
Vi ser positivt på den nuvarande regeringens ambitioner att öka skyddet för värdefull natur. Men hoten mot älvarna finns kvar så länge lagstiftningen inte är förändrad på ett tillfredsställande sätt.
Industriförbundet driver på för en omfattande kraftutbyggnad. LO arbetar för att en eller flera orörda huvudälvar skall offras, bl.a. av sysselsättningsskäl.
Arbetslösheten är i dag ett av Sveriges största problem. Vi avvisar ändå sysselsättningsargumentet för en fortsatt utbyggnad av vattenkraften. För det första är effekterna kortvariga. När kraftverken är färdiga och vattenrallarna ger sig i väg har fasta jobb i rennäring, turism, jord- och skogsbruk försvunnit. Erfarenheterna tyder på att jobben på längre sikt blir färre, inte fler. För det andra är priset för de kortsiktiga jobben för högt.
Vår generation har inte rätt att för all framtid offra oersättliga naturvärden för att tillfälligt lösa sysselsättningsproblemen.
Skadeverkningar av vattenkraftutbyggnad
Vattenkraften är ingen miljö- och naturvänlig energikälla. Kraftutbyggnad medför tvärtom stora skador på den omgivande naturen, på fisket, på rennäringen, på jord- och skogsbruket och på kulturminnesvården.
Naturen
Den ständiga transporten av näringsämnen gör att den biologiska produktionen i älvarna är stor. På en kvadratmeter i en fors finns tiotusentals djur av ett hundratal olika arter. Den leder till att produktionen av fisk i strömmande vatten är två-tre gånger högre än i sjöar.
Den näringsrika miljön längs älven leder också till att växtlighet och djurliv vid stränderna är mycket rikare än i omkringliggande natur.
De skador som vattenkraftutbyggnaden medför kan inte repareras. Vattenkraftens utplåning av växt- och djurliv i sjöar och vattendrag är enligt Naturskyddsföreningen än mer omfattande än vad försurningen åstadkommit.
Exploatering av de återstående älvarna skulle innebära att våra sista större vildmarker försvinner. Just vildmarken gör dessa områden ovärderliga för naturvård och turism och helt unika i ett europeiskt sammanhang.
Fisket
De bottendjur som försvinner vid kraftutbyggnad är viktig föda för många fiskarter. Dessutom torrläggs eller överdäms fiskarnas lekplatser. Laxens och laxöringens vandringar skärs av eller försvåras.
Fritidsfisket påverkas starkt av kraftutbyggnad. De allra flesta fritidsfiskarna vill fiska i strömmande vatten, och fisket är en av de vanligaste orsakerna till att människor turistar i Norrland.
Det kan visserligen finnas rikligt med fisk också i utbyggda älvar men dessa arter är i allmänhet av mindre värde. Det har förekommit många försök att kompensera bortfallet av strömfiske, t.ex. genom fiskodling, men ett av många problem är att odlingen kan leda till att fiskbestånden drabbas av inavel och efter hand degenererar.
De outbyggda älvarna har ovärderlig betydelse för fisket genom reproduktionen av arter som fiskas i Östersjön och för att skydda fiskstammar med bevarad genetisk variation. Den vildlekande laxen är en naturlig genbank för avelsfisk, utan vilken odling av lax inte skulle bli rimlig. Att på konstlad väg -- med enbart odlad lax -- upprätthålla Östersjöns laxstam är omöjligt.
Rennäringen
Älvdalarna har stor betydelse för renskötseln. På vintern kan en isbelagd älv användas vid flyttning av renarna. Eftersom snötäcket är tunt i dalgångarna smälter snön snabbare. Det gör älvdalarna lämpliga både som vårbetes- och kalvningsland.
Den vattenkraftutbyggnad som redan genomförts har medfört att samernas möjligheter att bedriva renskötsel och därmed bevara sin kultur starkt försvårats. De flesta samebyar har redan i dag drabbats av svåra skador genom kraftutbyggnad.
Kulturminnen
De äldsta daterade boplatsfynden i Norrland är 6 000-- 7 000 år gamla. Fångstkulturen var framför allt knuten till älvdalar och sjösystem. En utbyggnad av vattenkraften är självfallet ett hot mot alla lämningar från den samiska kulturen i fjällområdena.
De hotade älvarna
I detta avsnitt skall vi -- utan anspråk på fullständighet -- ge några exempel på de värden som i dag inte omfattas av erforderlig skyddslagstiftning.
Voxnan uppströms Edsbyn
Voxnan är ett av de finaste vattendrag med vildmarkskaraktär vi har kvar i Sverige. Den har ett utomordentligt fint fiske efter harr och är ett populärt kanotvatten.
Tidigare har Hylströmmen i Voxnan förts till de vattendrag som är skyddade i naturresurslagen men det är angeläget att hela den övre delen av Voxnan skyddas.
Länsstyrelsen har föreslagit att hela älven uppströms Edsbyn skall göras till naturreservat. Ett interimistiskt reservat föreligger redan. Vid älven har man bl.a. hittat flera mycket sällsynta växter. Här finns också en fast stam av den hotade uttern.
Voxnan har mycket stor betydelse för turismen. Den ligger bl.a. lättillgängligt för många människor i Mellansverige. Förutom tidigare planer på att bygga ut Hylströmmen finns också planer på minikraftverk, bl.a. i Storlugnet, vilket skulle få stora konsekvenser för naturen och fisket på ett av de finaste avsnitten i älven. Bl.a. skulle en lång sträcka på flera kilometer rensas och flera kilometer dämmas upp.
Hårkan
Hårkan är ett biflöde till Indalsälven och åtnjuter till vissa delar skydd. Vi anser dock att hela Hårkan bör omfattas av fullgott skydd i lagen. Utbyggnaden -- de bägge projekten Hotagsströmmen och Edsoxforsen -- beräknades av vattenkraftberedningen ge sammanlagt 113 GWh per år.
Utbyggnad avstyrktes inför behandlingen av vattenkraftsplanen bl.a. av de berörda kommunerna, fiskeristyrelsen, naturvårdsverket, planverket och vetenskapsakademien. Skäl som anfördes var älvsträckans läge nära Östersund, dess lättillgänglighet, dess betydelse för fisket och för kulturminnesvården.
Området är rikt på fornlämningar bl.a. i form av fångstgropar och stenåldersboplatser. Inom området finns nästan 500 registrerade fångstgropar. Älven är vidare av riksintresse för fritidsfisket och är ett av de få kvarvarande tillhållen för uttern.
Meåforsen
Meåforsen är den sista outbyggda forssträckan i Ångermanälven. Projektet beräknades av vattenkraftberedningen ge 42 GWh per år.
På 1970-talet ansågs forsen ha låga bevarandevärden men har senare när ytterligare fakta blivit kända kommit att värderas högre av naturvården. Det avstyrktes när vattenkraftsplanen behandlades av den berörda kommunen Sollefteå, länsstyrelsen, fiskeristyrelsen, naturvårdsverket och vetenskapsakademien.
Älvsträckan anses framför allt ha stor betydelse för fisket och turismen i regionen, eftersom den är den enda större sträcka i hela Ångermanland som kan erbjuda fiske i strömmande vatten. Beståndet av harr anses t.ex. mycket värdefullt.
Jaurekaska
Detta är den sista outbyggda sträckan av Stora Lule älv. Den ligger mellan Vietas kraftverk och Stora Lulevattnet som är reglerat. Strömmen nedanför sjön Langas heter Jaurekaska. Sjön Langas har mycket stor betydelse för bofasta yrkesfiskare och för samerna i området. Sjön ger nämligen ett mycket gott fiske efter röding och sik. Här finns också en omfattande fisketurism. Sjön ligger delvis inom Stora sjöfallets nationalpark. En utbyggnad skulle totalförstöra fisket i sjön och torrlägga forsen.
Gideälven
Kvarvarande outbyggda delen av Gideälven mellan Björna och Skinnmuddselet är av mycket stort värde ur rekreations- och turistsynpunkt. Älven har till stor del vildmarkskaraktär men är ändå lättillgänglig från de folkrika kustkommunerna.
Gideälven innehåller en unik harrstam med stort genetiskt värde, där återfinns även rikligt med öring. I älven finns även en fast stam av utter.
Utmed Gideälven finns flera geovetenskapligt högklassiga objekt, bl.a. Lockstafältet. Vackert inskurna meanderbågar och övergivna meanderplan av olika ålder.
Kynne älv
Kynne älv är en synnerligen vacker och värdefull älv i Bohuslän. Den har en stor fallhöjd och visar en både artrik fauna och flora liksom ett stort urval av olika unika biotoper.
Variationerna i miljön ger tillsammans med den ovanligt höga fallhöjden en mycket ovanlig och spännande naturmiljö, som är ytterst sällsynt i den delen av landet. Kynne älv är ett av de ytterst få helt outbyggda vattendrag som finns kvar i södra Sverige.
Åbyälven
Älven är till största delen helt orörd och mycket rik på forssträckor. Dess goda bestånd av harr och öring samt en unik laxstam som har goda möjligheter att utvecklas gör älven extra värdefull. Åbyälven ingår i projekt Västerbottenslax, där stora investeringar gjorts för att utnyttja hela älven till laxreproduktion. Utter och flodpärlmussla förekommer på flera håll.
Våtmarker finns längs hela älven, vilket ger utrymme för ett rikt och varierande djurliv. En torrläggning som ev utbyggnad skulle resultera i skulle föra med sig omfattande skador på ett stort antal sällsynta växtbiotoper.
Området kring Åbyälven är betydelsefull kulturmiljö med förankring i äldre samisk kultur. Längs stränderna har hundratals stenåldersboplatser registrerats. Även från vikingatiden finns talrika fynd. En utbyggnad skulle medföra en fullständig förändring av denna mycket gamla kulturhistoriska miljö. Åbyälven rinner genom de båda samebyarna Östra och Västra Kikkejaurs betesmarker och älven är av synnerlig betydelse för rennäringen.
Förslag
Riksdagen bör uttala att den tidigare beslutade utbyggnadsnivån -- 66 TWh per år -- skall vara det slutliga riktvärdet för den svenska vattenkraftsproduktionen. Det bör påpekas att ombyggnader och effektiviseringar självfallet skall tillåtas, där det kan ske utan skador. Vattenkraftsberedningen visade att ett högre utbyggnadsmål kommer att kräva ingrepp i skyddade älvar.
Vidare bör naturresurslagen kompletteras så att följande älvar och älvsträckor skyddas:Voxnan uppströms EdsbynHårkan i IndalsälvenMeåforsen i Faxälven (biflod till Ångermanälven)Luleälven sträckan mellan Vietas och Stora LulevattnetGideälvenKynne älv Åbyälven
I andra motioner har vi uppmärksammat frågan om hur de unika natur- och kulturmiljöerna i Sverige skall bevaras och förvaltas. I samband med Vattenfalls bolagisering framförde vi i en motion (1991/92:N7) förslaget att statens naturskyddade vattenområden skall överföras till en ideell stiftelse som har som syfte att bevara och förvalta de unika miljöerna.
Vi anser att regeringen bör ägna dessa frågor befogad uppmärksamhet och återkomma till riksdagen med förslag i enlighet med vad i motionen anförts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring av lagen om hushållning med naturresurser m.m. att Voxnan uppströms Edsbyn, Hårkan, Meåforsen, Luleälven, sträckan mellan Vietas och Stora Lulevattnet, Gideälven, Kynne älv och Åbyälven skyddas.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Fremling (fp) Sigge Godin (fp) Hans Lindblad (fp) Ulla Orring (fp) Kenth Skårvik (fp)